Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Великі Українці - Григорій Сковорода (2008)

«Ми пам'ятаємо про Григорія Савича перважно якісь банальні речі зі школи -- що він ходив від села до села, що ходив босий, -- каже ведучий стрічки актор Остап Ступка. -- Але справжнього Сковороду ми не знаємо зовсім. 

857928112.jpg

Прижиттєвий портрет Г. С. Сковороди  (XVIII ст., невідомий худож., полотно, олія)
Прижиттєвий портрет Г. С. Сковороди (XVIII ст., невідомий худож., полотно, олія)
Завантажено 17 груд. 2011 р.

Режисер: Олексій Лябах
Автори сценарію: Іларіон Павлюк, Олексій Бобровников
Ведучий: Остап Ступка

Хрестоматійний образ злиденного й босого мандрівника, що подорожує від села до села з торбинкою за плечима, настільки укріпився в нашій свідомості, що сьогодні ми не можемо уявити собі Григорія Сковороду інакше. Говорячи про найбільшого українського філософа, у першу чергу згадують його твори, але сам він як особистість залишається маловідомим і невловимим для світу, як і три століття тому. 

портрет Григорія Сковороди
 художник Яловенко Олександр Іванович

«Загальний фон відомостей про Сковороду настільки малоцікавий, що зануритися в нього глибше захочуть хіба що дослідники, -- говорить Олексій Бобровников. -- Ми з Остапом Ступкою зробили матеріал, що повністю переверне стереотипне уявлення про цю унікальну особистість.

Думаю, що для популяризації Сковороди наш фільм стане бомбою. І не тому, що ми такі «круті». Просто навколо Сковороди завжди прагнули створити ореол мученика, ідола, методиста, одним словом, хотіли зробити його нецікавим. Ми вирішили піти іншим шляхом і показати його як дуже класну, дуже хіпову й дуже сучасну людину». 

Щоб уявити Сковороду саме таким, команда проекту «Великі Українці» довго підшукувала гідну кандидатуру на роль ведучого-«адвоката». Ним став Остап Ступка -- представник молодого покоління, який добре відчуває подібні речі. «Незважаючи на прірву в три сторіччя, можна провести паралелі між гедоністом Сковородою, яким він був, принаймні, п'ять років свого перебування в Європі, і Остапом, котрий знає, що таке гламур, світське життя, слава», -- каже Олексій Бобровников. 

До речі, за певних обставин Сковорода міг би з успіхом повторити долю Олексія Розумовського, мазунчика російської імператриці Єлизавети. Завдяки заступництву однієї важливої людини, яка зіграла схожу роль і в житті Розумовського, молодого Григорія прийняли до співочої капели імператриці. Пізніше генерал візьме його у подорож Європою, де він опиниться у вищих колах при дворах європейських монархів. «Ця людина намагалася зробити зі свого протеже світську особу -- і Сковорода дійсно був таким», -- запевняють автори документалки. 

«Ми пам'ятаємо про Григорія Савича перважно якісь банальні речі зі школи -- що він ходив від села до села, що ходив босий, -- каже ведучий стрічки актор Остап Ступка. -- Але справжнього Сковороду ми не знаємо зовсім. Насправді, він не ходив босий і не ночував у селян -- він мав чимало друзів серед багатих поміщиків, у яких він зупинявся. Він дуже любив сир пармезан, який йому надсилали кілограмами, і добре біле вино -- те саме, котрому віддавав перевагу Людовик XIV. Але, крім цих гастрономічних слабостей, Сковорода дійсно був людиною величезної внутрішньої свободи. Саме цю внутрішню свободу я маю намір доводити й захищати всіма можливими засобами».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.