Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 7

Невловимий подих тисячоліть: археологічні розкопки в с. Тальянки (відео)

Трипільська культура, відкрита понад 100 років тому, хвилює серця і душі дослідників та викликає безліч питань. Завдяки напрацюванням археологів Інституту археології НАН України на велику частину з цих питань зараз маємо відповіді.

Багата земля Черкащини таємницями віків, які приховує в глибинах своїх земель. Особливо такими, що, датуються 4–6 тисячоліттями до нашої ери. Осередки трипільських поселень, які є унікальним явищем тієї епохи, не так давно були відкриті на території Тальнівського району Черкаської області, уже встигли викликали значний резонанс серед наукової спільноти.

 

10 вересня співробітники Уманського національного університету садівництва відвідали розкопки найбільшого за площею поселення трипільської культури в с. Тальянки, де розташований один із структурних підрозділів університету – Тальянківський агротехнічний коледж. Зі слів археологів, які тут працюють, студенти та співробітники згаданого коледжу беруть активну участь не тільки в організації розкопок, але й сприяють проведенню міжнародних конференцій та симпозіумів з археології.

На розкопках трипільського поселення біля с. Тальянки, якими опікується Інститут археології НАН України, працюють археологи з Німеччини (крім розкопок, займаються ще геофізикою та валеологією), а також задіяно студентів з міст Києва, Вінниці та Умані. Для молодих дослідників це не просто виробнича практика, а насамперед унікальна можливість власними руками доторкнутися до раритетних, наповнених пам’яттю віків речей, що були до часу приховані від людського ока шарами ґрунту.

Зі слів керівника проекту по дослідженню поселень-гігантів трипільської культури, ученого секретаря Інституту археології НАН України, кандидата історичних наук Олексія Корвіна-Піотровського, завдяки геофізичним зйомкам у с. Тальянки було знайдено найбільше поселення трипільців у Європі. Його вік сягає 5,5 тисяч років у давнину, а кількість жителів налічувала близько 14 тисяч людей.

У трипільців, як ніде в Європі, була широко розвинена житлова архітектура. Кожне житло це двоповерхова споруда: перший поверх – господарське приміщення, другий – житлова кімната. Обов’язковими були піч (побудована без вмісту полови), вівтар та робоче місце (зернотерки). На території села Тальянки вперше за 120 років на розкопках археологи знайшли найбільш розповсюджені однокозлові печі. Одну з таких печей, що найбільше збереглася, археологи планують перевезти до музею «Трипільська культура», який розміщений у с. Легедзине.

У поселеннях чітко виділяється щільне групове розташування будинків, що характерно для общинного способу життя; 40 общин з кількох сімей об’єднувались у плем’я.

Кожне поселення перебувало на одному місці близько 50-ти років. Потім жителі переходили на нове місце. Це було пов’язано з виснаженням землі навколо поселення та вирубуванням лісів.

Облишене поселення спалювали. Це був своєрідний ритуал, під час якого виставлявся посуд з їжею для предків. Серед цих великих попелищ археологи знаходять безліч розписаних посудин, статуеток, спалене зерно та кістки тварин, а часом навіть залишки скелетів людей-трипільців.

Славетна трипільська культура, а точніше – цивілізація, залишила по собі виразні сліди. Лише варто їх знаходити і далі керуватися в своєму поступі, адже вони є культурним надбанням нашої нації та всього людства. Пам'ятки трипільської культури заслуговують на їх збереження і ретельне вивчення, адже таке свідоцтво про нашу древню славетну історію сприяє кращому пізнанню самих себе та вдосконаленню нинішнього розвитку заради кращого майбуття.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Додав відео.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую за багато гарних фото!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Це не мої. :)

Років зо три тому мені випала нагода побувати на археологічних розкопках у с.Тальянки. Уявляєте?! !Я тримав у руках часточку давнини з перепаленої глини, доторкався до порогу будинку трипілців і часточки керамічного посуду! Я відчув цими доторками, своїм єством, що ми і справді "жили тут до часів потопу" і "корінь наш вростає в земну вісь" і що "ми тоді ще побілили хату, як ти (Європа) виходила з печер". А бачили б Ви як мої сини торкалися часточок, які я привіз...
Повірте, для мене це важливо...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Додав відео.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)