Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 67
  • Переглядів: 71

Як вибрати пневматичний пістолет?

Бажання мати власний пістолет, хоча б і пневматичний, виникає в багатьох. Доступність пневматичної зброї й відсутність необхідності оформлення будь-яких дозволів для володіння нею призвели до появи великої кількості типів і модифікацій пневматичних пістолетів. Але розібратися в перевагах і недоліках конкретних моделей може далеко не кожен, тому пропонуємо вашій увазі короткий огляд існуючих на даний час видів пневматичних пістолетів з описом їх особливостей.

Відомо, що згідно вітчизняного законодавства дозвіл на володіння пневматичною зброєю потрібний тільки для моделей з калібром більше 4,5 мм і швидкістю польоту кулі понад 100 м/с. Більшість із пневматики, що продається в нашій країні якраз має калібр 4,5 мм, а перевищення швидкості 100 м/с "обходиться" саме завдяки сполучнику «і», використаному в урядовому розпорядженні  :) .
Інші деталі і розвінчання більшості міфів ви можете прочитати в огляді «Правові аспекти володіння пневматичною зброєю в Україні», де детально описані найбільш популярні омани власників пневматики і тих, хто тільки збирається придбати цю серйозну іграшку. А ми розпочнемо огляд можливостей різних типів і видів пневматичних пістолетів.

Власне, термін «пневматичний» походить від грецького слова «пневма» (вітер). Зброя цього типу передбачає використання стиснутого повітря або газу, під тиском якого куля і вилітає зі ствола.
У XVII столітті пневматична зброя практично використовувалося з військовою метою і цінувалося завдяки можливості безшумної і бездимної стрільби. На сьогоднішній же день більшість моделей пневматичної зброї використовується для спортивної стрільби і розваги.

Пружинно-поршнева система

Цей клас пневматики працює за рахунок стиснення пружини і руху поршня, що створює тиск у спеціальній камері – циліндрі. В кінці циліндра є невеликий отвір, через який під тиском виштовхується повітря, що міститься в циліндрі. Саме він і надає імпульсу мініатюрному снаряду-кульці, яка вилітає з великою швидкістю.

"Спрінговий" пістолет, що стріляє пластмасовими кульками. Взведення пружини виконується шляхом зсуву затворної рами

Найпростіші моделі пістолетів такої системи знайомі нам по дешевих китайських пластикових моделях, які заполонили кіоски і ринки країни. Їх термін "життя" дуже короткий саме через застосовувані матеріали – пластмасовий механізм схильний до швидкого старіння і поломки, тому кілька днів роботи для такої «зброї» – межа. Стріляють вони пластмасовими кульками, швидкість польоту яких невелика, дальність, відповідно, теж. До того ж на вулиці серйозним фактором є вітер, так що будь-яка прицільна стрільба з таких іграшок неможлива. Крім того, для виконання пострілу необхідно кожен раз вручну зводити пружину.

 

Байкал MP-53M вже використовує свинцеві кулі і заряджається шляхом переломування ствола

Більш серйозні моделі копіюють механіку аналогічних пневматичних гвинтівок. Заряджання в них відбувається шляхом переломування ствола – таким чином зводиться бойова пружина і відкривається доступ до каналу ствола, куди вкладається куля. Слід враховувати, що такі пістолети однозарядні і вимагають зведення механізму після кожного пострілу. До того ж вони зазвичай дуже важкі і досить громіздкі.

Страйкбольна зброя

Після закінчення Другої світової війни Японії було заборонено мати збройні сили і проводити навчання з використанням бойової зброї. Це послужило поштовхом для створення спеціальних пневматичних копій, які  стріляли пластмасовими кульками.

Згодом, тактичні ігри з «м'якою пневматикою» набули поширення в усьому світі з назвою airsoft, а на теренах колишнього СРСР цей вид спорту був названий «страйкболом».

У «страйкболі» пружинно-поршнева система використовується в поєднанні з пластмасовими кульками. Такі пістолети називають також «спрінговими», використовуючи кальку з англійської spring-pistol airgun. Страйкбольні моделі відрізняються від китайських іграшок якістю і тим, що зовні вони є точними копіями існуючого вогнепальної озброєння. Орієнтовна вартість таких пістолетів становить $25-50 і використовуються вони гравцями в якості запасного спорядження для ближнього «бою» на додачу до основної гвинтівки.

Страйкбольний пістолет з електроприводом Glock 18c

Більш серйозне озброєння гравців – гвинтівки, автомати, пістолети- кулемети, снайперські гвинтівки і кулемети – оснащені, в більшості випадків, спеціальними приводами, що працюють від акумуляторних батарей або газової суміші green gas. Зовні вони ідентичні справжнім зразкам зброї, а загальна концепція страйкболу передбачає тактичну симуляцію бойових дій з використанням камуфляжу і реальної форми різних армій світу.

Незважаючи на відносно слабку потужність «приводів» (так на жаргоні страйкболістов називають ігрове озброєння), захист особи і відкритих частин тіла обов'язкове. Кожен учасник зобов'язаний мати спеціальні захисні окуляри і бути готовим до синців і ударів.

Скорострільність приводів досягає 1000 пострілів/с, а вартість їх досить висока. Природно, існують як високоякісні вироби виробництва Японії, Тайваню та Гонконгу, так і дешевші і порівняно ненадійні приводи з Китаю.

Страйкбольна зброя вузькоспеціалізована і навряд чи може використовуватися ще де-небудь, окрім самих ігор. Швидкість польоту кульки становить близько 100 м/с, а прицільна дальність стрільби сягає всього 20-30 метрів.

Варіація «хардболл» є більш серйозним видом ігор, в яких застосовуються пневматична зброя, що стріляє металевими снарядами. Відповідно, для «хардбол» потрібні підсилені засоби захисту та підготовка.

Газобалонна пневматика

Мабуть, найбільш поширеною і популярною є «пневматика», що заполонила спеціалізовані і не дуже магазини. В якості джерела енергії використовується балончик з вуглекислим газом. Цікаво, що в радянську добу такі балони використовувалися для самостійного газування води в побутових сифонах.

Магазин до MP-654K з клапаном та місцем для кріплення балона

Конструкція таких пістолетів містить дозатор-клапан і спеціальний контейнер, куди вставляється балон. Для його кріплення і пробиття використовується гвинтовий механізм – при першому використанні балон пробивається і постійно знаходиться всередині пістолета до повного використання. При цьому балон і камера дозатора з'єднуються. Всередині балона частина вуглекислоти перебуває в рідкому, а частина в газоподібному стані. При стрільбі бойок б'є по клапану, випускаючи частину газу, який тут же заповнюється новою порцією, що перейшла з рідкого стану. Процес переходу відбувається до тих пір, поки в балоні виявиться занадто мала кількість рідкого CO2.

 

Балон і кулі для стрільби з газобалонного пневматичного пістолета

Байкал MP-651K зі знімним барабаном

Під час стрільби з газобалонної пневматики використовуються металеві кульки або свинцеві кулі. Деякі моделі пістолетів мають змінні барабани для стрільби обома типами снарядів – наприклад, пістолет іжевського заводу МР- 651К. Проте, основна маса призначена для використання з кульками 4,5 мм.

Різні варіанти реалізації запобіжника

Більшість пістолетів дають можливість вести напівавтоматичну стрілянину – для наступного пострілу достатньо знову натиснути на спуск. Реалізовано це за допомогою механізму зведення курка спусковим гачком. При цьому знадобиться пристойне зусилля при натисканні, що може вплинути на точність стрільби. Другий варіант, попереднє зведення курка, дозволяє використовувати мускульну силу тільки для його спуску, і це значно більш точний метод.

Схема роботи клапана/дозатора в газобалонних пневматичних пістолетах

Точно так само, як і пружинно-поршнева пневматика, газобалонні пістолети випускаються з корпусами самого різного типу. Виробник може придумати власну футуристичну форму або ж використовувати ліцензію на виробництво копії існуючого бойового пістолета. У деяких моделях при цьому намагаються реалізувати максимальну конструктивну схожість. Найбільш простий спосіб – виробництво пневматичного пістолета на базі тих же потужностей, які використовуються для створення бойового прототипу. У цьому плані "попереду планети всієї" російський «Іжмаш», який випускає пневматичні гвинтівки «Юнкер», що є копіями автомата Калашникова, а також знаменитий пістолет МР-654К, який, у свою чергу, створений на базі пістолета Макарова. Особливістю цієї зброї є повну схожість з оригіналом, причому не тільки візуальне, але і конструктивне. Навчившись стріляти, розбирати і чистити МР-654К, можна бути впевненим, що й зі справжнім ПМ власник пневматичного аналога теж буде на «ти».

Револьвер ASG Dan Wesson з фальшпатронами

Газобалонними бувають і револьвери, хоча такими їх можна назвати досить умовно. Популярні Umarex Smith&Wesson мають обертовий барабан, в який заряджаються кульки, однак основний механізм барабана є муляжем, та й гільзи відсутні, що впливає на реалізм під час стрільби.

Представниками іншого підвиду пневматичних револьверів є револьвери компанії ASG, що робить більш реалістичні копії за рахунок застосування фальшпатронів. У револьверів серії Dan Wesson застосовуються практично ідентичні справжнім барабани і спеціальні патрони, в які вставляються кульки. При стрільбі газ продувається через патрон, після чого патрони потрібно спорядити знову. Механізм і дії під час стрільбі ідентичні, однак необхідність перезарядки фальшпатронів може збентежити, оскільки серйозно уповільнює процес стрільби. Звичайно, можна придбати їх достатню кількість і зарядити заздалегідь.

Відносна дешевизна витратних матеріалів – безсумнівний плюс газобалонної пневматики. 1500 куль Umarex обійдуться вам всього в 50 грн., А п'яток балончиків коштуватимуть гривень 20. Одного балона вистачить пострілів на 40, тому ціна одного спуску курка – близько 15 копійок. Крім того, напівавтоматична схема дозволяє постачати такі моделі магазинами, куди вміщується до 10-15 кульок. А значить, відволікатися на заряджання пістолета доведеться не так часто.

Основним недоліком СО2-моделей є, як це не парадоксально, власне застосування балонів. Його пробиття означає, що зняти його можна лише з втратою всього наявного газу. Рекомендується повністю використовувати балон за одну «сесію» стрільби, оскільки тривале знаходження «пробитого» балона з тиском усередині пістолета призведе до швидкого зношування прокладок.

Система blowback

У деяких моделях можна зустріти наявність системи blowback – для більшого реалізму виробники створюють імітацію руху затворної рами. Відсутність порохових газів, які використовуються для цієї мети в реальній зброї, компенсується наявністю CO2, використовуваним як для пострілу, так і для руху затвора. Звичайно, така схема негативно позначається на точності стрільби і кількості пострілів з одного балона, проте користується популярністю у колекціонерів і любителів зброї, що віддають перевагу такій імітації.

Автоматичні пневматичні пістолети

Автоматичний пістолет MP-661 «Дрозд»

Крім напівавтоматичних пістолетів, у продажу можна знайти і моделі, які вміють стріляти чергами. Найбільш відомим у цьому плані є іжевський MP-661 «Дрозд». За автоматичну стрілянину в ньому відповідає електронний блок, який живиться від 6 батарей типу АА. Скорострільність «Дрозда» досить значна – є три режими по 300, 450 і 600 пострілів на хвилину. Звичайно, витрати кульок будуть не менш вражаючі, але зате ефект від стрільби чергами – ні з чим не зрівняний, погодьтеся. Природно, вартість такого апарату також є набагато вищою від звичайних пневматичних пістолетів.

Компресійні пістолети

Відносно нова система PCP (pre-charged pneumatic) використовується як у гвинтівках, так і в пістолетах. Основною конструктивною відмінністю є використання власної ємності для стисненого повітря з попереднім її накачуванням (заправкою). Зазвичай такі резервуари розміщуються під стволом, багато оснащуються вбудованим манометром. Для заправки стисненим повітрям використовується насос високого тиску або балон зі стисненим повітрям (наприклад, аквалангістський).

 

Компресійний пістолет ROHM Twinmaster Top M

 

Компресійні пістолети отримали визнання любителів спортивної високоточної стрільби. У таких моделях мінімум рухомих частин, а значить, при стрільбі практично немає віддачі і пов'язаної з нею розсіювання.

Існує два типи компресійних пристроїв – прямоточні і редукторні. У перших подача повітря здійснюється безпосередньо з резервуара за допомогою клапана-дозатора, по якому б'є бойок. Так як у міру спорожнення резервуара тиск у ньому змінюється, то кожен постріл буде відрізнятися від попереднього за потужністю (а значить, і швидкістю, і траєкторією польоту кулі). У другому ж випадку спеціальна заредукторная камера служить для попереднього накопичення повітря під одним і тим же тиском. Це забезпечує надзвичайно точне дотримання швидкості польоту кулі від пострілу до пострілу.

Єдиний недолік, який заважає популяризації PCP-пістолетів – висока вартість, обумовлена ​​складністю конструкції. Дозволити собі такий апарат можуть собі лише фанати високоточної стрільби та спортсмени.

Револьвери під патрон Флобера

Нарівні з газобалонної пневматикою в спеціалізованих магазинах пропонуються і револьвери під патрон Флобера. Зрозуміло, за своєю конструкцією вони не є пневматичними і відносяться скоріше до вогнепальних, проте зважаючи на особливості дозвільної системи України їх часто відносять до перших.

Револьвер Alfa мод 420 2", що стріляє патронами Флобера

Творець патрона Луї Флобер жив у XIX столітті, і тоді ж винайшов оригінальний малопотужний боєзапас кільцевого запалення – для тренувань. Цей патрон набув популярності за рахунок малошумності і відносно невеликої вартості пострілу в порівнянні зі справжньою вогнепальною зброєю. У патроні Флобера відсутній пороховий заряд – замість нього запалюється піротехнічна сполука. На відміну від звичних капсульних боєприпасів, де така сполука служить для запалення основного заряду, в патронах Флобера саме вона й виконує роль метальної речовини.

За українським законодавством револьвери під патрон Флобера не вважаються вогнепальною зброєю через малий калібр (4 мм), і для їх придбання та носіння не потрібно отримання дозволу. Однак треба бути уважним при перетині кордонів сусідніх держав – наприклад, в Росії «флобери» віднесені до короткоствольної нарізної зброї і заборонені до продажу, тому проблеми виникнуть неодмінно.

Візуально і конструктивно револьвери під патрон Флобера повністю ідентичні справжнім вогнепальним револьверам, аж до матеріалу виготовлення. Окрім малої потужності патронів, інших відмінностей немає, тому такі револьвери відмінно підходять для любителів тренувальної стрільби й допомагають розібратися в будові стрілецької зброї на прикладі револьвера. За допомогою цих пристроїв можна також брати участь в матчах зі спортивної та практичної стрільби.

Патрони Флобера німецької компанії Dynamit Nobel AG

Якщо порівнювати револьвер під патрон Флобера зі звичайною газобалонної пневматикою, то можна виявити як переваги, так і недоліки. По-перше, у «флоберів» немає балонів і пов'язаних з ними незручностей – достатньо зарядити в барабан кулі, і можна виконувати необхідну кількість пострілів (зазвичай до 9). По-друге, револьвери Флобера – це єдина легально доступна в Україні «майже вогнепальна» короткоствольна зброя, до того ж не вимагає реєстрації та ліцензування, тому для кожного любителя зброї така «іграшка» буде вельми цінною і цікавою.

З іншого боку, вартість володіння револьвером під патрон Флобера виявляється вищою, ніж у будь-якої пневматики. Найбільш популярними патронами є чеські Sellier&Bellot, стрільба якими обійдеться власникові в 1-1,3 грн/постріл. Тобто, майже на порядок дорожче, ніж його колезі з газобалонним пістолетом.

До того ж, як і будь-який «вогнестріл», після кожної стрільби револьвер потрібно чистити від нагару і незгорілих залишків піроречовини – причому деякі виробники рекомендують проміжну чистку після відстрілу кожного барабана. За невисокої якості патронів під час стрільби нерідко бувають випадки осічок, розпатронювання патрона в барабані і застрягання кулі в стволі під час пострілу. Обов'язково використовуйте стрілецькі окуляри, а при стрільбі в приміщенні – і засоби захисту слуху!

Що стосується самого популярного запитання, що стосується «флоберів» – то самооборона з таким револьвером, за всіх їх принад, є вельми небезпечною. Власне, зовнішній вигляд зброї і різкий звук його пострілу можуть вплинути на нападника, однак сумнівно чи змусять його припинити протиправні дії, а в деяких випадках ще й підштовхнуть його до цього. У випадку ж стрілянини "на ураження" результат непередбачуваний, оскільки зупиняючої дії патрон Флобера не має ніякого – а ось до проникаючого поранення, при невдалому розвитку подій, спричинити може. Тобто ним можна вбити, але не зупинити – а це означає, що для самооборони такий пристрій не підходить.

Пістолет під патрон Флобера Kimar Derringer

Заради справедливості відмітимо, що існують і пістолети під патрон Флобера. Найбільші відомою є модель  Kimar Derringer, яка копіює пістолет XIX сторіччя компанії Remington. У цієї моделі використовується двоствольний відкидний механізм і вона має специфічний вигляд, хоча і є однією з найбільш потужних за рахунок того, що патрони вставляються безпосередньо в ствол. Швидкість польоту кулі Kimar Derringer сягає 200 м/с.

 

Наші інтереси: 

Підвищуємо культуру вогнепальної зброї. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано


"СЕМ ПМФ-1 - перший український пістолет під патрон Флобера.
Як і в звичайному пістолеті, в даній моделі є магазин, але з барабаном револьверного типу в його верхній частині. Барабан дозволяє зарядити 5 патронів. Екстракція патронів проводиться за допомогою шомпола.
Для стрільби з СЕМ ПМФ-1 рекомендується використовувати виключно чеські патрони Sellier&Bellot.
Пістолет СЕМ ПМФ-1 є майже повною копією оригінального пістолета Макарова, а також володіє достатнім масогабаритними характеристиками, що робить його відмінним пістолетом під патрон Флобера як для розважальної, так і тренувальної стрілянини."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано


"СЕМ ПМФ-1 - перший український пістолет під патрон Флобера.
Як і в звичайному пістолеті, в даній моделі є магазин, але з барабаном револьверного типу в його верхній частині. Барабан дозволяє зарядити 5 патронів. Екстракція патронів проводиться за допомогою шомпола.
Для стрільби з СЕМ ПМФ-1 рекомендується використовувати виключно чеські патрони Sellier&Bellot.
Пістолет СЕМ ПМФ-1 є майже повною копією оригінального пістолета Макарова, а також володіє достатнім масогабаритними характеристиками, що робить його відмінним пістолетом під патрон Флобера як для розважальної, так і тренувальної стрілянини."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Як виглядає процедура отримання дозволу на пневматику в Україні? З чого починати?

Миролюбність і озброєність!