Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ІТ-революція: від маленьких стартапів до великих західних інвестицій

Комп’ютерним технологіям пророкують роль локомотива української економіки, якщо цьому не завадять дії уряду та обшуки податківців. 

16020802r.png

Інфографіка компанії Luxoft Ukraine

Україна має стати одним з лідерів у створенні комп’ютерних технологій, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи перший некомерційний IT-інкубатор з використання відкритих даних.

За задумом, цей проект має допомогти українцям створювати власний бізнес з використанням публічної інформації, якою володіють та збирають державні органи. ІТ-сектор в Україні швидко розвивається і здатен у перспективі запустити й інші галузі економіки, стверджують експерти. Водночас вони визнають, що цей процес гальмують тиск та обшуки, яких зазнає частина ІТ-компаній, несприятливий інвестиційний клімат та відсутність послідовної економічної політики уряду.

Україна може стати лідером у Європі за створенням інформаційних технологій, оскільки має сильну та розумну молодь, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на відкритті першого в Україні некомерційного інкубатора ІТ-проектів на основі відкритих державних даних «1991 Open Data Incubator».

«Ця країна має всі шанси стати лідером у Європі, тому що ми маємо найважливіший потенціал – інтелект. Якщо ще десять років тому усі думали, що найважливіший потенціал – це газ чи нафта, то подивіться на ціни (на нафту і газ – ред.) і спитайте у росіян, – наводить аргументи прем’єр. – Якщо раніше увесь світ думав, що основний капітал – це грошовий капітал, в заводах, у нерухомості, то зараз, я вважаю, що тільки сильний талант та розум здатні розвивати все інше», – додав Яценюк.

За словами прем’єра, нині світ переживає «четверту індустріальну революцію», внаслідок якої в економіці важитимуть не лише обсяги видобутих ресурсів, виплавленого металу чи виробленого обладнання, а й створення інтелектуального продукту. Ключовим буде талант людей, підсумовує прем’єр.

«1991 Open Data Incubator» – це проект, профінансований фондом Western NIS Enterprise Fund, який має на меті допомогти українцям створювати власний бізнес за рахунок обробки інформації з відкритих джерел. Ідеться про розробку програмного забезпечення та галузевих рішень для інфраструктури, енергетики, сільського господарства та інших галузей, про надання електронних послуг українцям, про створення аналітичних систем та програмного продукту для органів державної влади та для місцевих громад.

IT в Україні нарощує потужності попри обшуки та несприятливий податковий клімат

Критеріями відбору проектів, які підтримає інкубатор, є те, наскільки вони стимулюють реформи та людський розвиток, зауважує президент Фонду Ярослава Джонсон.

«Ми хочемо, щоб якомога більше талановитих людей творили успішні стартапи саме в Україні», – наголошує вона.

Тим часом деякі українські новатори розробляють технології, які не повторюють західні новації, а є першими у своєму роді. Одна з технологій майбутнього – програма та обладнання для контролю за сновидіннями української розробки, яку протестувало Радіо Свобода.

Між тим, українці й до першого інкубатора щодо відкритих даних охоче йшли працювати в IT-сектор. За даними, які наводить один із представників цього бізнесу Віталій Нужний, керуючий директор Luxoft Ukraine, наразі в Україні працює від 74 до 100 тисяч ІТ-спеціалістів, причому попит на них є більшим, ніж кількість фахівців, яку випускають українські виші.

Цей сектор зростає рекордними темпами, у порівнянні з іншими українськими галузями: якщо у 2012 році він забезпечував 0,8% від загального ВВП України, то зараз це вже 3%. Пропорційно зростає і частка програм, і технологій у структурі українського експорту, і сплата податків «айтішниками», підсумовує Віталій Нужний.

Середні доходи одного приватного українського підприємця в ІТ-секторі перевищують 18 мільйонів гривень на рік, таку статистику наводить компанія Luxoft Ukraine. Українським програмістам замовляють роботу «в дистанційному режимі» провідні світові компанії, враховуючи, що послуги українських ІТ-спеціалістів є дешевшими, ніж, наприклад, у країнах ЄС. Водночас представники галузі побоюються скасування спрощеної системи оподаткування для приватних підприємців та тиску контролюючих органів.

Так, за минулий рік відбулося понад 15 обшуків у компаніях, що розробляють інформаційні технології, в частини з них вилучили комп’ютерну техніку – для проведення слідчих дій. Обшуки проводили переважно податківці, за підозрою в ухилянні від сплати податків.

В результаті таких дій Україна втрачає інвестиційну привабливість, надходження до бюджету від цієї галузі є меншими за очікувані, а частина спеціалістів переходить працювати в тінь, констатує Дмитро Овчаренко, керуючий партнер SBT Systems Ukraine.

Україні потрібно в першу чергу забезпечити захист прав інтелектуальної власності – експерт

На сьогодні український ІТ-сектор переважно постачає на експорт не фінальний продукт, а лише його елементи – коди чи кодування, своєрідну «сировину», пояснила в ефірі Радіо Свобода експерт «Реанімаційного пакету реформ» з питань ІТ та інновацій, директор Департаменту інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економіки Олена Мініч. Кінцеві продукти, за її словами, на жаль, не реєструються в Україні.

«Для того, щоб продукти реєстрували в Україні, потрібно насамперед забезпечити захист прав інтелектуальної власності, сприятливий інвестиційний клімат для всіх, не лише для ІТ-сектору, а також верховенство права», – зазначила експерт, наголосивши у цьому контексті, що суддівська реформа сприятиме впровадженню прозорих правил ведення бізнесу.

Незважаючи на перешкоди, український ІТ-сектор динамічно рухається у напрямі так званої четвертої індустріальної революції, в основі якої лежить роботизація всіх виробничих процесів і штучний інтелект. У цій індустрії Україна має великі шанси стати важливим центром виробництва програмного забезпечення для всієї Європи, переконана Олена Мініч.

Чимало експертів побоювалися, що Україна деградуватиме в науково-технічному плані в результаті втрати частини важкої промисловості й машинобудування через протистояння української армії та проросійських сепаратистів на Донбасі. За офіційною статистикою, за два роки конфлікту зросла частка сільського господарства у структурі економіки, тим часом більшість інших галузей переживали падіння. Однак у цей же період продемонстрував зростання до 3% ІТ-сектор. Ця галузь може стати одним з локомотивів української економіки, оскільки створює робочі місця і передумови для розвитку власного виробництва, пояснює Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Україна входить у топ-10 за рівнем підготовки ІТ-спеціалістів. Тому потенціал є значним. Але для того, щоб ця галузь стала локомотивом економіки, до України мають зайти інвестиції провідних високотехнологічних компаній. Коли вони відкриватимуть тут свої потужності – це буде сигналом для великого потоку інвестицій у цей сектор. Тут варто брати приклад з Індії, чиї програмісти навчалися в українських колег. Але ця країна створила кращі умови для галузі, й зараз ми можемо спостерігати там стрімке зростання», – наголошує економіст.

Для порівняння: у США та інших розвинутих державах розробка технологій та сфера послуг становлять понад половину ВВП, промисловість – менше половини, тоді як аграрний сектор – декілька відсотків.

Умовами для інвестицій в ІТ-сектор має стати їхня більша прибутковість, ніж в інших державах, безпека ведення бізнесу та чіткі перспективи розвитку економіки, наголошує Андрій Новак. За його словами, в Україні є лише перша умова: розробляти інформаційні технології в Україні вигідніше, ніж в ЄС.

Однак, додає експерт, в Україні важче захистити бізнес та права власності, оскільки уряд, на його думку, не дбає про інвестиційний клімат.

Необхідною умовою для розвитку галузі Андрій Новак бачить і наявність урядової стратегії економічного розвитку, якої, за його словами, в Україні досі немає.

 

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи