Зображення користувача Тарсенова Чайка.
Тарсенова Чайка
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Креативне лідерство

Керівник рекламного агентства Saatchi & Saatchi Кевін Робертс прочитав в центрі дизайну Artplay лекцію «Креативне лідерство». Автор всесвітнього бестселеру "Ловмаркс", який популярний більше, ніж у 100 країнах світу, стверджує, що з епохи потоку інформації ми переходимо в епоху натхнення, де маркетинг стає вже не наукою, а мистецтвом. Пропонуємо основні тези цієї лекції.

 

Ми живемо в світі, який американці називають світом VUCA - нестабільному, невизначеному, складному і неоднозначному (VUCA - абревіатура від volatility, uncertainty, complexity і ambiguity). Саме такий сьогоднішній світ - і він не збирається змінюватися. І це дуже цікавий час для креативних людей, тому що старі робочі моделі більше не функціонують. Менеджмент помер. Маркетинг помер. Стратегія померла.

Ми перейшли в епоху ідей. Мені здається, що ми живемо в енергійному, повному надій та оптимізму, вільному і революційному світі. Pussy Riot, напевно, не погодяться зі мною, але я вважаю, що революція вже настала. У минулому для того, щоб щось змінити, необхідні були гроші, зв'язки, влада. Сьогодні для цього потрібен лише комп'ютер, Youtube і Facebook.  І, звичайно ж, хороша ідея. З цими інструментами можна змінити світ за 12 годин.

Прогрес сьогодні - справа рук божевільних, тому що у них є ідеї і сміливість їх здійснити, вони не бояться невдач. Єдине, що зупиняє, - це невпевненість у собі, у своїх силах і брак уяви.  

Для того, щоб перемогти в VUCA-світі, не варто фокусуватися на новому. Нове - вже старе. Сьогодні важливо не нове, а справжнє, актуальне. Ми хочемо жити в епосі актуального, тому що воно приносить нам радість. Бізнесменам, маркетологам і всім креативним людям важливо зрозуміти: все, що вони роблять, має приносити людям радість саме зараз, в сьогоденні.

Ми перейшли від економіки уваги до економіки участі. Все, що ми робимо, має привертати й залучати. Старі моделі маркетингу та менеджменту однобічні, сьогодні люди хочуть брати участь у всьому самі - писати твіти, блоги, фотографувати, ділитися думками і враженнями. Від епохи потоку інформації ми переходимо до епохи натхнення. Маркетинг повинен надихати людей на дію.

Тепер маркетингом керують емоції. Маркетинг - це не наука, це мистецтво. Раціональне мислення спонукає до висновків, креативне - до дії. Забудьте про все, що ви знаєте, позбудьтеся скепсису і слухайте свою інтуіцію. Коли до вас прийде ідея, задайте собі три запитання:

1.Чи хочу я це побачити ще раз?

2. Чи хочу я поділитися цим?

3. Чи хочу я це поліпшити?

У новому світі перемагають не владні лідери, а креативні. Що потрібно для того, щоб стати креативним лідером?

1. Мати мету. У вас повинна бути мрія, частиною якої всі б хотіли стати.

2. Мати багато дрібних ідей. Не потрібно витрачати час на пошуки великої ідеї, якщо у вас її немає. Креативні лідери висувають дрібні ідеї - нехай споживачі розвивають їх самі.

3. Вміти змінювати ракурси. Стів Джобс створив новий продукт з відсутності звичних можливостей: він прибрав у своїх товарах все зайве і завищив ціну. Креативні лідери вміють перетворювати проблеми в можливості.

4. Дивувати очевидними речами. Багато років Стів Джобс відмовлявся продавати товари Apple в роздріб. Відкривши магазин, він здивував очевидним. Тепер його магазин найприбутковіший у всьому світі.

5. Створювати неповторне. Ми говоримо про майбутнє за межами брендів. Бренди легко замінювані. Потрібно створювати не те, що претендує на незамінність, а неповторне - те, перед чим люди не зможуть встояти. Для того, щоб цього досягти, треба обміркувати такі чинники:

А. Таємничість. Чим більше люди про щось знають, тим менше у них інтересу. Їх притягують історії, а не інформація. Ваша робота повинна бути схожа на роботу казкаря. Саме казкарі в найближчому майбутньому будуть заробляти більше всіх.

Б. Чуттєвість. Ми пізнаємо світ через свої п'ять відчуттів одночасно. Більшість брендів звертаються тільки до двох. Знайдіть спосіб залучити всі п'ять.

В. Відчуття близькості. При всій своїй таємничості ми повинні бути на одній хвилі зі своїми споживачами, і ми повинні бути на рівних. Ми більше не даємо своїм споживачам вказівки, а лише допомагаємо і радимо.

6. Надихати інших. Креативні лідери створюють суспільство, яке забезпечує наявність відповідальності, навчання, визнання і радості. Саме в такому суспільстві народжуються ідеї.

7. Виконувати задумане. Замість того, щоб місяцями планувати і вести переговори, креативні лідери націлені на конкретні дії. У нашому агентстві немає річних планів, ми складаємо план тільки на сто днів і виконуємо головне. Потрібно навчитися терпіти невдачі і швидко виправляти свої помилки.

І на завершення - три важливих слова. Перше - ентузіазм: це життя потрібно прожити з ентузіазмом. Друге - ракурс: інший погляд на життя породжує видатні ідеї. І третє - кожен: роль бізнесу в тому, щоб зробити світ кращим для кожного з нас.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Цікаві ідеї. Дякую.

Творімо разом мову Сенсар!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Цікаві ідеї. Дякую.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Ясна Красна.
0
Ще не підтримано

Тьотю Чайко, а ви часом не були з сестричкою на горі Тотосі?