Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Якщо незалежність підтримують лише 72%, то решта – фактично не громадяни – Забужко

Понад дві третини респондентів підтримують незалежність держави. При цьому майже половина опитаних не впевнена, чи є Україна справді суверенною. Свою країну насамперед асоціюють із корумпованою владою та війною. Такий колективний портрет українців змалювали до головного свята держави соціологи.

10557007_1441180282827912_794795819811752899_o.jpg

Слава Україні! Героям Слава!
Слава Україні! Героям Слава!

Понад 72% респондентів підтримують незалежність України. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова напередодні чергової річниці незалежності. Це – максимальний показник за останні 15 років, відколи проводять такі дослідження.

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко пов’язує такий сплеск громадянської свідомості з подіями останнього часу: Революцією гідності та війною на сході – як єдиним великим процесом здобуття справжньої незалежності, насамперед ментальної.

«Війна – це не причина, а саме наслідок. Тобто саме тому, що люди хочуть бачити Україну незалежною, вони почали боротися проти Росії. Ми пам’ятаємо, що на перших етапах саме добровольці врятували Україну: і добровольці, які пішли на фронт, і добровольці, які взялися за забезпечення фінансове й матеріальне тих добровольців, які на фронті. Те, що Україна не здалася (як це вона зробила в Криму) – це саме прояв, а не причина, прояв тієї ж тенденції в суспільстві – високий рівень підтримки незалежності», – переконаний Андрій Биченко.

А от чи є Україна зараз дійсно незалежною державою – думки українців поділилися майже порівну: 43% і 44%. «Це – оцінка громадянами незалежності української політики», – каже Андрій Биченко.

«Лише дії влади, наскільки вони будуть дійсно незалежними, в національних інтересах України – саме це, я думаю, впливатиме на думку громадян щодо того, чи є Україна дійсно незалежною державою», – констатує він.

Підвищення рівня патріотизму показало і дослідження, проведене Інститутом соціології НАНУ у співпраці з благодійним фондом «Інтелектуальна перспектива». 

Згідно з висновками соціологів, абсолютна більшість населення (67%) пишається тим, що вони є громадянами України, причому це відчуття зростало поступово з кожним роком.

Важливим об’єднавчим фактором українського суспільства стали патріотичні почуття, пояснила старший науковий співробітник Інституту соціології, директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

«Такий показник, як патріотичні почуття, завжди був на рівні 8-9%. І в 2013 році було 8%. У 2015 році воно стрибнуло до 42-х. Тобто головним зараз стало для людей, що об’єднує всіх – це патріотичні почуття. Навіть родинні і товариські відійшли на другий план», – зазначила Ірина Бекешкіна.

На її думку, це – вплив усіх подій, що пережили люди: і Майдану, і передусім війни. Та резюмувала: «Зараз інтенсивно йде процес формування єдиної політичної нації, де відступають на другий план такі питання, як мова, релігія, і головним стають патріотичні почуття і відчуття своєї належності до цієї єдиної країни».

Переважна більшість українських громадян (72%) хотіли б, щоб державу асоціювали з заможною країною. Водночас вони усвідомлюють, що корупція є основною перешкодою для руху до ЄС. Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією TNS на замовлення Інституту світової політики.

Респонденти асоціюють Україну насамперед із корумпованою й неефективною владою (так відповів кожен четвертий), а кожен п’ятий – з війною.

Українська письменниця і публіцист Оксана Забужко зазначила, що такі асоціації спричинені впливом на громадян мас-медіа.

«Постійно інформація йде: «війна-корупція», «війна-корупція»… Люди відповідно ретранслюють. Я б сказала, що це – ще достатньо низький відсоток. Він, можна сказати, радує. Бо свідчить про резистентність українців до того обсягу негативної інформації, який їм закачується через ЗМІ», – сказала письменниця.

Оксана Забужко водночас вважає досить низьким відсоток підтримки незалежності.

«Якщо на другий рік війни за незалежність лише 72% підтримує незалежність – це означає, що у нас 28% фактичних не громадян. Це найтривожніший сигнал для української держави», – вважає вона.

Оксана Забужко все ж переконана у тому, що Україна виграє війну за незалежність і стане справді суверенною державою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Добре було б що б Забужко поцікавилася "рівнем підтрикми" її власної писанини, а ще краще тим, скільки людей взагалі знають хто вона така.

Спроба розпатякувати на такі теми таких осіб як Забужко є спробою власної самореклами.

Україна зберегла Незалежність саме завдяки Українському Народу, попри теревені різних павличок, драчів та забужок...

Коментарі

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Добре було б що б Забужко поцікавилася "рівнем підтрикми" її власної писанини, а ще краще тим, скільки людей взагалі знають хто вона така.

Спроба розпатякувати на такі теми таких осіб як Забужко є спробою власної самореклами.

Україна зберегла Незалежність саме завдяки Українському Народу, попри теревені різних павличок, драчів та забужок...