Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США – це насправді 11 держав – The Washington Post

Категорія:

Репортер Portland Press Herald Колін Вудард, автор декількох книг, умовно розділяє Північну Америку на 11 окремих держав, де домінуючі культури диктують принципи поведінки людей, починаючи із соціальних питань і закінчуючи формуванням уряду – повідомляє

 «Межі усіх 11-ти кордонів країн обумовлені багатьма факторами: розподіл мовних діалектів, поширення культурних цінностей та релігійних конфесій, та відмінності у голосуванні на кожних президентських перегонах країни» – пише у своїй публікації "В котрій з 11 американських держав ви проживаєте" Колін Вудард. – «Нашу країну розділяють самі ж люди, які групуються у спільноти однодумців».

Свою теорію Колін Вудард демонструє у вигляді мапи у книзі «Американські нації: історія одинадцяти конкуруючих регіональних культур Північної Америки». Ось так він розділяє континент:

Нова Англія (Yankeedom): заснована пуританами. Як правило, жителі північно-східних штатів та промислового Середнього заходу живуть досить комфортно за державним регулюванням. Тут освіта та загальні блага цінуються краще, ніж у будь-яких інших регіонах.

Нові Нідерланди (New Netherland): при заснуванні Нью-Йорка Нідерланди були найбільш вишуканим суспільством у Західному світі, каже Вудард, тому не дивно, що цей регіон став центром світової торгівлі.

Мідлендс (The Midlands): територія, що простяглася від Квейкеру через Айову і до густо заселених районів Середнього Заходу, «плюралістична і організована навколо середнього класу». Втручання держави є небажаним, а етнічний та ідеологічний пуританізм не є пріоритетним.

Прибережний регіон (Tidewater): прибережні райони англійського колонії штатів Вірджинія, Північна Кароліна, Меріленд та Делавер, як правило, поважають владу та традиції. У минулому тут була найпотужніша нація.

Нація Великого Аппалача (Greater Appalachia): на території, що простяглася від Західної Вірджинії до Північно-Західного Техасу, нащадки ірландських, англійських та шотландських поселенців цінують свободу особистості.

Глибокий Південь (або Діксі) (Deep South): історія цих поселень сягає корінням аж до кастової системи, створеної на зразок Західно-Індійського рабовласницького суспільства, пише Вудард. Старий Південь цінує державні та місцеві урегулювання та бореться з розширенням федеральних повноважень.

Ель Норте (El Norte): Південно-Західний Техас та його прикордонні регіони є найстарішими та найбільш лінгвістично відмінними націями Америки. Працелюбність і самодостатність тут цінуються найбільше.

Лівий Берег (The Left Coast): гібрид незалежності Нації Великого Аппалача та утопізму Нової Англії, визначений територіальною особливістю – з одного боку обмитий водами Тихого океану, а з другого – захищений прибережним гірським хребтом. Незалежність та інновації продовжують проявлятися у таких місцях, як Силіконова долина та у технологічних компаніях Сієтла.

Далекий Захід (The Far West): великі рівнини та гори Заходу, створені жорстким та непривабливим кліматом. Жителі Далекого Заходу є ліберальними та дуже недовірливими. Вони не вірять великим установам – чи це монополії, чи національний уряд.

Нова Франція (New France): територія колишніх колоній Франції, за словами Вударда, є «найбільш ліберальною на континенті із надзвичайно толерантним ставленням до геїв та людей усіх рас та національностей».

Перша Нація (First Nation): перші американські поселенці, які ніколи не віддавали своїх земель «білим людям». Хоча вони й володіють суверенітетом своєї території, проте кількість населення тут тільки близько 300 тис. людей.

Відмінності між цим 11-ма націями помітні у всьому: від політичних і до соціальних цінностей. Нації із найвищим рівнем насильницьких смертей (Глибокий Південь, Прибережний регіон, Нація Великого Аппалача) цінують незалежність та самодостатність. А регіони із найнижчим рівнем насильницьких смертей (Нова Англія, Нові Нідерланди та Мідлендс) сприймають державне втручання із меншим скептицизмом.

Нації Глибокого Півдня мають більше законів на право самозахисту, ніж нації північних регіонів. Із 1976 року 95% страт у США було зареєстровано у Глибокому Півдні, Нації Великих Аппалачів та Прибережному регіоні.

«Культурна відмінність деяких регіонів надто велика, але, можливо, нові альянси могли б урівноважити ці відмінності» – заявляє Колін Вудард.

Переклад з англійської: 7 Днів-Україна

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

США - це не держава, а бізнес.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

США - це не держава, а бізнес.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Оленко, за цю публікацію!

Зображення користувача Воїн Світло.
0
Ще не підтримано

Усі існуючі на цей час держави - бізнес. Один - більш успішніший, інший - менш або взагалі банкрот.

Пройти будь-яке випробування - піти на випробування. Це неминуче.