Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Спадщина геніїв об’єднує народи Міжмор’я

Девіз “Наша доля бути разом” знайшов своє яскраве підтвердження на вечорі, що організувало Товариство українців в Литві. Він був присвячений Костянтинасу Чюрльонісу – великому сину Литви, художнику, композитору, поету, 140-річчя з дня народження якого відзначають у світі.

151025-shiachyulis_tregub.jpg

Музикант віртуоз, професор музики Клайпедського університету Саулюс Шіачюліс разом з Головою асоціації прибалтійських українців Леонідом Трегубом
Музикант віртуоз, професор музики Клайпедського університету Саулюс Шіачюліс разом з Головою асоціації прибалтійських українців Леонідом Трегубом

Запрошення представників литовської неурядової організації “Балтійсько–Чорноморська конфедерація” було і символічним, і важливим. Адже багато з присутніх взнали, що на початку минулого століття Чюрльоніс побував на березі Чорного моря, навіть робив там світлини і черпав натхнення для своїх майбутніх музичних та живописних творів. На вечорі пам’яті поряд з литовською мовою вільно звучали українська й білоруська, а головне - для всіх зрозуміла музика Великого литовcького класика К.М. Чюрльоніса.

У виступах Голови асоціації прибалтійських українців Леоніда Трегуба,  українського кінорежисера та журналіста Петра Олара, професора музики Клайпедського університету Саулюса Шіачюліса звучав один лейтмотив: культурна спадщина кожного народу об’єднує нас на терені Європи.       

Після всіх урочистостей у довірчих щирих розмовах литовські бізнесмени і культурні діячі просили більше конкретних пропозицій з берегів Чорного моря, саме це і зблизить його з берегом Балтійським. А такі зустрічі сприяють цьому.

Після того, як стихли останні акорди музики у виконані професора-віртуоза, ще довго говорили про два моря, від яких можуть початись переміни у світі. Литовський поет, класик дитячої літератури Сігітас Пошкус запропонував у рамках зближення двох морів підготувати для українських дітей видання своєї нової книги, яка навчить дітей добру і щирості, а головне, залишити скарб дитинства і в дорослому віці.

На таких зустрічах за участю представників з неурядових організацій у країнах Балтійсько-Чорноморського регіону створюються мости порозуміння, а головне, що всі присутні стверджують: “Наша доля – бути разом” у великому і малому, і через культуру, за допомогою виставок живопису і  фото, кіно та інших медійних технологій  разом з литовськими  друзями відкрити українське вікно в Європу.

Анна Олар (Клайпеда, Литва)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Наші мрії і думки матеріалізуються на наших очах

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Наші мрії і думки матеріалізуються на наших очах