Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Експерти ВООЗ заявили, що червоне м'ясо може викликати рак

Світ:

Спецтема:

Дослідницький підрозділ Всесвітньої організації охорони здоров'я оголосив, що бекон, ковбаса, ймовірно, червоне м'ясо та інші види м'ясопродуктів викликають рак. Але фахівці не одностайні.

 

Висновки базуються на доповіді групи з 22 міжнародних експертів. Вони розглянули результати різних досліджень, що проводилися впродовж десятиліть і темою котрих була наявність зв’язку між червоним м’ясом, м’ясом, що пройшло технологічну обробку, та раком.

Дослідники проаналізували результати експериментів на тваринах, досліджень харчування та здоров'я людини, клітинних механізмів, котрі можуть призводити до виникнення раку.

Про це пише The Washington Post.

У доповіді, яка була оприлюднена в журналі The Lancet,  повідомляється, що додаткові 100 грамів червоного м'яса на день здатні підвищити ризик колоректального раку на 17%. Зайві 50 грамів м'яса, що пройшло технологічну обробку, – на 18%.

Під червоним м'ясом маються на увазі всі типи м'язового мяса ссавців - яловичина, телятина, свинина, баранина, ягнятина, конина та козлятина.

Одначе рішення групи експертів не було одностайним. Також свої аргументи на захист своїх продуктів готується навести американська м'ясна індустрія. Деякі науковці, які з нею не пов'язані, вже поставили під сумнів вагомість доказів, на які спирається ВООЗ.

Імовірний зв'язок між споживанням червоного м'яса та раком впродовж десятиліть був темою для дебатів між науковцями. Проте таких гучних заяв, як зробили експерти ВООЗ, досі не робилося.

Зокрема, організація The American Cancer Society зазначає, що багато досліджень знаходили "зв'язок" між вживанням червоного м'яса та підвищеним ризиком колоректального раку, але не стверджує, що воно викликає хворобу. Заявляється, що наразі "точно не відомо", які фактори, коли йдеться про харчування людини, відіграють значущу роль.

В урядовому документі "Дієтичні рекомендації для американців" йдетьться, що в здоровому раціоні має бути присутнє пісне м'ясо, що ж до м’ясопродуктів, то "помірна кількість фактів вказує на наявність зв’язку між збільшеним споживанням м’яса, що пройшло технологічну обробку (як то сосиски, ковбаса та бекон) та підвищеним ризиком колоректального раку та серцево-судинних хвороб".

Як зазначає видання, великими труднощами супроводжується будь-яке дослідження на тему харчування та його зв’язку з хворобами. Воно вимагає від науковців ретельного контролю за раціоном тисяч піддослідних впродовж багатьох років. Із багатьох причин, зокрема високої вартості, такі експерименти проводяться рідко. Натомість вчені часто вдаються до епідеміологічних та обсерваційних досліджень.

"Я розумію, що люди можуть скептично поставитися до цієї доповіді, бо результати експериментальних досліджень не страшенно вагомі. Але в цьому випадку епідеміологічні дані дуже вагомі", - підкреслив професор Інституту раку Медичної школи на горі Синай Паоло Бофетта, котрий брав участь в аналогічних дослідницьких групах ВООЗ.

"Не бути надмірним споживачем м'яса – це може бути хорошою ідеєю. Проте ефект від поїдання м'яса може бути мінімальним, якщо він узагалі є", - поділився доцент радіаційної онкології Гарвардської медичної школи та співавтор видання American Journal of Clinical Nutrition Джонатан Шенфілд.

Критики заяви ВООЗ також  згадують про два фактичні експериментальні дослідження, учасники яких скоротили кількість м'яса в своєму раціоні - Polyp Prevention Trial та Women's Health Initiative. Результатом стало те, що в обох випадках учені не побачили позитивного впливу зміни дієти та зниження ризику раку.  Тож імовірно, він присутності чи відсутності в раціоні червоного м'яса ефект вийде незначним.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи