Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Наступна після нічного штурму ніч минула спокійно і весело. Нічній Майдан 11-12 грудня 2013

Спецтема:

Після спроби розігнати Майдан в ніч з 10 на 11 грудня стало ясно, що влада відчайдушно буде намагатись перемогти Майдан всіма можливими способами. І що треба відкинути всі справи і встати на захист Майдану в ніч з 11 на 12 грудня. Було видно, що у влади елементарно закінчуються сили, що у бій вводять вже останні резерви. Тим більш небезпечним стає саме цей момент.

Пізно ввечері, незадовго до закриття метро я зібрався на Майдан. Само собою, було дещо лячно, адже ми всі бачили, як діє садистський “Беркут”, котрого не зупиняють ані журналістські посвідчення, ані червоні хрести медиків.

Повний вагон самих чоловіків. Видно, що всі на Майдан — всі тепло вдягнуті, на одязі жовто-блакитні стрічки, в очах суміш тривожності та рішучості. Їхня кількість в метро вже надавала оптимізму. Проте коли я вийшов на Майдан і побачив, СКІЛЬКИ народу приїхало його захищати — стало ясно, що влада “здується”, бо у неї елементарно не вистачить всіх більш-менш лояльних силовиків, котрі до того ж вже перевтомлені майже тритижневим життям в автобусах та “оціпленнях”.

А далі почало наростати то саме почуття НАЦІЇ, котре ми вже переживали у 2004 році. Я зустрів багатьох знайомих. Люди навколо невимушено знайомились, братались. Без усіляких наказів люди самі розчищали від снігу усю територію, снігом набивали мішки і будували з них барикади навколо усього Майдану та на прилеглих вулицях.

Деякі барикади досягали висоти у 5 метрів. Практично на всіх напрямках зроблено по кілька ешелонів барикад. А ще перед ними — штучні “пробки” з великої кількості машин, власники котрих таким чином не дають можливості “Беркуту” оперативно під’їхати до зовнішніх барикад. В усіх барикадах зроблені вузькі проходи, через які безперервним потоком йдуть люди.

Самоорганізована варта у проходів проводить своєрідний “фейс-контроль”, щоб внутрь периметру не потрапили люди з алкогольним сп’янінням або “антисоціальні елементи” (була інформація, що влада може спробувати масово заслати на Майдан “тітушок”, щоб вони по команді влаштували удар з тилу). У варти біля проходів спеціально підготовані речі, якими можна за кілька секунд закрити ці проходи.

Повсюди просто потрясна чистота. Повсюди організовані пункти гарячого чаю, біля них мішки для сміття. Всюди ходять дівчата-красуні з коробками з бутербродами та одноразовими контейнерами з комплексними обідами, котрі пропонують всіх присутнім. Біля наметів та барикад діжки з вогнем, дуже багато дров. Всюди можна спокійно відігритись. Особисто мені діжка взагалі не знадобилась, оскільки всю ніч то робив “обхід території”, то прибирав сніг, то брав участь у будівництві барикад, то танцював під запальні виступи Руслани. Тому було постійно дуже тепло.

Повсюди бригади медиків з аптечками. Пильно стежать, щоб ніхто не забувся і не почав замерзати. Регулярно нагадують присутнім, як уникнути застуди. Переважна більшість медиків — дуже молоді. Видно, що сьогоднішні або вчорашні студенти.

Хоча на захист нічного Майдану встали переважно чоловіки, було ще й чимало жінок і дівчат. Велике вам спасибі! Ваша присутність робить чоловіків сильніше, адже коли ви поряд — відступати не можна!

Коли зранку починає працювати метро — стає остаточно ясно, що штурму Майдану вже не буде. Сонце сходить, упирі ховаються. Стоїмо ще хто годину, хто дві, поки починають прибувати на Майдан ті кияни, що тепер нестимуть денну вахту.

Україно, я тебе кохаю!

P.S. Якщо опозиція “прогавить” цю перемогу, то її місце буде на смітнику історії, разом з нинішною “владою”.

P.P.S. Фоторепортаж з нічного Майдану - у моїй сторінці на Facebook

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Реєструйтесь в Галії, передам вам гали за активну громадську працю!

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Реєструйтесь в Галії, передам вам гали за активну громадську працю!

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Перепрошую, не зрозумів, де ще треба реєструватись. Я в "Переході-IV" та "Народному Оглядачі" з самого початку (ще з минулого тисячоліття :-) ), зараз мій профіль тут по новому перереєстрований півроку тому. Галами користуюсь.

Творю, отже існую.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Вже побачив.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

+!

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Слава всім тим, хто хоча б одну ніч провів на Майдані і Вам, п. Володимире. Дякую також за таку реалістичну статтю. Між іншим, якщо Вам цікаво, також описала Майдан з уст свого чоловіка та друзів. Можете ознайомитись “Запали вогонь, або Народження Нової Січі” https://www.ar25.org/article/zapaly-vogon-abo-narodzhennya-novoyi-sichi.html Зауваги:
“і встати на захист” - і стати на захист.. “Пізно ввечері, незадовго до закриття метро я зібрався на Майдан” - уточнення виділяємо комою: Пізно ввечері, незадовго до закриття метро, я зібрався на Майдан “Проте коли я вийшов на Майдан і побачив” - Проте, коли я вийшов на Майдан, і побачив.. “Деякі барикади досягали висоти у 5 метрів” - Деякі барикади досягли 5-тиметрової висоти “щоб внутрь периметру не потрапили” - щоб всередину не потрапили... “просто потрясна чистота” - просто ідеальна чистота. “котрі пропонують всіх присутнім” - всім присутнім. “на захист нічного Майдану встали переважно чоловіки” - переважно стали чоловіки. “робить чоловіків сильніше,” - додає чоловікам сили.

Творімо разом мову Сенсар!