Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сьогодні в Балтійських країнах вшановують пам‘ять жертв комуністичних репресій

Світ:

Після підписання угоди між Німеччиною та СРСР (пакт Молотова -Ріббентропа) про розподіл «сфер впливу», Естонія, Латвія і Литва були віддані на поталу Радянського Союзу. 13 червня 1941 р. почалися масові депортації громадян цих країн до Сибіру. З Естонії було вивезено близько 60 тисяч осіб, з Латвії та Литви по 35 тисяч.

16 червня 1940 Радянський Союз надіслав Ноти Латвії та Естонії із звинуваченням у порушенні договорів про взаємодопомогу та в агресивних намірах. 17 червня до Латвії й Естонії введено радянські війська. 18 червня радянські війська вступили в міста Раакваре, Тана, Веро і Валка. 

21 червня створено новий уряд Естонії на чолі з І.Вересом; склад кабінету узгоджувався з радянським представником А.Ждановим. 

21 липня 1940 відбулися засідання «новообраних парламентів» Литви, Латвії, Естонії, учасники яких проголосили радянську владу в республіках і звернулися до Верховної Ради СРСР з проханням про прийняття до складу Союзу РСР.

«На їхнє прохання» Латвія 5 серпня 1940 увійшла до складу СРСР. 6 серпня 1940 року включена до складу СРСР і " Естонська РСР ".
 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи