Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США надають Україні обладнання і технології для захисту кордону

Спецтема:

Наступним етапом проекту стане спільне виробництво цього та іншого військового обладнання. У Вашингтоні високо оцінюють можливості українських спеціалістів швидко адаптувати американські технології та розробляти на їхній основі свої власні.

США надають Україні сучасні системи контролю за лінією кордону: перші зразки вже проходять митний огляд в Україні, запевняють представники конгресу США та компанії-виробника.

В концерні «Укроборонпром», який є партнером проекту, говорять про готовність налагодити спільне зі Сполученими Штатами виробництво подібного обладнання в Україні.

Прихильники військової допомоги Україні у Конгресі США не виключають кооперації з Україною у виробництві озброєнь, аж до крилатих ракет малої дальності. Частина ж українських експертів вважають рівень українсько-американської співпраці недостатнім через перешкоди та побоювання з обох боків і очікують, що ситуація зміниться на краще тільки після президентських виборів у США.

Американські системи прикордонного контролю вже прибули на українську митницю та найближчим часом почнуть діяти на українському кордоні. Вони в автоматичному режимі дозволяють бачити будь-які пересування людей, транспортних засобів чи суден у прикордонній смузі та зводять до мінімуму людський фактор, пояснює одна з ініціаторів проекту, депутат Конгресу США Лоретта Санчес.

Українська прикордонна служба, маючи таке обладнання, ефективніше контролюватиме кордони, і отримає змогу формувати більш концентровані підрозділи для контролю за лінією кордону, розповів журналістам генеральний директор ДК «Укроборонпром» Роман Романов. Він уточнив, що у прикордонній смузі вже навіть готові фундаменти для розгортання цих комплексів контролю, відтак вони почнуть діяти «максимально швидко». У концерні уточнюють, що перші американські системи прикордонного контролю почнуть діяти на морській ділянці українського кордону.

За словами Лоретти Санчес, у Вашингтоні високо оцінюють можливості українських спеціалістів швидко адаптувати американські технології та розробляти на їхній основі свої власні. Тому США будуть робити акцент на посиленні навчань та передачі досвіту і технологій Україні.

«У Конгресі дуже багато тих, хто постійно працює та спостерігає за подіями в Україні, щоб забезпечити посилення країни і подбати про те, щоб агресивна поведінка президента Росії Володимира Путіна проти сусідів не залишалася безкарною», – наголосила конгресмен.

Роман Романов, зі свого боку, наголосив, що співпраця зі США у цьому проекті передбачає не лише постачання готових систем, а й їхнє збирання в Україні на основі американських технологій. Виробничу складову забезпечують потужності «Укроборонпрому» у Хмельницькому, Тернополі та Києві.

Ігор Пастернак, засновник компанії AEROS (США), яка виготовляє системи контролю кордону, визнає, що вперше ділиться з іншими державами цією технологією.

«Ми раніше ніколи не передавали свої технології. Але тут ми побачили не просто потенціал, ми побачили партнера. Я працював у багатьох країнах із більш відпрацьованою системою та у мирний час. Але в Україні ми зустріли дійсно унікальний професійний рівень», – підсумував Пастернак.

Обладнання, яке надає США Україні, дійсно потрібне для збільшення її обороноздатності. Однак її масштаб не є достатнім, враховуючи ті загрози, які нині стоять перед Україною, заявив у коментарі Радіо Свобода військово-морський експерт консалтингової компанії Defense Express Володимир Заблоцький.

«Це обладнання Україні дійсно потрібне. Але не забуваймо, що воно перебуває на кордоні, й коли його розмитнять – невідомо. Представники Конгресу США і американські компанії пропонують спільне виробництво військової техніки, але наразі Україна не має потрібного для цього законодавства. Автори проекту зробили відповідне звернення до парламенту ще у грудні, але його ще не розглянули навіть на профільному комітеті, – наголошує експерт. Тобто, про спільне виробництво оборонної продукції зі США, навіть якщо йдеться лише про збирання з американських комплектуючих, говорити зарано», – визнає аналітик.

На думку Володимира Заблоцького, влада Сполучених Штатів має змогу надати Україні більше військових технологій, а також – оборонне озброєння, але не робить цього «через відсутність політичної волі». Експерт припускає, що ситуація може змінитися після виборів президента у США.

Країни НАТО, від США до Литви – готові кооперуватися з Україною у виробництві озброєнь

Водночас депутат Конгресу США Лоретта Санчес у коментарі Радіо Свобода наголосила, що США готові до різних форм військово-технічної співпраці з Україною. Так, конгресмен не залишила поза увагою того, що Україна відновлює виробництво крилатих ракет малої дальності, і не виключила, що у цій сфері можливі кооперація та обмін технологіями.

«Ми спостерігаємо за тим, як підвищують свої можливості країни-члени НАТО та європейські держави. Я додаю до цього переліку і Україну. І ми припускаємо що Україна має значний потенціал у виробництві крилатих ракет малої дальності для потреб значної частини європейських держав. І я бачу можливість для України співпрацювати зі США та виготовляти певні елементи озброєнь у цій сфері», – зауважила вона.

Упродовж останніх місяців активізувалася оборонно-технічна співпраця України з іншими членами НАТО. Так, на українську бронетехніку почали встановлювати двигуни німецького виробництва. Зокрема, точки перетину у сфері виробництва озброєнь і військового обладнання шукають Україна і Литва, заявив Радіо Свобода міністр оборони Литви Юозас Олекас.

«Ми шукаємо можливості для обміну технологіями. В нас є деякі продукти військового характеру. І ми знаємо, що Україна відроджує свою військову промисловість. Перші контакти між нашими представниками бізнесу і фахівцями вже почалися. Як вони розвиватимуться, залежатиме від стандартів виробництва та ціни конкретного військового обладнання», – наголосив міністр оборони Литви.

Він уточнив, що для його країни важливо, щоб елементи озброєнь, можливість спільного виробництва яких нині розглядається, були сумісними з озброєннями НАТО та відповідали стандартам альянсу.

Наші інтереси: 

Україна опинилася на вістрі глобальних геополітичних процесів. Нам потрібно використати ситуацію на свою користь і розумно скористатися підтримкою США.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи