Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 6

Учені з’ясували, які казки виховують у дітях чесність

Класичні повчальні казки про хлопчика, який кричав "Вовки!", чи про Піноккіо, в якого від брехні ріс носисько, не здатні виховати в дитині чесність.

На малюків не справляють враження історії, в яких героїв карають за погані вчинки.

Про це пише The Telegraph.

"Ми не повинні розраховувати на те, що класичні повчальні казки автоматично сприятимуть моральній поведінці", - запевнила дослідниця доктор Кенг Лі з Університету Торонто.

"Як батькам маленьких дітей, нам хочеться знати, наскільки ефективно казки насправді пропагують чесність. Вони влітають в одне вухо та вилітають у інше, або ж діти слухають та сприймають їх серйозно?", - зазначила співавторка дослідження Вікторія Талвар.

Учені залучили до експерименту з перевірки на чесність 269 діток від трьох до семи років. Науковець виходив із кімнати, наказавши маляті в жодному разі не чіпати іграшку, яку лишав на столі. Для більшості дітлахів спокуса виявлялася надто сильною.

Коли експериментатор повертався, він читав маленькому учасникові казку. То була "Черепаха та Заєць", "Хлопчик, який кричав "Вовки!", "Піноккіо" або ж оповідання "Джордж Вашингтон та вишневе дерево". Потім дитину просили чесно сказати, чи брала вона заборонену іграшку.

Усупереч очікуванням науковців, історія про Піноккіо чи та, де хлопчика-брехуна з’їли вовки, жодним чином не переконувала малюка чесно в усьому зізнатися. Ефект від кожної з них був таким самим, як від "Черепахи та Зайця", яка чесності не навчає.

Дієвим виявилося лише оповідання, в основі якого навряд чи лежить реальна подія – про маленького Джорджа Вашингтона. Приклад хлопчика, котрий зламав вишневе деревце і не побоявся зізнатися татові, а той його похвалив, надихнув учасників експерименту.

Цікаво, що в тих випадках, коли експериментатор спеціально змінював кінець історії та казав дитині, що тато насварив Джорджа, малюк не виказував бажання зізнаватися в своєму непослухові.

Як пояснює Талвар, позитивні наслідки чесності вчать дітей тому, що це –  бажана поведінка.

"Наше дослідження доводити, що в пропаганді моральної поведінки, такої як чесність, ключем є підкреслення позитивних результатів чесності замість негативних наслідків нещирості", - підсумувала дослідниця.

На думку Талвар, справді повчальними для дітей є такі казки як "Попелюшка" та "Гаррі Поттер", де за їхні чесноти героїв чекає винагорода.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

В чому полягає повчальність Гарі Паттера?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

В чому полягає повчальність Гарі Паттера?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Арій каже:
В чому полягає повчальність Гарі Паттера?

Хоч я і не Талвар, та проте на свою думку можу лишень припустити у тому, що Гаррі не дивлючись на різноманітні перепони у своєму житті у якому вороги цьому постійно сприяли, завжди прагне до перемоги і відповідним чином докладаючи певних зусиль він у винагороду отримує справжніх друзів, та визнання його суспільством як великого мага.