Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сім'я зберегла не тільки гроші, але й організаційні структури і вплив

Світ:

Спецтема:

Україною досі керує  "сім'я" Януковича, яка зберегла гроші, організаційні структури, можливості впливу. Це припущення дозволяє пояснити і дестабілізацію на сході країни, і боязливість центральної влади, і безбідно функціонуючу систему, вибудувану оточенням президента-втікача.

«Сім'я» заздалегідь підстрахувалася, налагодивши співпрацю з авторитетними міжнародними компаніями. Їхні оцінки і висновки стали тим фундаментом, на якому неможливо побудувати нову Україну, пише у своїй статті на Цензорі Леонід Ісаков.  

Він вважає, що зруйнувати цю систему могли б самі іноземні партнери «сім'ї», якби забажали. Але у них, ймовірно, інші плани.

Найяскравіший приклад - співпраця групи компаній «МАКО Холдинг», яку в пресі називають власністю старшого сина Януковича Олександра, з міжнародною аудиторською компанією PricewaterhouseCoopers (PwC).

(PwC проводила перевірки комбінованої фінансової звітності групи і підтверджувала правильність сплати податків як «МАКО Холдингом», так і особисто Олександром Януковичем). 

Зрозуміло, що в ЄС гроші не возили у вантажівках, а переводили з рахунків фірм. У журналістських розслідуваннях останнього часу згадуються різні схеми шахрайства в державних масштабах. Але незрозуміло, як подібне було можливо в умовах, коли всі операції контролювалися досвідченими західними фахівцями. І дуже дивно, що у нової української влади нема питань ні до структур, що проводили аудиторські перевірки, ні до тих, кого перевіряли.

Генеральна прокуратура України не відкрила жодної справи за підозрою в порушеннях у діяльності групи компаній Януковича-молодшого.

Мабуть, члени найближчого оточення Януковича не вірять у те, що їхні західні партнери розкриють карти. За своєю ініціативою PwC навряд чи стане розповідати про подробиці роботи з «сім'єю», адже добре ім'я аудиторської компанії може залежати від іміджу клієнта. А обидва її найбільші українські «підопічні» - Олександр Янукович і Дмитро Фірташ - зараз перебувають під слідством. Банкрутство Enron призвело до краху аудиторської компанії Andersen. І хоча в 2004 році суд зняв усі звинувачення з Andersen, компанія вже припинила своє існування. Повторити цю долю ніхто не хоче, адже репутація - річ дуже тендітна.

Але питання репутації актуальне і для нової української влади, від якої суспільство очікує радикальних змін, змін всієї системи, наведення порядку в усіх сферах життя. Головне - прозорості, чесності та справедливості. І якщо складності з розслідуванням старих корупційних схем викликають у громадян одночасно і розуміння, і роздратування, то нові плани влади породжують чимало підозр. Вони навряд чи розвіються без публічного діалогу з такими західними структурами, як PricewaterhouseCoopers. А поки всі сторони мовчать, в країні нічого не зміниться.

Повний текст статті російською тут

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи