Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ми розвиваємось, а університет стоїть на місці

Світ:

Освіта сьогодні забезпечує відмінну підготовку для роботи - в 19-му столітті. Це не дуже дивно, бо і наші навчальні програми, і наша методика викладання були розроблені в 19-му столітті. Проте є одна проблема: ми живемо в 21-му столітті. Сьогодні для того, щоб зв’язатись з кимось в Європі, потрібно лише 5 мілісекунд, а не 5 тижнів. Щоб зібрати автомобіль, потрібно півдюжини роботів, а не 100 заводських робітників. Все змінилося - за винятком освіти.

david_helfand.jpg

Девід Гелфанд (David Helfand)

Наша поточна модель освіти заснована на допущенні, що існують такий собі великий графин, повний знань - це професор - і купа дрібних, майже порожніх стаканів (це студенти). Процес навчання полягає в тому, що з «графину» біти інформації розливаються у «порожні стакани», а потім від них вимагають на першу вимогу «вивергнути це назовні», як доказ того, що «стакани» засвоїли отриману інформацію. Ця модель є жахливою і в теорії, і на практиці.

Почнемо з теорії. Протягом перших 150 тисяч років перебування homo sapiens на Землі інформація була обмеженою, важкодоступною та дорогою. Уявіть собі багаторічне навчання, щоб стати шаманом, або середньовічного переписувача, який у своїй келії копітко вручну копіює Аристотеля. Проте за останні десятиріччя ситуація радикально змінилася: інформація тепер практично необмежена, всюдисуща і безкоштовна.

Таким чином передача інформації від однієї голови до іншої не грає великої ролі. Інформацію більшу, ніж вам потрібно, можна отримати лише за два кліки мишкою. Що зараз дійсно потрібно, так це система, як навчити студентів перш за все знаходити та оцінювати дані, для того, щоб відокремити крупиці достовірної і цінної інформації від цунамі дезінформації, яка може нас поглинути. Тобто, ми повинні озброїти ці молоді голови широким набором інтелектуальних інструментів, щоби кожен міг використовувати свій унікальний мозок для інтегрування достовірної інформації у нову креативну продукцію з користю для себе і для суспільства.

Проблема сьогоднішньої освіти це головна методика навчання - лекція. Цей явно неефективний метод комунікації суперечить мільйону років еволюції мозку.

По-перше, наші центри мовлення та розпізнавання мови розташовані близько один до одного у лівій півкулі і щільно пов’язані один з одним. Ми потребуємо двостороннього зв’язку – слухати та відповідати. А що ми робимо? Щось говоримо студентам протягом 75 хвилин, поки вони пасивно сидять і слухають.

По-друге, великі ділянки мозку призначені для збору та оцінки соціальних сигналів від інших людей, щоби прочитати їхні реакції та наміри, і щоби ми могли відповідним чином реагувати.

Що ж ми робимо? Ставимо викладача за кафедру, де він не в змозі отримувати сигнали, які мозок мав би виявляти, а в той же час кажемо студентам: «Тихо!» - жодних розмов, сідайте на іспитах роздільно один від одного – повністю де-соціалізоване середовище.

По-третте, ми всі пов’язані для співпраці. E.O.Wilson в своїй останній книзі «The Social Conquest of Earth» (Соціальне завоювання Землі) намагається пояснити, як так сталось, що вперше за 4,56 мільярда років історії Землі один біологічний вид розрісся до 7 мільярдів осіб і зайняв практично всі екологічні ніши на планеті. Він досить докладно описує еволюційні процеси, які призвели до нашого соціального панування. Він навіть постулює деякі теореми на цьому шляху:

Егоїстичний індивід завжди буде витісняти альтруїстичну людину, проте група альтруїстів завжди буде витісняти групу егоїстичних людей.

Саме цей простий і очевидний факт, закарбований у мозок, призвів до соціального завоювання Землі, незважаючи на тиск природного відбору.

А що ми робимо у нашій системі освіти? Створюємо безкінечну гонитву за безглуздими символами, які ми називаємо «оцінки». Краще про це висловився сер Кен Робінсон (Sir Ken Robinson): Невелика група осіб об’єднує свої таланти для роботи над складною проблемою і пошуку інноваційного рішення. Якщо вони роблять це в університеті – це називається «шахрайством». В реальному житті це називається «співпрацею» і високо цінується, а от в класі це заборонено.

Отже маємо: мозок еволюціонував для двосторонньої комунікації у дуже соціалізованому середовищі, де співпраця призводить до успіху. А ми штовхаємо цей мозок в клас з односторонньою комунікацією у десоціалізованому середовищі, де панує жорстока конкуренція за оцінки і де карається співпраця. Це ж просто збочення!

Ці ідеї не нові. Ще конфуціанський філософ Сюнь-цзи розумів їх 2300 років тому. Він казав: «Скажи мені, і я забуду; покажи мені, і я, можливо, запам’ятаю; втягни мене у співпрацю, і я зрозумію». Якщо ми хочемо вирішувати ті серйозні проблеми, які постали перед нашою планетою, то нам потрібне радикальне перетворення нашої системи освіти. Треба перейти від моделі 19-го сторіччя до оцієї моделі 300 року до н.е. Ні односторонні комунікації у десоціалізованому суспільстві, де заборонена співпраця – «скажи мені, і я забуду». Ні розкішні анімації Powerpoint або подібні речі в масовіх відкритіх он-лайн курсах – «покажи мені, і я можливо запам’ятаю». А модель навчання, орієнтована на учня, заснована на практиці, дослідженні, співпраці, котра задіює в чудовому процессі відкриття усі можливості «мислительних механізмів» в наших головах – «втягни мене у співпрацю, і я зрозумію».


Девід Helfand - президент і віце-канцлер Університету Квест у Сквеміші, Британська Колумбія (Quest University in Squamish, British Columbia). Ця стаття є частиною серії публікацій Ashoka Canada’s Learning Networks initiative, присвяченій демонстрації інноваційних рішень у сфері освіти.

 

Джерело: «The Globe and Mail»

Переклав Володимир Щербина

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

...«втягни мене у співпрацю, і я зрозумію». Дякую, влучно!

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Сучасна школа - це має бути передусім спільна творча праця. Майбутнє за компаніями, які поєднують освіту, бізнес і гру.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Дякую, Володимире, за актуальні теми.
Зауваги:
“наші навчальні програми, і наша методика викладання були розроблені в 19-му столітті” - наші навчальні програми, і нашу методику викладання розроблено в 19-у столітті.
“модель освіти заснована на допущенні” - модель освіти заснована на припущенні .
“Інформацію більшу, ніж вам потрібно, можна отримати лише за два кліки мишкою” - Більше інформації, ніж вам потрібно, можна отримати, двічі клікнувши мишкою.
“Проблема сьогоднішньої освіти це головна методика “ - Проблема сьогоднішньої освіти - це головна методика ...
“метод комунікації суперечить мільйону років еволюції мозку.” - метод комунікації суперечить мільйонорічній еволюції мозку.
Де-соціалізоване”- десоціалізоване.
“ми всі пов’язані для співпраці.” - ми всі повинні співпрацювати.
“до нашого соціального панування” - до такого соціального панування, яке існує сьогодні.
“Якщо вони роблять це в університеті – це називається «шахрайством» - Якщо студенти роблять це в університеті, то такий пошук називається «шахрайством».
“можливості «мислительних механізмів» - можливості “ механізмів мислення».

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Ґайя Радісна.
0
Ще не підтримано

Це одна зі статей, що необхідні для творення майбутнього!

Ґайя Радісна

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

+

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

+++
Пане Володимире, ДАВАЙ ЩЕ!!!!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

...«втягни мене у співпрацю, і я зрозумію». Дякую, влучно!

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Владислав Кириченко намагається створити університет. Він вважає що вчених в Україні мало, можна укомплектувати лише один маленький університет.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.