Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Екс-суддя Верховного суду вибив собі пенсію в 27 тисяч гривень

Спецтема:

Екс-суддя Верховного суду домігся збільшення його пенсії до 27 тисяч гривень. Про це повідомляє "Первая инстанция", посилаючись на рішення Оболонського суду. У своєму позові до Пенсійного фонду суддя вказав, що розмір його грошового утримання "занижений і не відповідає закону". 

У поясненні позивач вказав, що чиновники з ПФ не врахували зростання заробітної плати суддів в 2012 - 2013 рр., до якої прив'язаний розмір виплат суддям-відставникам. 

Так, винагорода для суддів Верховного суду за ці роки виросло з 19,5 тисяч гривень до 28,5 тисяч гривень. При цьому пенсія цієї категорії чиновників за законом повинна становити не менше 80% зарплати суддів на аналогічних посадах. 

Згідно з опублікованими в Єдиному реєстрі судових рішень матеріалами справи, до останнього часу позивачу нараховувалося близько 18 тисяч гривень на місяць. 

У травні 2014 Пенсійний фонд відмовив судді збільшити цю суму, пояснивши, що перерахунок може здійснюватися тільки членам Конституційного Суду, а максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів. Позивач вирішив, що така відмова є необгрунтованою. 

Закон "Про судоустрій і статус суддів" до внесення змін в липні 2011 року передбачав, що щомісячне довічне утримання виплачується в розмірі 80% грошового утримання судді. 

Сума може збільшитися до 90% за умови тривалого стажу роботи. Однак три роки тому парламент ввів обмеження на рівні десяти прожиткових мінімумів. 

У червні минулого року Конституційний Суд визнав незаконним це обмеження. 

22 вересня 2014 Оболонський суд Києва задовольнив вимоги позивача і зобов'язав Пенсійний фонд підвищити йому виплати. 

Ім'я судді у відставці в матеріалах справи не розкривається, лише вказується, що він пішов з посади згідно з постановою Верховної Ради від 2 листопада 2006 року. 

Цим рішенням на пенсію було відправлено вісім суддів ВСУ: Володимир Бондарєв, Валентин Доронін, Володимир Драга, Микола Дрига, Микола Колесник, Михайло Макаренко, Павло Самелюк, Микола Шелест.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи