Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 3

Одесити переробили стару хату-мазанку в сучасний еко-будинок

Одеський екобудівельник Дмитро Львов виїхав з міста в село, щоб створити свій власний будівельний воркшоп. Першим його об’єктом стала Триповня – відновлена хата-мазанка в сучасному стилі з ракетною пічкою. Гостьовий будиночок Триповня знаходиться в 230 км від Одеси в с. Концеба, Савранського району.

Одніа з головних пам’яток будиночка - це піч-ракета з лежанкою, пише Українська правда. 

Автор проекту розповів, що у селі він знайшов декількох однодумців, разом якими і вирішив спробувати побудувати екохостел. 

Розпочали з переобладнання літньої кухні (16 кв. м). 

«Прибрали весь непотріб, стали перевіряти структуру на дефекти, виявилося, що 3 кута з 4 повністю відсиріли. Тому довелося витягувати всю сиру глину і заповнювати порожнечі бутом (великі гранітні камені). Потім, замінили всю штукатурку, тріщини заліплені глиною» , - розповідає Дмитро.

В будинку була вдруге використана глина. Її отримали в процесі реконструкції.

Що стосується дизайну, то будівельники знали точно – в ньому не буде гострих кутів. При тому, що інтер’єр помешкання створювався стихійно, без будь-яких креслень та макетів.

Дмитро зазначає, що глина - приємний матеріал. При правильному армуванні, можна ліпити досить міцні конструкції, наприклад, шафу або полички.

«Однак, мені не дуже подобалася шорсткість глиняних поверхонь і я вирішив покрити їх зверху гіпсовою шпаклівкою. Потім я десять разів про це пошкодував. Шліфування гіпсу за трудовитратами і особистим дискомфортом (все вкрилося дрібним гіпсовим пилом) зайняла мало не половину всього часу, витраченого на редизайн», - каже він.

Піч-ракета

Облаштовуючи Триповню, дизайнерам також довелося збирати нову піч. 

Сьогодні Дмитро робить редизайн свого нового житла з урахуванням всіх попередніх помилок і проблем. В його планах – створення проекту «Ньюдом» - відкритий освітній майданчик для нескінченних дослідів і експериментів. 

«Територія, розміром в 1 гектар перетвориться в простір для еко-будівельних семінарів, дизайнерських воркшопів та арт-тусовок. Ми переробимо сільські будиночки в стильні коб-хауси з зеленим дахом і сонячними батареями. Щомісяця буде оголошуватися список актуальних проектів та набиратися команда для їх реалізації», - ділиться планами Дмитро.

Наші інтереси: 

Цікаве рішення для охочих змінити спосіб життя, але не відмовитися від сучасних благ цивілізації.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи