Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

На Закарпаття весна приходить раніше на два тижні, або Унікальне Закарпаття (фото)

Категорія:

Цього року сакура на Закарпатті зацвіла в перший тиждень квітня, а бузок вже у середині місяця. Два тижня тому побувала на Закарпатті – у Чинадієвому, Берегово, Ужгороді і Мукачево.

У Києві бузок от-от, як зацвіте, а на Закарпатті вже рясніє пишним цвітом більше тижня. У Києві тюльпани і кульбаби лише нещодавно почали радувати око своїм цвітом, а на Закарпатті ця краса буяє вже третій тиждень. Коли у Києві тільки зацвіли дерева абрикос, там вже квітнули вишневі дерева і сакури.

Два тижня тому побувала на Закарпатті – у Чинадієвому, Берегово, Ужгороді і Мукачево.

Найтеплішим районом на Закарпатті, напевне, є Берегівський, знаменитий своїми виноробськими традиціями і термальними та мінеральними водами.

Берегове – районний центр, що знаходиться на південь від Мукачево. У цьому містечку живуть етнічні угорці – за офіційними даними їх у місті близько 97%. Тут вже 20 років працює Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II – вищий навчальний заклад ІІІ рівня державної акредитації, єдиний в Україні угорський педінститут.

Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ

Звичайно, що в районі працюють і угорські школи, які відвідує переважна більшість місцевих дітей. Держава Угорщина всіляко сприяє освітньому і культурному процесу в районі, в тому числі й матеріально.

Місцева угорка Ангела, у якої ми зупинялися на ночівлю, розповідала, що батькам дають кошти, щоб зібрати дитину до школи. Звісно, що до угорської. Син цієї угорки закінчив угорську школу, але пішов вчитися до українського технікуму. Не всі діти виїжджають до Угорщини, хоча, звісно, є така тенденція.

Багато українських угорців лояльні до України. Ангела каже, що ні вони з чоловіком, ні її сини не збираються виїжджати з України. «Нам тут подобається жити», – каже вона. Вона займається зеленим туризмом і сільським господарством. Останні роки зелений туризм стає все більш популярним. Це – коли приймаєш туристів у себе, в своєму будинку, і ці туристи живуть разом з твоєю сім’єю. Ангела пропонує своїм туристам не тільки смачні сніданки, обіди та вечері, комфортні умови проживання, а ще й екскурсії по Закарпаттю. Її чоловік має міні-бус і може возити, куди душа (туриста) забажає.

Раніше до Ангели приїжджали не тільки українські, але й багато угорських туристів. «Тепер не їдуть, бо в нас війна. – каже жінка. – Вони думають, що і тут стріляють».

Берегове знамените своїм виноробством – завдяки специфічному клімату і рельєфу місцевості. Тут добре росте полуниця, персики, а свіжі молоді огірки на городі - вже у квітні.

Закарпаття також знамените сакурами. Багато їх - в Ужгороді і Мукачево.

сакура в Мукачево
сакура в Ужгороді

Ці дерева ростуть тільки в Японії, декількох штатах Америки і на Закарпатті. Деякі туристичні фірми в період цвітіння сакур навіть тематичні тури організовують – на кшталт "В Ужгород на сакури" чи "Сакура Фест в Ужгород". Або ж просто – "Сакура-тур".  

Японська декоративна вишня — сакура  — з'явилася в Ужгороді ще у 1923 році, її привезли з Відня. Але часто можна почути ось такі місцеві байки та легенди: екзотичні дерева були вкрадені місцевими жителями, коли японці прямували до імператора Австрії Франца Йосифа I. Вони везли в подарунок дерева сакури і зупинилися на нічліг в місті Мукачево. Звістка про незвичайні японські вишні облетіла все місто і закарпатці підмінили вночі саджанці сакури на звичайні фруктові дерева.

на вулиці Бращайків в Ужгороді
на вулиці Бращайків в Ужгороді
в Ужгороді 10 квітня
на цьому дереві рожеві квіти сакури і білі квіти вишні разом

Але Закарпаття – це край не тільки природної краси і м’якого клімату. Це – дуже цікавий історичний регіон України. Всім відомий замок Паланок в Мукачево, Ужгродський замок. Але ще не всі знають про замок Сент Міклош у селі Чинадійово. 

Цей замок вижив завдяки мукачівському художнику Йосипу Бартошу, який у 2001 році взяв в оренду фактично руїни замку, і вже багато років займається його відновленням і реставрацією. Він і екскурсії проводить, і планери для художників влаштовує, має намір зробити зал для укладання шлюбів та весільних церемоній в спальні княгині Ілони Зріні, якій належав цей замок з 1670 року.

замок Сент Міклош в Чінадієво

Бартош із непідробним захопленням розповідає про Ілону Зріні, дружину графа Ференца Ракоці I і мати угорського національного героя Ференца Ракоці II. Справжнє ім’я Ілони Зріні — Гелена Зрінська. Вона була надзвичайно красивою, знала багато іноземних мов і чудово розбиралась у фортифікації. Ставши вдовою у 39 років, віддала своє серце лідерові повстанців, графу Імре Текелі, який був молодший за неї на 13 років. У лютому 1682 року відбулася їхня таємна зустріч у тій кімнаті, яку називають спальнею Ілони Зріні і у якій Бартош хоче зробити зал для укладання шлюбів.

Йосип Бартош

Допомогу у відновленні замку Сент-Міклош надає Угорське Державне управління охорони пам'яток мистецтва і Фонд Ласло Телекі.

У замку 13 кімнат, виставка артефактів скіфської та кельтської культури, картини художників, що приїздять сюди на міжнародні пленери. У замку висять портрети усіх його власників, великий портрет Ілони Зріні, автором якого є пан Бартош. У замку відкрили декілька «таємних ходів» — подвійних стін, котрі господар з гумором показує відвідувачам.

До складу України (а саме УРСР) Закарпаття було приєднане у 1944-1945 роках. До цього край належав Чехословаччині (1920 — 1939), а ще раніше - Австро-Угорській імперії. Ужгородські екскурсоводи кажуть, що за оцінками місцевих жителів, чеській період був найкращим - найліберальнішим і найдемократичнішим.

Сьогодні Закарпаття – це Закарпатська область України, яка є найменшою областю України і за чисельністю, і за територією. Я була вражена, коли дізналася, що в обласному місті Ужгород живе всього 117 тисяч жителів – малувато як для обласного центру.

 

Наші інтереси: 

Подорожуймо Україною!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякую за цікаву подорож "Сакура-тур"

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякую за цікаву подорож "Сакура-тур"

Зображення користувача Андрій Будкевич.
0
Ще не підтримано

Цікаві думки і враження про відвідини одного з найчарівніших країв України, даруйте, але окремі дані застарілі, 97% угорців у Берегові мешкали на момент розвалу СРСР. Сам я уродженець Закарпаття (м. Мукачево). Дякую.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую за коментар. Так, Закарпаття - це справді один з найчарівніших місць України! Я використала офіційні дані. 97% - це за останнім переписом населення, яке було 2001 року. А Ви знаєте, скільки насправді?