Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 17

Брюс Ліптон: сила думки спроможна змінювати генокод

Коли час від часу в ЗМІ з'являються публікації про чудесне зцілення від смертельного захворювання за допомогою самонавіювання, спеціальної дієти, біоенергетики або якогоcь іншого нетрадиційного методу, на обличчях лікарів і вчених, як правило, з'являються скептичні посмішки. Навіть коли йдеться про незаперечні факти, підтверджені сучасними методами дослідження, традиційна медицина або відмахується від них, або намагається пояснити несподіване одужання хворого помилкою в первісному діагнозі.

 

Однак, американський генетик Брюс Ліптон стверджує, що за допомогою істинної віри, виключно силою думки людина і справді здатний позбутися будь-якої хвороби. І ніякої містики в цьому немає: дослідження Ліптона показали, що спрямований психічний вплив здатне змінювати ... генетичний код організму.

Протягом багатьох років Брюс Ліптон спеціалізувався в галузі генної інженерії, успішно захистив докторську дисертацію, став автором ряду досліджень, що принесли йому популярність в академічних колах.

За його власними словами, весь цей час Ліптон, як і багато генетиків та біохіміків, вірив, що людина є певним биороботом, життя якого підпорядкована програмою, записаною в його генах. Гени з цієї точки зору визначають практично все: особливості зовнішнього вигляду, здібності і темперамент, схильність до тих чи інших захворювань і, в решті-решту, тривалість життя. Ніхто не може змінити свій особистий генетичний код, а значить, за великим рахунком, нам залишається лише змиритися з тим, що визначено природою.

Поворотним моментом в житті і в поглядах доктора Ліптона стали проведені ним в кінці 1980-х років експерименти з вивчення особливостей поведінки клітинної мембрани. До того в науці вважалося, що саме гени, що знаходяться в ядрі клітини, визначають, що слід пропустити через цю мембрану, а що - ні. Проте досліди Ліптона ясно показали, що різні зовнішні впливи на клітину можуть впливати на поведінку генів і навіть призводити до зміни їх структури.

Залишалося лише зрозуміти, чи можна виробляти такі зміни за допомогою психічних процесів, або, простіше кажучи, силою думки.

- По суті, я не придумав нічого нового, - каже доктор Ліптон. - Протягом століть медикам добре відомий ефект плацебо - коли хворому пропонують нейтральна речовина, стверджуючи, що це чудодійні ліки. У підсумку речовина і справді надає зцілювальну дію. Але, як не дивно, справді наукового пояснення цьому явищу досі не було. Моє відкриття дозволило дати таке пояснення: за допомогою віри в цілющу силу ліків людина змінює процеси, які йдуть в її організмі, в тому числі і на молекулярному рівні. Він може «відключати» одні гени, змушувати «включатися» інші і навіть міняти свій генетичний код. Слідом за цим я подумав про різні випадки чудесного зцілення. Лікарі від них завжди відмахувалися. Але насправді, навіть якщо б у нас був лише один такий випадок, він повинен був змусити лікарів задуматися над його природою. І навести на думку про те, що, якщо це вдалося одному, то, можливо, таке зроблять і інші.

Зрозуміло, академічна наука поставилася до цих поглядів Брюса Ліптона вороже. Однак, він продовжив свої дослідження, в ході яких послідовно доводив, що без всяких ліків цілком можна впливати на генетичну систему організму.

У тому числі, до речі, і за допомогою спеціально підібраної дієти. Так, для одного зі своїх експериментів Ліптон вивів породу жовтих мишей з вродженими генетичними дефектами, що прирікають їхнє потомство до надмірної ваги і короткого життя. Потім за допомогою спеціальної дієти він домігся того, що ці миші стали давати потомство, абсолютно не схоже на батьків - звичайного кольору, худих, що живуть стільки ж, скільки і решта їхніх родичів.

Все це, погодьтеся, віддає лисенківщиною, і тому негативне ставлення академічних учених до ідей Ліптона передбачити було неважко. Проте він продовжив експерименти і довів, що аналогічного впливу на гени можна домогтися і за допомогою, скажімо, впливу сильного екстрасенса або шляхом певних фізичних вправ.

Новий науковий напрямок, що вивчає вплив зовнішніх впливів на генетичний код, отримав назву «епігенетика».

І все ж головним впливом, здатним змінювати стан нашого здоров'я, Ліптон вважає саме силу думки, те, що відбувається не навколо, а в середині нас.

- У цьому теж немає нічого нового, - заявляє Ліптон. - Давно відомо, що у двох людей може бути однакова генетична схильність до раку, але у одного хвороба проявилася, а в іншого - ні. Чому? Та тому, що вони жили по-різному: один частіше відчував стреси, ніж другий; у них були різні самооцінка і самовідчуття, що породжували, відповідно, і різний хід думок. Сьогодні я можу стверджувати, що ми здатні керувати нашою біологічною природою; ми можемо за допомогою думки, віри і прагнень впливати на наші гени. Велика відмінність людини від інших істот на Землі як раз і полягає в тому, що віона може змінювати своє тіло, зцілювати сама себе від смертельних хвороб і навіть позбавлятися спадкових захворювань, даючи на це психічні установки організму. Ми зовсім не зобов'язані бути жертвами нашого генетичного коду та обставин життя. Повірте в те, що ви можете зцілитися, - і ви вилікуєтеся від будь-якого захворювання. Повірте, що ви можете схуднути на 50 кілограмів, - і ви схуднете!

На перший погляд, все гранично просто. Але тільки на перший погляд...

Якби все було так просто, то більшість людей з легкістю вирішували б будь-які проблеми зі здоров'ям за допомогою виголошення нехитрих мантр кшталт «Я можу зцілитися від цієї недуги», «Я вірю, що мій організм в змозі сам зцілитися»...

Але нічого цього не трапляється, та й, як пояснює Ліптон, не може відбуватися, якщо психічні установки проникають тільки в область свідомості, що визначає лише 5% нашої психічної діяльності, не зачіпаючи решту 95% - підсвідомість. Простіше кажучи, лише одиниці з тих, хто повірив у можливість самозцілення силами свого мозку, насправді дійсно в це вірять - і тому домагаються успіху. Більшість же на рівні підсвідомості заперечують таку можливість. Їхня підсвідомість, яка на автоматичному рівні контролює всі процеси в нашому організмі, відкидає таку можливість. 

Згідно з Ліптоном, саме на такий лад наша підсвідомість починає налаштовуватися в період раннього дитинства, з народження до шести років, коли самі незначні події, навмисно або випадково сказані дорослими слова, покарання, травми формують «досвід підсвідомості» і в підсумку - особистість людини.

Причому сама природа нашої психіки влаштована так, що все погане, що відбувається з нами, відкладається в підсвідомість легше, ніж пам'ять про приємні і радісні події. У результаті «досвід підсвідомості» у переважної більшості людей на 70% складається з «негативу» і лише на 30% - з «позитиву».

Таким чином, щоб дійсно досягти самозцілення, необхідно, щонайменше, змінити це співвідношення на прямо протилежне. Тільки таким чином можна зламати бар'єр, встановлений підсвідомістю на шляху вторгнення сили нашої думки в клітинні процеси і генетичний код.

На думку Ліптона, робота багатьох екстрасенсів якраз і полягає в зламі цього бар'єру. Але він припускає, що аналогічного ефекту можна домогтися і за допомогою гіпнозу та іншими методами. Однак, більша частина цих методів все ще чекає свого відкриття. Або просто широкого визнання.

Після того світоглядного перевороту, що стався близько чверті століття тому у житті Ліптона він продовжив свої дослідження в галузі генетики, але одночасно став одним з активних організаторів різних міжнародних форумів з метою наведення мостів між традиційною і альтернативною медициною.

На організованих ним конгресах і семінарах відомі психологи, лікарі, біофізики та біохіміки сидять поруч зі всілякими народними цілителями, екстрасенсами і навіть тими, хто називає себе магами або чаклунами. При цьому останні зазвичай демонструють присутнім свої можливості, а вчені влаштовують мозковий штурм для спроби їх наукового пояснення. А заодно продумують майбутні експерименти, які допомогли б виявити і пояснити механізм прихованих резервів нашого організму.

Саме в такому симбіозі езотерики і сучасних методів лікування з головною опорою на можливості психіки самого пацієнта або, якщо хочете, магії і науки бачить Брюс Ліптон основний шлях подальшого розвитку медицини. А правий він чи ні, покаже час.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

І що думаєте дадуть паразити цьому вченому Нобелівську чи ще якусь премію..звісно,що не дадуть..знайдуть тисячі причин,заговорять заколишуть і забудуть..А премія знайде якогось єврея,що придумає кольорову таблетку...
Щиро дякую пані Олена за чудовий матеріал..

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

І що думаєте дадуть паразити цьому вченому Нобелівську чи ще якусь премію..звісно,що не дадуть..знайдуть тисячі причин,заговорять заколишуть і забудуть..А премія знайде якогось єврея,що придумає кольорову таблетку...
Щиро дякую пані Олена за чудовий матеріал..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Відверто кажучи з цими перемикачами у підсвідомості мені не зовсім все зрозуміло. Для себе я розумію це так. У кожного з нас (для прикладу) є мільярд перемикачів у нашій підсвідомості. І у кожного з нас всі вони однакові і мають положення «ввімкнутий»-«вимкнутий». Але за рахунок того, що в кожного з нас вони індивідуально ввмікнуті чи вимкнуті, ми є різними: високими, низькими; товстими, худими; блакитноокі, зеленоокі; схильними до якихось певних хвороб і т. ін. Єдиний спосіб змінити положення перемикача це наша думка. А щоб скористатися думкою потрібно поставити мету — що саме в собі ми хочемо змінити.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Так, все починається з мрії

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Ми вже вмикали перекладачі щодо переходу на сироїдство і нам допомагало Живе Слово, якого не мав Брюс Ліптон. Тепер нам варто разом зробити ще одну спробу зі впливу ще на щось подібне, наприклад внутрішній годинник.

Все починається з Любові.