Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна стала полігоном для обкатки методів протидії гібридній війні – політолог

Спецтема:

До кінця року Росія може випробувати НАТО на готовість захистити країни Балтії. «Бюро протидії гібридній війні» презентувало свою першу доповідь – «Росія-2016: Контури гібридної війни». Доповідь поширять у посольствах усіх країн, які, на думку аналітиків, перебувають у зоні ризику. 

У 2016 році Росія буде домагатися скасування бодай частини санкцій для відновлення своєї економіки, а її стратегічна мета – формування нового світового порядку. Це лише деякі тези доповіді «Росія-2016: контури гібридної війни», автором якої виступив публіцист Сергій Постоловський.

Тактична ціль Росії пов’язана із поверненням України до сфери впливу Росії, але є проблеми із національною економікою, говорить Постоловський. Економіка в Росії є «силовою» – це власний термін автора.

«Силова економіка характерна для авторитарних і тоталітарних режимів тих країн, де багато природних ресурсів. У таких державах дуже великі видатки на силові структури, спецслужби і армію, а також на апарат чиновників. Паралельно Росія фінансує лояльні режими у європейських країнах і підтримує радикальних націоналістів по всьому світу», – зазначає Постоловський.

Для відновлення своєї економіки Росія буде домагатися скасування санкцій, шукати способи, як підвищити ціни на енергоресурси і збільшувати податки. У своїй доповіді Постоловський окреслює різні напрямки гібридної агресії – в країнах Східної і Західної Європи, а також Балтії. Гібридною військовою дією він вважає і газопровід в обхід України «Північний потік-2».

«Сьогодні ми бачимо, що «Північний потік-2» створив певну напругу в Європі. Країни Балтії, Угорщина, Словаччина, Хорватія й інші виступили проти його створення. А екс-прем’єр Італії Романо Проді взагалі заявив, що цей проект може розколоти Європу на дві частини. Також до кінця 2016 року Путін може створити штучний конфлікт в одній із країн Балтії і спробувати вести там воєнні дії. Він хоче перевірити готовність НАТО захистити своїх партнерів – Литву, Латвію і Естонію», – заявив Постоловський. Якщо НАТО нічого не зробить, частина бодай однієї країни буде окупована, впевнений публіцист.

За словами співзасновника «Бюро протидії гібридній війні» Тараса Березовця, саме в Україні наразі проходить найбільш помітний фронт гібридного наступу.

«Як погоджуються наші колеги з НАТО, «гібридна війна» сьогодні стала одним із ключових брендів України. Це погано, звичайно, але якщо так сталося, ми повинні цим користатися. Україна сьогодні  є полігоном для обкатки технологій не стільки самої гібридної війни, скільки боротьби і протидії з нею», – заявив Березовець.

На думку політолога, гібридна війна почалася не з подій у Криму чи на Донбасі, а з розпаду СРСР.

Окрім підготовки доповідей, бюро займається проведенням тренінгів для військових і держслужбовців. У тому числі, як розповів співзасновник «Бюро протидії гібридній війні» Євген Магда, заняття пройшли для розвідників і спецпризначенців, зокрема, представників Сил спеціальних операцій.

«Нам була важлива зворотна реакція людей, і ми побачили, що офіцерам з бойовим досвідом було цікаво. Їм важливо і необхідно усвідомлювати механізми гібридної війни, тому що власне гібридна війна створює такі виклики, на які важко реагувати нашим військовим», – заявив Магда.

Матеріали тренінгів не розкриватимуть, не називатимуть навіть експертів, які обговорювали з військовими досвід протистояння гібридній війні.

Для протистояння гібридній агресії використовують соціальні мережі

Крім «Бюро», протистоянням гібридній війні займається низка волонтерських організацій, найвідоміша з них InformNapalm. Їхня діяльність розпочалася майже одразу після початку війни. За допомогою відкритих даних і соціальних мереж волонтери встановлюють імена і підрозділи російських військових, які воюють проти української армії на сході країни. Але нещодавно вони відкрили другий фронт.

«Волонтери InformNapalm разом із хакерською групою FalconsFlame розпочали публікацію даних з поштових скриньок керівників терористичних формувань і їхніх російських кураторів. Проект отримав назву #opDonbasLeaks і розпочався синхронно із розкриттям документів про офшори #PanamaPapers 3 квітня 2016 року», – повідомив Радіо Свобода координатор проекту Роман Бурко.

Наприклад, у цьому тексті йдеться про російські візи для бойовиків, які воюють в Україні на боці сепаратистів. Найважливіші дослідження волонтери перекладають на англійську, наприклад, розповідь про російську військову машину зв’язку. Деякі їхні досягнення вже викликали обурення з боку проросійських бойовиків.

Наступна доповідь «Бюро протидії гібридній війні» буде присвячена другій річниці так званої «русской весны» на Донбасі. Вона буде презентована у травні. А доповідь Сергія Постоловського про Росію розішлють до посольств усіх країн, які можуть стати жертвою агресії.

Наші інтереси: 

Роз'яснювальна робота - дуже важливий елемент у будь-якій війні. Це було потрібно робити не сьогодні, а ще позавчора. Але, здається, аналітики на цю роботу отримали недержавне фінансування. Державі - по цимбалах!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Сьогодні кожна порядна людина не може залишатися осторонь від глобальної війни за виживання людства у боротьбі проти російського варварства!

Кожен користувач Інтернету повинен бути інформаційним воїном!

Тільки спільними зусиллями ми переможемо в цій війні!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Війну проти Росії веде не держава, а активна частина українського народу разом з нашими геополітичними союзниками.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Москва фінансує індустріальний націоналізм. Отже, пора переходити по постіндустріального націоналізму - до постнаціоналізму.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олександр Миколайович.
0
Ще не підтримано

І доки цей бандитизм на Донбасі і в Криму відбуватиметься безкарно? Де розгортання партизанського і диверсійного руху в Криму і на Донбасі? Де примушення бандитів до миру?
_____________________Так переможемо! _____________________
__________ Переможна стратегія і тактика для України __________
http://espreso.tv/blogs/2015/05/30/tak_peremozhemo

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Сьогодні кожна порядна людина не може залишатися осторонь від глобальної війни за виживання людства у боротьбі проти російського варварства!

Кожен користувач Інтернету повинен бути інформаційним воїном!

Тільки спільними зусиллями ми переможемо в цій війні!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олександр Миколайович.
0
Ще не підтримано

"Кожен користувач Інтернету" не "повинен бути інформаційним воїном!", а повинен бути лише той, хто здатен не шкодити власній стороні у цій війні.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Вибачте, але Ви неуважно прочитали мою цитату :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Проти російської "гібридної війни" необхідно застосовувати засоби "гібридної війни"! Це, перш за все, різноманітні санкції... Треба закрити Росії доступ до новітніх технологій, засобів сучасного зв'язку, до побутової техніки...
Російські студенти повинні бути позбавлені можливості вчитися у західних вузах!
Необхідно на всіх рівнях нагадувати, ЩО Росія незаконно окупує Крим, Калінінградську область, Курильські острови и т.д.
Треба 1001 раз наголошувати на злочинах Росії як проти власних народів: Голодомор і депортації, ГУЛАГ, так і проти народів світу!
Наприклад, про масові згвалтування жінок у Німеччині; про мародерство Радянської Армії...
Для світу "росіянин" і "злочинець" повинні стати синонімами!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Якщо РФ зробить хоча б крок у бiк Прибалтiйських держав, це буде для РФ миттєвою катастрофою перш за все економiчною, бо будуть миттєво застосованi блокуючi санкцiї. Для нас це було б найкращим.

Щодо "гiбридностi". Ухвалено судове рiшення щодо арешту кримського Аксьонова. Треба подумати над створенням призового фонду для осiб якi забезпечaть його незаконне потрапляння на терени материкової України.

Хай Буде!