Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Грошові тури" та готівка за 10 відсотків: фінансовий бізнес у Донецьку

Світ:

Спецтема:

Згідно з указом президента України, на підконтрольній проросійським сепаратистам території вже три місяці як не працює жоден банк та жоден термінал видачі готівки, повністю припинено обслуговування рахунків громадян. І поки в суспільстві точаться дискусії щодо доцільності такого рішення, пронирливі та заповзятливі знаходять нові можливості, як заробити на фінансовій блокаді.

 

Отримати власні гроші з рахунку, згідно з президентським указом, можна лише на території, що контролюється Києвом. Це стосується, в тому числі, й рахунків, на які донеччани отримували пенсії та соціальні виплати. За даними міністерства соціальної політики, на сьогодні вже 75 відсотків пенсіонерів непідконтрольних територій переоформили свої пенсії у інших регіонах держави. Для старих та хворих людей вояжувати туди-сюди - це каторга. Однак для перевізників та посередників - прибутковий бізнес.

"За дорогу я віддала 300 гривень водію", - каже донеччанка Надія, яка виїжджала з міста, аби переоформити рахунок для отримання пенсії. Утім, наступного разу жінка їхати не схотіла та скористалася послугами посередника. "Я віддала банківську картку жінці, яку мені порекомендували знайомі. Вона доставила мені пенсію особисто в руки. Її послуги коштували 200 гривень", - розповідає Надія.

Багато людей, за словами жінки, їздять до інших міст України й знімають гроші з рахунків для своїх друзів та знайомих зовсім безкоштовно. "Та взагалі це дуже небезпечно, я знаю випадки, коли за людьми стежать та грабують" , - додала жінка.

Більш зручну та сучасну можливість переведення грошей з карткових рахунків донеччан у готівку пропонують пункти обміну валют, які "кришують" бойовики так званої "Донецької народної республіки" ("ДНР"). Такі обмінні пункти розташовані, як правило, поблизу великих супермаркетів. Там за 10 відсотків "комісійних" за допомогою інтернет-банкінгу гроші з рахунку клієнта перераховують на рахунок іншої людини, а замість цього видають готівку. Зараз, коли в Донецьку відносно спокійно, до цих пунктів величезні черги за попереднім записом. 

До різноманітних трюків вдаються і самі торговельні мережі. "Я знаю, що один з супермаркетів видає сертифікати на суму 2000 гривень. При цьому знімаються гроші з картки, але покупець втрачає до 200 гривень. Ця процедура так само робиться через інтернет", - розповідає донеччанин Сергій. Водночас в іншому супермаркеті, який належить до роздрібного бізнесу компанії СКМ донецького бізнесмена Ріната Ахметова, за допомогою інтернет-оплати здійснюють розрахунок на конкретну суму окремої покупки. "Ця послуга абсолютно безкоштовна. Тому в цьому магазині завжди величезні черги біля каси", - каже він.

На запит DW у прес-службі однієї відомої української торгівельної мережі пояснили, що всі POS-термінали в їхніх магазинах на непідконтрольних Києву територіях були відключені ще в листопаді минулого року. Тим не менше, громадяни і підприємства можуть здійснювати оплату, використовуючи інтернет-канали, розповідають у прес-службі. "Тож і магазини цієї мережі наразі тестують послугу інтернет-оплати без жодних комісій. Такі операції здійснюються виключно в рамках правового поля України", - наголосили у торговельній мережі.

Утім, прозорі фінансові послуги - скоріше виняток на непідконтрольній території Донбасу. Грошовий оборот у цих містах і селах Донеччини переважно готівковий, зазначає в спілкуванні з DW голова Фонду підтримки підприємництва в Донецькій області Тетяна Шашкова. За її словами, малий бізнес у цьому регіоні хоч трохи й оживає, але через відсутність банківської системи він просто не має можливості працювати легально та прозоро, зауважує експертка.

Із цим погоджується і голова громадської організації "Клуб підприємців Донбасу" Петро Тесновський. Він зауважує, що попри всі можливі санкції задушити товарно-грошові процеси неможливо. "Якщо підприємцю потрібна готівка, то він знімає її зі свого рахунку в українському банку. I завдяки встановленим корупційним схемам на блокпостах (на лінії зіткнення українських військових та проросійських сепаратистів - Ред.) питання провозу готівки, так само як і товарів, вирішується стабільно", - зазначає експерт, посилаючись на інформацію самих підприємців, які працюють у регіоні.

"Це, в принципі, влаштовує всі сторони. А підприємці чітко розуміють правила гри, які є, і тому витрати на блокпостах закладають в вартість товару", - зазначає Тесновський. За його словами, наївно думати, що в умовах війни кудись зникають корупційні схеми. Навпаки, всілякі блокади лише сприяють їхньому створенню, зауважує експерт.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи