Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Каха Бендукідзе: Україна заплатить високу ціну за небажання проводити реформи

Світ:

Якщо Україна хоче бути самостійною і процвітаючою країною, вона повинна проводити реформи - це необхідна умова. Якби був ще якийсь "жирок", запас, але його немає. Зараз ситуація критична: реформи потрібні жорсткі і відразу. 

Грузинський реформатор Каха Бендукідзе розповів "Фокусу", що він думає про програму Петра Порошенка "Стратегія-2020" та про його досягнення за 4 місяці.

За словами президента, готуються 60 реформ і спецпрограм, які потрібно "запускати одночасно". Але скільки у нас є часу на те, щоб обговорювати це все? 

Мені здається, є кілька важливих речей, на яких потрібно зосередитися негайно. Їх не 60, і навіть не 20. Перше - як зупинити фінансову катастрофу? Зараз стоїть питання не Україна-2020, а Україна-2015. 

Минуло 4 місяці президентства Порошенко, яку оцінку ви б йому поставили? 

Я бачу, що за чотирма напрямками є просування. Сказати, що просування значне - важко, що завершене - тим більше, більшою мірою це напівзаходи. 

Перше - у бік боротьби з корупцією. Це той пакет законів, який зараз проходить через парламент. Хоча зрозуміло, що цим справа не може обмежитися. Крім того, є речі, які знаходяться поза зоною дії цього закону - зокрема, реформа держапарату. 

Друге - це податкова реформа. Там є спірні речі, але зараз потрібно боротися, щоб вона пройшла в найкращій формі, без компромісів. 

Третє - в частині зменшення ось цього абсолютно божевільного регулювання, яке є в Україні. Тут теж тільки перший крок зроблено - об'єднання різних агенств, скорочення чисельності службовців. 

І четверте - приведення енерготарифів у відповідність хоч з якоюсь реальністю. 

Але всього цього недостатньо. Україна потребує реформ більше, ніж будь-яка інша колишня частина СРСР. 

Війна може бути виправданням повільності української влади? 

Навпаки, війна могла б виправдати дуже радикальні реформи, і всі б зрозуміли. Візьмемо бюджет України. Він жахливий, він поглинає величезні ресурси. Але ж ясно, що під час війни необхідно підвищувати військові витрати, і відповідно - жорстко скорочувати інші видатки. І всім було б зрозуміло - витрати скорочуються, тому що війна. Питання для України зараз стоїть так: пан або пропав. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи