Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Порошенка закликали до створення Балто-Чорноморського союзу у складі України, Польщі і Литви

У Рівненській, Вінницькій, Хмельницькій та Житомирській областях відзначають 500-у річницю перемоги над московськими загарбниками - тут почалися заходи на відзначення ювілею битви під Оршею (сучасна Білорусь) 8 вересня 1514 року, у якій сили об’єднані сили середньовічної Європи під командуванням князя Костянтина Острозького перемогли військо Московського князівства. 

Заходи розпочалися зі старовинного Острога, де розташований родовий замок князів Острозьких. Керівники посольств Литви та Польщі, а також гості з Білорусі вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих за волю України. Гості поклали квіти до пам’ятника Острозьким просвітникам, відкрили нову музейну експозицію в Острозькому державному історико-культурному заповіднику, взяли участь у міжнародній урочистій академії, де йшлося про історичне значення перемоги під Оршею, ознайомилися з батальним полотном художника Юрія Нікітіна.

Учасники академії ухвалили звернення до президента України Петра Порошенка, в якому перемога об’єднаного війська Великого Князівства Литовського під проводом князя Костянтина Острозького визначена як блискуча перемога в цивілізаційній битві. У зверненні проведені паралелі між середньовіччям і сучасністю і міститься звернення до президента з пропозицією розглянути доцільність створення Балто-Чорноморського альянсу у складі України, Польщі і Литви з правом долучення до нього інших держав.

«У межах цього альянсу можлива активізація політичної, економічної, культурної, а також військової співпраці», – мовиться у зверненні.

Як повідомила голова комітету з освіти, науки і культури Сейму Литви Аудроне Пітренене, 2014 рік у Литві проходить як рік ювілею Битви під Оршею. Натомість у Білорусі заходи, які мали відбутися в місті Орша під Гомелем, в останній момент були скасовані, повідомив їхній організатор, член правління білоруського Фонду імені Лева Сапеги Олександр Жучков. Відтак Жучков та його колега, заступник голови партії «БНФ» Ігор Ляльков узяли участь у роботі круглого столу в Острозькій академії з участю відомих політологів чотирьох країн.

Заходи на відзначення річниці перемоги в Битві під Оршею тривають також у Дубні, Рівному, Старокостянтинові, Вінниці, Новограді-Волинському та Полонному.

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Це результат наших намагань!!!! РаДіймо далі!!!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Це результат наших намагань!!!! РаДіймо далі!!!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)