Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Представники цукрової галузі Черкащини ініціюють заборону підсолоджувачів

Спецтема:

Забороні шкідливих підсолоджувачів чинять опір виробники харчових добавок. Про це заявив під час міжнародної конференції у Києві щодо використання підсолоджувачів народний депутат Геннадій Бобов.

Станом на 1 квітня, запаси цукру в усіх суб'єктів господарювання, що функціонують на внутрішньому ринку цукру, складали щонайменше 1747 тисяч тонн. А максимальна потреба цукру для забезпечення внутрішнього ринку на період квітня-серпня цього року, тобто до початку сезону переробки цукрових буряків, складає приблизно 764 тисячі тонн. Надлишок цукру на внутрішньому ринку оцінюється в обсязі понад 500 тисяч тонн, - інформують у Мінагрополітики.

На переконання фахівців, в Україні відсутня необхідність використання синтетичних підсолоджувачів у харчових продуктах. Тож Мінагрополітики підтримало позицію виробників цукру щодо необхідності обмеження використання цукрозамінників у харчовій та переробній промисловості.

В Україні цукрозамінники та підсолоджувачі використовуються здебільшого для виробництва дієтичних та діабетичних харчових продуктів, у фармацевтичній промисловості, а також постачаються на ринок з метою продажу кінцевому споживачеві для індивідуального використання, як «підсолоджувачі до столу» у дозованому вигляді.

У синтетичних підсолоджувачах, на відміну від природних цукрозамінників, відсутня енергетична цінність − вони лише надають солодкий смак. Тому застосування підсолоджувачів з метою економії цукру є неприпустимим з гігієнічних міркувань, оскільки суперечить принципам раціонального харчування. Тож на сьогодні виробництво, застосування та реалізація підсолоджувачів в Україні здійснюються лише з дозволу МОЗ України.

Своєю чергою, Мінагрополітики підтримує позицію виробників цукру щодо необхідності обмеження використання цукрозамінників у харчовій та переробній промисловості.

Тож Мінагрополітики вже звернулося до Кабінету Міністрів із проханням доручити Міністерству охорони здоров’я України провести відповідну роботу.

«Сьогодні значна частина підсолоджувачів потрапляє на ринок України з Китаю. І ніхто не може дати чіткої відповіді щодо їхньої кількості і якості», – наголосив експерт.

Геннадій Бобов повідомив, що у березні подав свій законопроект про заборону підсолоджувачів до Верховної ради, однак зіткнувся з серйозним тиском з боку виробників, які пропонують і надалі широко використовувати в Україні харчові добавки. При чому шкідливість цих добавок доведена, а використання заборонене або обмежене в деяких країнах світу.

Нардеп висловив сподівання, що колеги, незалежно від політичної орієнтації, підтримають законопроект і заборонять підсолоджувачі, оскільки йдеться про здоров’я нації.

Цього року на Черкащині цукор вироблятимуть лише два заводи

Найближчим часом на Черкащині розпочнеться збір цукрового буряку. Цьогоріч в області ним засіяно 15,8 тис. гектарів. А із середини вересня планується розпочати сезон виробництва цукру. Про це повідомив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Валерій Буркацький газеті «Вечірні Черкаси».

За його словами, на Іваньківському цукровому заводі буде перероблено до 130 тис. тонн цукрового буряку, на Селищанському – до 400 тис. тонн. Зараз на Черкащині налічується 7 цукрових заводів, із них працює лише 2 – ТОВ «Панда» (с. Селище Корсунь-Шевченківського району) та ДП «Іваньківський цукровий завод» (Маньківський р-н), решта заводів законсервована. Зокрема зупинено роботу флагманів галузі – Пальмірського (Золотоніський р-н) та Жашківського цукрових заводів, їх готують до продажу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи