Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 48
  • Переглядів: 50

Діти 2000-го року народження і молодші – майже всі індиго - експерт

Світ:

Для них не підходять методи впливу, що базуються на почутті вини, сорому, моралізаторство. Нерозуміння і приниження з боку дорослих призводять до того, що депресія стає дитячою епідемією. Більшість із них гарно вчаться, обдаровані у різних сферах, їм легко даються і точні, і гуманітарні науки, схильні до різних видів мистецтва, іноземних мов.

Про таке явище, як діти індиго давно говорять за кордоном. В Україні це явище досліджене менше. Що це за діти і як їх розпізнати, розповідає львівська дослідниця, філософ і викладач Ліліана Кудрик. Видала перші в Україні книги про індиго.

Що це за такі діти індиго?

Діти індиго мислять і поводять себе нестандартно. Вони випереджують однолітків, батьків, учителів у розвитку, перш за все духовному. Гіперактивні, імпульсивні, з високим рівнем інтелекту, мають розвинену інтуїцію. Бувають трохи неврівноважені. Не можуть зубрити, але мають багато талантів.

Через свою розсіяність можуть врізатися у двері, упасти на рівному місці. Через відсутність страху можуть прогулюватися по перилах балкону або по даху. Часто гублять свої речі. Вони зосереджені на духовному і їм байдужі матеріальні цінності. Тому бувають безпорадні в житті. Наприклад, не вміють правильно зав'язати шнурки на взутті. Не можуть виконувати нудної рутинної роботи. Не можуть довго стояти в черзі, сидіти за партою, їм потрібний рух. Ще індиго буває нудно з однолітками, які не здатні їх зрозуміти й оцінити, вони легше знаходять спільну мову зі старшими за себе людьми, оскільки самі відчувають себе старими душами.

Назвіть відомих людей, політиків, зірок, які поводять себе як індиго?

Політики і "зірки" мене не цікавлять, - усміхається. - Але можу назвати таких людей зі сфери культури і бізнесу. Таким є мільйонер, бізнес-тренер, виходець з України Алекс Яновський. Ще одна дуже цікава постать, поки що належно не оцінена в Україні – письменник-фантаст, філософ-косміст, поет і публіцист Олесь Бердник. Шкода, що сучасна молодь не читає його творів.

А чому назва "індиго"?

Індиго – це колір, який, на думку багатьох дослідників, домінує в аурі "нових" дітей. Бо аура має різні кольори, але є переважаючий колір, який свідчить про рівень розвитку людини. Індиго - це спектр кольорів – від світло-голубого, ультрамаринового, до фіолетового, синього, темно-синього і навіть чорного. Голубий – колір релігійності. Фіолетовий – мудрості і цілительства. Синій – колір інтелекту, інтуїції.

Але аура змінюється залежно від почуттів. Тому відрізнити істинних індиго можна не за кольором аури, а за випромінюваннями ДНК – це величина постійна, але її поки що не можна виміряти жодними приладами.

Чи заохочуються в Україні такі дослідження?

Швидше навпаки, гальмуються. Чиновники від науки та освіти не сприймають нічого, що не вкладається в їх традиційні уявлення. За невеликим винятком. Колишній міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко не раз, виступаючи по радіо, згадував дітей індиго. Говорив, що треба освіту переформатовувати під таких дітей. Бо вони вимагають іншого до себе ставлення і іншого викладання.

Їм не підходять насильницька педагогіка, дресирування і муштра. Не підходять вчителі, яким бракує психологічних знань і педагогічної культури. Їм потрібна школа радості, де б вони могли розвивати свої таланти.

Тобто ці діти були завжди чи тепер-от з являються?

Неординарні особистості були у всі часи. Це їх спалювали на вогнищах інквізиції за інакомислення. Жанна д'Арк, Леонардо да Вінчі, Джордано Бруно, Ван Гог, Моцарт, Кафка, Олесь Бердник - ось вони, індиго. Починаючи з 40-х років ХХ століття їх стає все більше. Масове народження дітей індиго констатують у 80-90-х роках. Скільки зараз дітей індиго, не може сказати ніхто. Немає чітких критеріїв їх розрізнення і не проводяться спеціальні опитування. Дослідник Ненсі Тепп стверджує, що 90 відсотків дітей, молодших за 10 років, і 70 відсотків дітей у віці 15-25 років – це індиго.Західні фахівці наводять ще таку статистику: серед тих, кому зараз 50 років, індиго зустрічаються у пропорції одна людина на 1000-5000 осіб, кому 30 – одна на 600. У  старших класах – 20-25 відсотків,  у середніх – близько 40, у 4-5 – 60-70 відсотків. А діти 2000 року народження і молодші – майже всі індиго. Думаю, що це дещо перебільшені дані.

Все тому, що приходить нова космічна епоха. Науковці її називають епохою ноосфери, астрологи – ерою Водолія. Це буде прорив у пізнанні внутрішнього світу людини, її свідомості і підсвідомого.

Індиго народжуються чи стають?

Від народження вони наділені надздібностями. Але кожен може посилювати свій духовний розвиток і піднятися на рівень свідомості індиго. Наприклад, середньостатистична людина використовує потенціал свого мозку на 3-6, до 10 відсотків. Діти індиго – на 10-14 і більше. У майбутньому мозок усіх людей має бути задіяний на 51 відсотків. Тобто, у всіх має запрацювати інтуїція, розвинуться телепатичні здібності, зцілення силою думки стане звичним явищем.

Ви особисто таких дітей бачили? Де?

У маршрутці, на вулиці, у студентській і вчительській аудиторіях, серед друзів і знайомих.

Чим вони відрізняються від інших?

Очима. У них глибокий пронизливий погляд. Навіть у маленької дитини мудрий осмислений погляд. Вони не вважають за потрібне дотримуватися правил етикету, якщо це суперечить їх переконанням. Не будуть лестити, догоджувати вчителеві, щоб заробити додаткові бали. Тому нерідко одинокі і не мають достатньої підтримки оточуючих.

Їх відрізняє також часто незрозумілий для інших стиль життя. Одна маленька дівчинка з Турки любить бігати босою по горах навіть узимку. Батьки вже змирилися з цим. Багато з них органічно не сприймають одягу і взуття зі шкіри, бо це шкіра вбитих тварин.

У них в дитинстві можливі незвичні ігри та іграшки. Знайома психолог розповідала про свою доньку, яка в дитинстві бавилася і розмовляла з невидимими друзями. Каріна бачить ауру людей, володіє гіпнозом. Може купити в магазині іграшку, навіть не маючи достатньо грошей. Просто дивиться на продавця, і той слухняно вибиває чек і видає товар за якихось 5 гривень, коли він коштує 150.Мама-вчителька розповідала про свою доньку, яка була хвора від народження і бавилася тільки з ангелами: бачила й описувала їх, розмовляла з ними. І одного разу зцілилася від паралічу на святому джерелі.Одна жінка їхала з онучкою в автобусі. Мала дивиться на людину в іншому кріслі і з жахом каже: "Бабцю, чому в того чоловіка довкола голови таке чорне?" Бабця, як і всі в автобусі, нічого подібного не бачить. Невдовзі цей чоловік помер. Бабця розповіла мені, що було багато таких випадків. Інша бабця розповла, що її трирічна внучка бачить майбутнє. Одного разу каже домашнім: "Негайно прибирайте у хаті, вдягайте мене у новий костюмчик, бо до нас їдуть гості". Дитині не повірили, бо гостей ніхто не чекав. Але мала не вгамувалася, тому "відчіпного" вдягнули костюмчик. І справді невдовзі на порозі з'явилися родичі.

Які найвідчутніші проблеми у навчанні і вихованні індиго?

Для них не підходять методи впливу, що базуються на почутті вини, сорому, моралізаторство. Як назвали свою книгу російські автори Зоряна  і Ніна Некрасови – "Перестаньте дітей виховувати, дайте їм рости". Вони вимагають поваги до себе. Ці діти сприймають великі блоки інформації. Для них потрібні спеціальні підручники – не перевантажені інформацією, а з особливими шрифтами, ілюстраціями, оскільки вони легше сприймають не абстрактний виклад, а художні образи. Вони самі мають вибирати домашні завдання.

Як вчителям визначити таких дітей?

Якщо дитина одинока, її сприймають як білу ворону, з нею не можуть дати ради батьки, то, швидше за все, вона індиго. Педагог може психологічно допомогти дитині або порадити батькам змінити школу, клас, учителя. Нерозуміння і приниження з боку дорослих призводять до того, що депресія стає дитячою епідемією, зростає кількість дитячих суїцидів. Але індиго – не обов'язково проблемні. Більшість із них гарно вчаться, обдаровані у різних сферах, їм легко даються і точні, і гуманітарні науки, схильні до різних видів мистецтва, іноземних мов.

Як батькам зрозуміти, що їх діти такі?

Ці діти замикаються у собі, погано сплять, бачать невидимих істот, кольори із закритими очима, проявляють ранню обдарованість, говорять про Бога, схильні до всього містичного, спілкуються з рослинами. Деколи говорять про життя до народження. Моя донечка сказала: "Коли я була у животику, мені було дуже темно, я кричала: мамо, включи світло, включи світло, а ти не включала!" Можуть розповідати, як вони вибирали собі батьків, ким вони були раніше, як вони помирали. Батькам треба читати багато психолого-педагогічної літератури, дивитися пізнавальні фільми і передачі на цю тему. Дуже важливо - батьки повинні захистити дитину від несправедливих оцінок і невиправданих діагнозів. Якщо у дитини є особливі здібності, то це нормально, а не психічна хвороба чи якась патологія. Батьків таких дітей часто відсилають до неврологів. А ті раді старатися і поспішно ставлять діагнози "мозкова дисфункція", "гіперактивний розлад з дефіцитом уваги" та призначають медикаментозне лікування. Ці синтетичні препарати, нерідко на основі легких наркотиків, притуплюють психіку дитини, роблять її млявою і безвольною, навіть можуть викликати залежність. А це спричиняє деградацію і ще більший розлад психіки.

Це добре, що у когось народилася така дитина чи зле?

Такі діти змінюють батьків на краще - змушують задумуватися про глибокі речі, читати спеціальну літературу, більше вірити в Бога.

Батьки не можуть вважати дитину своєю власністю. Як сказав східний мислитель Каліл Джебран, "Ваші діти – не діти вам. Ви можете дати їм вашу любов, але не ваші думки, бо в них є свої думки. Ви можете бути подібними на них, але не намагайтеся зробити їх подібними на себе".

Які проблеми із ними найчастіше виникають?

Через відстутність страху і прагнення до екстріму вони можуть сильно ризикувати життям і здоров'ям. Люблять займатися небезпечними видами спорту. Якщо дитина гіперактивна, то вона не вигідна вихователям і вчителям, і в садку чи в школі від неї намагаються позбавитися.

Якими будуть люди наступних поколінь, коли ці діти виростуть?

Цивілізація буде більш духовною, і люди з "homo sapiens" - людей розумних перетворяться на "homo spiritus" - людей духовних. Люди будуть більше використовувати телепатію і інтуїцію. Опанують наймогутнішу у світі енергію – енергію думки, і з її допомогою будуть творити чудеса.

Хто виживе? Інтелігентні сім'ї сьогодні народжують по одній дитині. Багатодітні - переважно неблагополучні.

Це дуже примітивне твердження, яке не відповідає дійсності. Багато видатних людей народилися у багатодітних сім'ях. Багатодітність на Україні завжди вважалася чеснотою. Виживатимуть ті, хто розвине надздібності. Про це писали письменники-фантасти.

Народжуваність найбільше падає саме у розвинутих країнах. Яким буде розумовий портрет землян, скажімо, років через 50?

Так звані "розвинуті" країни пересичені матеріальним добробутом, але духовно спустошені. Цивілізація стає смертю культури. Натомість та сама Індія, хоч і бідна країна, але запустила ракету на Марс. Румунські вчені винайшли штучну кров. Україна завжди була на межі між Сходом і Заходом. Тому тут прекрасні умови для поєднання східної мудрості і західної науки. Особливістю української душі є кордоцентризм – увага до серця як осереддя духовності.  Адже розум – це не тільки інтелект, це інстинкт, інтуїція, вищий духовний розум. Наступаюча епоха – це епоха серця, інтуїції. Земляни будуть не просто розумні, а мудрі.


Аудіокнига

Євгенія Вагу "Діти Індиго, або Еволюція Свідомості" (моск.)

evgvagu_detiindigo_ilievoluciia_soznania.mp3

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Лада Світло.
0
Ще не підтримано

Дякую за статтю, пані Олена!!!

"Термін "діти індиго" - гарний привід глибше придивитися до дітей і бути уважнішим до їх розвитку."

Питання - діти, молодь - це одне з найголовніших питань людської спільноти.
Я часто зустрічаю молодих хлопців і дівчат які вражають мене (наприклад, в маршрутці по дорозі до роботи) своєю поведінкою дорослих, вдумливих, доброзичливих, з почуттям гумору, із знаннями історії України, із заннями законів метафізики (наприклад, закону причини і наслідків). Я просто чую як вони спілкуються, бачу як поводяться... Я спілкувалась з волонтерами в нашому місті. Була на їх благдійному концерті. А сьогодні вранці випадково бачила молоду пару з маленькою дитиною, вони приїхали на своїй машині в глухий закуточок міста щоб зібрать сміття і спалити його.
Так, іноді зустрічаю щось протилежне описаному вище, але якось це відбувається все рідше.
Тобто, дивлячись на наших дітей я точно впевнена, що приходить нова космічна епоха – ВЕЛИКИЙ ПЕРЕХІД.
Тому, давайте глибше придивлятись до наших дітей і нашої молоді!!!
Давайте бачити в них втілення нашого майбутнього і це так і буде!!!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Термін "діти індиго" - гарний привід глибше придивитися до дітей і бути уважнішим до їх розвитку.

Я припускаю, що таких дітей завжди багато, але вони мають особливо сприятливі умови для саморозкриття тоді, коли руйнується цивілізаційна система і послаблюється прес її "тюремної педагогіки".

Те, що зараз списують на ексцентричність, притаманну дітям індиго, насправді може бути проявом засвоєння специфічної інформації (ЗМІ, інтернет, ігри) або розбалансуванням після вакцинацій та іншого медичного втручання.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Гендельф Білий.
0
Ще не підтримано

Радіймо! Я негативно ставився до індиго, але прочитавши статтю змінив думку. Де що з описаного в статті мені знайоме з дитинства. Про те, як негативність оточуючих проявляється ні індиго, коротенько описано тут.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Десь зустрічав інформацію (її озвучував Жак Фреско), що в дітях закладена можливісь освоювати навіть складні технічні дисципліни у дошкільному віці. Ймовірно тут задіяний досвід попередніх втілень.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Бачив я цих "дітей індиго"... у вагонах метро. Вони і справді не дуже правил етикету дотримуються. Сидять собі такі замкнуті і самозаглиблені, що і місцем своїм ніякій бабці не поступляться. В руках планшети - раз! В вухах навушники - два! Очі заплющені, наче сплять, - три! Третій рівень захисту!

Зображення користувача Гендельф Білий.
0
Ще не підтримано

Пан доктор каже правду. Свою думку змінив. Над ними треба задуматись. Можливо індиго, це один із відгуків попереднього життя. Бо якщо б індиго перебували в просторі волі, тоді вони не стали психічно хворими, алкоголіками, наркоманами, маніяками, злочинцями. В нас є настанова Хреста "Царство Боже здобувається силою", людина протягом свого життя має самовдосконалюватись і оновлюватись, а не прийшов у цей світ і ти вже супер геній. І висновок з цього, що індиго це побічний ефект, можливо попередніх життів, коли людина була якимось брахманом по простому кажучи.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Зображення користувача Спас Ярий.
0
Ще не підтримано

Підтримую. Хочу звернути увагу на таку фразу. "Для них не підходять методи впливу, що базуються на почутті вини, сорому, моралізаторство". Вищі "розумові" здібності можна пояснити тим, що внаслідок швидкого розвитку технологій діти швидко опановують комп'ютер і подібне. Маємо два наслідки:
1) Вони більше знають, бо володіють більшим об'ємом інформації.
2) Вони більш замкнуті, бо реальних друзів їм замінюють віртуальні.
Можливо все це сказано дуже радикально, але якби діти індиго справді були на духовно вищому рівні, то вони б не тільки говорили про Бога, але й би поширювали гармонію довкола себе.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Спробуйте їх зрозуміти (хоча, це справді важко!). Тут уже не просто конфлікт отців батьків і дітей, це вже конфлікт світоглядів. Це від того, що вони інші, відмінні від нас.
Ми сидимо, чекаємо хто "доброго царя", хто "чергового пришестя" звикли до беззаконня влади тощо. А вони вже починають діяти. От хоча б цей фільм гляньте:
Деточки (2013) (моск.)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Дніпро Світло.
0
Ще не підтримано

Якщо "Ми" - це усе людство, то думаю Ви помиляєтеся!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Тут "Ми" - це НЕ індиго, НЕ оновлені українці, московити та ін..

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

У свій час про дітей Індиго довелося слухати дуже цікаву книгу. Автор Євгенія Вагу, книга називається "Діти Індиго, або Еволюція Свідомості" (моск.).
Якщо бажаєте, можете послухати. У мене є аудіокнига і линк на плеєр.
Питання до автора: (?)чи можна посилання на медіа плеєр вставити в статтю? Можна буде слухати на цій же сторінці...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

До уваги передовсім треба взяти суспільство, в яке потрапляють ці діти та його вплив на їх виховання. ?Чи ці діти мають можливість реалізувати свій потенціал? Чи не є згубним це середовище, в якому вони вимушені перебувати? ?Їхня неадекватна поведінка, можливо, один зі способів захистити себе?
Мені здається, що саме ці діти потребують особливої уваги з боку суспільства і відповідної освіти, яка б надавала їм можливість реалізувати себе без насилля.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Пане Арсене, я не є автором статті, просто розмітила її на НО. Але думаю, що буде тільки краще, якщо Ви дасте посилання на медіа плеєр щоб можна було слухати на цій же сторінці одразу після статті.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дуже вдячний, пані Оленко, за публікацію цієї статті! Згоден із п. Арсеном - причина у КОНФЛІКТІ СВІТОГЛЯДІВ.

Зображення користувача Лада Світло.
0
Ще не підтримано

Дякую за статтю, пані Олена!!!

"Термін "діти індиго" - гарний привід глибше придивитися до дітей і бути уважнішим до їх розвитку."

Питання - діти, молодь - це одне з найголовніших питань людської спільноти.
Я часто зустрічаю молодих хлопців і дівчат які вражають мене (наприклад, в маршрутці по дорозі до роботи) своєю поведінкою дорослих, вдумливих, доброзичливих, з почуттям гумору, із знаннями історії України, із заннями законів метафізики (наприклад, закону причини і наслідків). Я просто чую як вони спілкуються, бачу як поводяться... Я спілкувалась з волонтерами в нашому місті. Була на їх благдійному концерті. А сьогодні вранці випадково бачила молоду пару з маленькою дитиною, вони приїхали на своїй машині в глухий закуточок міста щоб зібрать сміття і спалити його.
Так, іноді зустрічаю щось протилежне описаному вище, але якось це відбувається все рідше.
Тобто, дивлячись на наших дітей я точно впевнена, що приходить нова космічна епоха – ВЕЛИКИЙ ПЕРЕХІД.
Тому, давайте глибше придивлятись до наших дітей і нашої молоді!!!
Давайте бачити в них втілення нашого майбутнього і це так і буде!!!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую! Гарна стаття. Хочу висловитись, що індиго прийшли на нашу землю, щоби зруйнувати нашу систему, вони не входять у суспільство, не піддаються вихованню і народжувалися після 80 років. Після 2000 року народжуються кришталеві діти, які гармонізують нашу планету, тобто чутливі, духовні, носії майбутнього. Не знаю, наскільки ці вирази відповідають дійсності.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вставив аудіокнигу Євгенія Вагу "Діти Індиго, або Еволюція Свідомості" (моск.)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Дякую! Аудіокниги дуже необхідні для розповсюдження інформації серед людей із вадами зору.

Хай Буде!

Зображення користувача Лада Світло.
0
Ще не підтримано

Я уявляю, що діти індіго - це душі волхвів. Вони знову приходять в наш світ щоб допомогти нам.....

Зображення користувача Лада Світло.
0
Ще не підтримано

Велике ДЯКУЮ за аудіокнигу!!!!!

Зображення користувача Ірина Висота.
0
Ще не підтримано

Знаю дівчинку, якій скоро буде 10р. З раннього дитинства вона швидка та безстрашна, могла у віці 1,5 року підняти стілець із сидичим на ньому 3-х річним братиком. Сила досі присутня. Але як вище сказано, система та суспільство хочеш не хочеш негативно впливає на розвиток дітей і подавляє будь-які прояви неординарності дитини.

Твори!!!