Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Шкляр: Навіщо боротися за територію з чужою культурою?

Про причини та наслідки від’єднання Донбасу та Криму розповів гість студії Телеканалу новин "24"– письменник Василь Шкляр.

pysmennyk_vasyl_shklyar.jpg

письменник Василь Шкляр.
письменник Василь Шкляр.

Актуальне інтерв'ю  21:22, 2 травня,  субота

 
Про причини та наслідки від’єднання Донбасу та Криму розповів гість студії Телеканалу новин "24"– письменник Василь Шкляр.

Загроза анексії

— Я цю загрозу бачив давно, ще на початку 1990-х років. Я попереджав, що у разі слабкої гуманітарної політики ми отримаємо гарячі проблеми. Ця думка не є популярною, але я певен, що Україну потрібно вимірювати територією духу, а не географічними межами. Якби зараз відбулось голосування за президента на Донбасі, я думаю, що був би обраний Ахметов.

Нація: етнічна та політична

— Ці речі одна одну не виключають. Націю, як політичну так і етнічну, потрібно будувати на основі національної ідентичності. Ми не мусимо приєднувати інші території, інакше є загроза русифікації. Виклики русифікації після Майдану не зменшилися, а навпаки.

Гуманітарна політика на Донбасі

— Ми повинні були гострити українську бритву на Донбасі – відкривати культурні центри, робити мистецькі та книжкові фестивалі, говорити їм, що це їх культура. Адже Донбас дав Україні імена Миколи Руденка та Василя Стуса й інших. Крім того, тут йдеться про цілий комплекс заходів, який варто було реалізовувати. Ми не маємо свого інформаційного простору, свого кіно. Політика держави у цій сфері має бути твердою.

Про боротьбу

— Для початку, давайте зробимо Київ справжньою українською столицею, а після того поговоримо про відновлення української влади на втрачених територіях. Якщо зараз боротися за територію ціною крові найкращих людей задля того, щоб потім там була чужа культура. Мені така Україна не потрібна.

Декомунізація

— Ми мусили зробити це давно. Комуністична ідеологія гальмувала наш поступ. Нехай цю символіку (комуністичну - "24") збирають колекціонери, їй не місце на Майдані, який политий кров’ю наших хлопців. Щодо розкриття архівів,я вважаю, що ніхто не побіжить за розсекреченими документами, бо це кропітка праця істориків, яка доступна лише фахівцям.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи