Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дипломи про вищу освіту нікому не потрібні

Грузинський реформатор, бізнесмен і меценат - про завдання середньої освіти, ідеальні моделі університету, МВА, дипломоманію та майбутнє ВНЗ. Каху Бендукідзе, архітектора грузинських економічних перетворень, найпростіше застати у Вільному університеті Тбілісі, який він створив у 2007 році. Говорити про своє головне дітище, в яке він вклав $ 50 млн, Бендукідзе не дуже полюбляє. "Найважливіше, що відбувається в системі освіти!" - Каже він.

Влада Грузії позбавила ліцензії (т.зв. авторизації) інший його освітній проект - Аграрний університет. Ректор Тбіліського державного університету Сандро Квіташвілі переконаний, що це непорозуміння: за два роки Бендукідзе вдалося підняти нікому не потрібний аграрний ВНЗ з руїн.

За підсумками вступної кампанії 2012/2013 року аграрний університет, згідно з даними Міносвіти Грузії, зайняв шосте місце серед найбільш популярних вищих навчальних закладів країни. Вільний університет Тбілісі в черговий раз очолив рейтинг.

Велика помилка

- Як привести до тями систему освіти на пострадянському просторі? 

- Основна проблема освіти в СНД - це те, що багато хто до сьогодні вважає, що радянська освіта була хорошою. З чого ця ілюзія виникає? Перш ніж відповісти на це питання, давайте спочатку поговоримо про те, які завдання ставилися перед середньою освітою в радянський час. Ви як думаєте?

- Середня освіта має формувати людину, що усвідомлює свій вибір. 

- Звичайно. Середня освіта жодною мірою не є підготовкою до ВНЗ. У мене є простий тест про те, хороша середня освіта чи ні. З якого віку можна бути присяжним? Напевно, з 18 років? Паспорт є, громадянин, значить, може бути присяжним. Питання: чи допомогла шкільна освіта присяжним засідателям прийняти правильне рішення? Якщо ми розуміємо, що не допомогла, значить, освіта була неправильною. Тому що вона не допомогла йому зробити логічний, усвідомлений вибір, заснований на його громадянській правосвідомості і розумінні навколишнього світу.

Якщо цей тест прийняти, тоді питання: людина, що дуже добре вивчила математику в школі - чи буде вона хорошим присяжним? Ні. Значить, вивчити добре математику в школі не може бути завданням середньої освіти. Знати математику - це, звичайно, правильно. І літературу теж. Але немає однозначної відповідності: якщо знаєш математику чи літературу, значить, ти добре освічений.

Становлення громадянина - ось завдання середньої освіти. Виховання людини, яка розуміє, як влаштований світ, суспільство, вона сама, і може взаємодіяти з собою і дійсністю. Головне, звичайно, її взаємодія з іншими людьми.

А які завдання ставилися перед середньою освітою в радянський час? Завдання були такі. Поширення грамотності. Індоктринація - тобто впровадження доктрин у свідомість людей. Наприклад, "комунізм - добре, капіталізм - погано", "Гітлер поганий, Сталін хороший", "цар мучив дітей, Ленін любив".

І було ще одне завдання - це пошук майбутніх вчених у певному, неширокому сенсі цього слова. Заради чого? Радянський Союз - це військово-технічна, мілітаристська держава. Хто були найбільш шановані люди в СРСР? Академіки, вчені, генеральні конструктори. Ті, що створювали бомби і ракети, отрути і протиотрути. Однак була величезна проблема: як в плановій економічній структурі, де низька горизонтальна мобільність і людина не може переїжджати з місця на місце, - як у цій величезній країні знайти майбутніх талановитих конструкторів ракет? Для виявлення майбутніх талантів застосовувався метод провокаційної селекції: коли ви даєте такі умови відбору, з якими багато хто не справляється. Пам'ятайте реформу викладання математики кінця 1960-х - початку 1970-х років? Тоді дітям стали задавати завдання з фізики і математики, які не могли вирішити їхні батьки. Якщо хтось з учнів завдання вирішував - було зрозуміло, що перед нами майбутній геній. 

Таким чином, радянська освіта була не освітою - в сенсі enlightenment. Це не була просвіта. Це була форма начотництва. Не створення повноцінної, гармонійної людини, а створення фахівця вузівського профілю. Як сказав Арістотель: тільки раб може добре грати на флейті. Чому? Та тому що вільній людині це не потрібно. Багато з тих, хто у радянські часи вирішували завданя, звичайно, були дуже розумними людьми, і потім вони розуміли дефекти своєї освіти, намагалися її заповнити ...

Ідеальний ВНЗ

- А якою має бути освіта? 

- Щоб відповісти на це питання, потрібно розуміти, хто головний у системі освіти.

- Студент. 

- Вам здається ця ідея очевидною? Для багатьох вона не очевидна. Проректор одного грузинського ВНЗ одного разу сказав мені: "Який чудовий університет! Ще б студентів не було". Ця фраза - не жарт, а реальний стан речей. Студенти в більшості випадків розглядаються як щось, що заважає процесу навчання - причому не лише в Грузії, а й в усьому світі. Університети перебувають у фактичній власності професури. Викладачі читають ті курси, які вважають потрібними, так, як вважають за потрібне. І лише стільки, скільки вважають за потрібне. І цей диктат професури - одна з причин, чому освіта така дорога. Адже в більшості провідних університетів світу найвидатніші вчені не читають лекції. Принаймні, бакалаврам.

Разом з тим бакалавріат, я вважаю, це найважливіше питання для Грузії. Бакалавр - це людина 18 років, у якої не так багато можливостей для вибору університету. Не кожна сім'я може дозволити собі послати його за кордон до хорошого ВНЗ, навіть якщо його там безкоштовно вчать; не кожен хоче їхати з країни в такому молодому віці; не всі знають вільно іноземні мови. На відміну від магістратури та докторантури бакалавріат - це масовий продукт. І, незважаючи на велику кількість університетів у Грузії, вибір у наших бакалаврів не такий уже й великий.

- За якими принципами Ви створювали Вільний університет Тбілісі? Зі слів колишнього заступника міністра освіти Грузії Нодара Сургуладзе, Ваша мета - створити університет не світового класу, а світової якості. 

- ВНЗ, що входять до так званої шанхайської п'ятисотки (рейтинг кращих університетів світу, складається Центром університетів світового класу при Шанхайському університеті Джай Тонг. - ред.), оцінюються за параметрами, які не мають стосунку до якості освіти бакалавра. Наприклад, серед досліджуваних показників - кількість викладачів - нобелівських лауреатів. Але яка різниця, якщо бакалаври їх не бачать? У Гарварді тільки один відомий економіст Грегорі Менк'ю читає лекції бакалаврам. Решті професорам це нецікаво.

Інший показник, за яким оцінюється якість університету в шанхайській п'ятисотці - кількість наукових публікацій. Наступний - число іноземних студентів.

Якщо виходити з таких критеріїв, то створення корисного для Грузії чи, скажімо, України університету, який задовольняв би критеріям шанхайського списку - майже неможливе завдання.

- Враховуючи, що більше половини ВНЗ у першій сотні шанхайського рейтингу - американські, система освіти США - не найкраща? 

- Я цього не казав. Американська система освіти, як раз, найкраща у світі. У країні дуже жорстка конкуренція між трьома видами університетів - публічними і приватними non-profit і for-profit.

- Який з типів вам ближче? 

- Приватні комерційні або некомерційні ефективніше в порівнянні з державними ВНЗ. Я створив non-profit ВНЗ, хоча я - великий прихильник for-profit. І вважаю, що освіта - це бізнес, який дуже сильно псує державне втручання.

- Вища освіта повинна бути платною чи безкоштовною? 

- Безкоштовна освіта - це лихо вищої освіти. Є люди, яким все одно - за гроші вони будуть вчитися чи ні. Це майбутні Ейнштейни, вони дійсно хочуть вчитися, і для них важливий результат. Навіть не диплом, а саме процес вивчення чогось. Але це не масовий продукт. Для масового продукту відсутність плати повністю вбиває мотивацію. У Грузії, слава Богу, ця зараза не так поширена: у нас багато платної компоненти. Чим це добре? Наприклад, моя внучата племінниця навчається в одному з грузинських університетів на факультеті права. Одного разу вона разом з однокурсниками пішла до деканату і зажадала, щоб студентам збільшили кількість лекцій. Мовляв, ми гроші платимо, а лекцій мало. Уявити собі таку ситуацію в мій, радянський час - щоб цілий курс пішов до деканату вимагати збільшити кількість лекцій - просто неможливо. А у тих, хто платить за освіту - інша логіка.

- Це капіталістичне мислення. 

- При цьому повинна бути система, коли найталановитішим і малозабезпеченим надається можливість навчатися в кредит або з відстрочкою платежу. Чому не безкоштовно? Тому що освіта - це не подарунок. Ти повинен думати про те, яку роботу знайдеш потім і як погасиш кредит за освіту.

- Цей світогляд притаманний всій грузинській молоді або тільки у Вашому ВНЗ? 

- Всій. Розуміння береться з життя. Втім, справа не тільки в зайнятості після ВНЗ. Потрібно вчити те, що подобається. Одного разу я зустрівся зі студентами першого-другого курсів нашої бізнес-школи і запитав: "Чому ви вирішили здобути бізнес-освіту?" Виявилося, вони байдужі до бізнесу як такого, просто хочуть добре жити, отримувати високу зарплатню. І якби їх потенційний дохід не залежав від диплома, то половина з них стала б математиками, ще якийсь відсоток - фізиками, хіміками, був один біолог, одна дівчина займалася б танцями.

І тоді я подумав: навіщо ми їх мучимо? Ми беремо людей, які хочуть стати математиками, і робимо з них людей для бізнесу - для якого вони стали непотрібні. З математика бізнесмен частіше ніякий, тому що бізнес вимагає інших якостей.

Тому ми створили школу математики та комп'ютерних наук. А щоб зацікавити хлопців, створюючи цю школу, ми запросили IT-служби великих організацій, міністерств, банків. Молоді айтішники розповіли, скільки вони заробляють. Виявилося, що вони отримують більше, ніж заробляв би випускник бізнес-школи в тому ж віці. Втім, молоді математики можуть не йти в IT, а продовжити академічну кар'єру, виїхати до Америки, захистити докторську.

З фізиками взагалі все просто. Це досить універсальна освіта. Якщо ти - талановитий фізик, то курс бізнес-школи ти вивчиш за півроку. Можна також поїхати до Америки до докторантури - а ми гарантуємо: якщо студент буде добре вчитися у нас, то докторантура йому забезпечена. Що далі, після отримання докторського ступеня? В Америці 80% докторів наук з фізики займаються не фізикою, а фінансами, причому більшість потрапляє на Wall Street.

- А як же МВА? 

- Ця освіта не так важлива для Wall Street. Ступінь МВА потрібен тим, хто отримав якусь освіту, працював кілька років у бізнесі, а потім зрозумів, що йому чогось не вистачає, він хоче систематизувати свої практичні навички, розібратися, чому відбуваються ті чи інші процеси на підприємстві.

- Коли і чому Ви зацікавилися освітою? 

- Життя змусило. Почав думати над цим. Я вважаю, що є елітна освіта, коли ви даєте освіту тим людям, які хочуть вчитися незалежно ні від чого. Це люди суперінтелекту. А є масова освіта, і ...

Ось дивіться, кожен рік у світі народжується близько ста мільйонів осіб. Скільки при цьому у світі хороших університетів?

- Скажімо, сто. 

- Скільки в кожному з них студентів першого курсу? Наприклад, 5000. Тобто в кожній когорті навчається 500 000 осіб. Питання: а який попит на вищу освіту? Будемо вважати, 30% хочуть отримати вищу освіту - тобто 30 млн. З них якісну освіту отримує тільки 500 000. Таким чином, є ринок, попит. І потрібно створювати високоякісний продукт для всіх. Ця концепція називається affordable luxury (дозволена розкіш - ред.). Коли є масовий, але якісний продукт, який не є раритетом. Як приклад - кава Starbucks. Я називаю це affordable excellence.

Так от, питання в тому, як створити систему, яка буде давати великій кількості людей якісні знання. З цього все почалося - я подумав, що треба б цим зайнятися ... Спочатку я припускав, що навчання має бути англійською мовою. Тоді можна буде відкривати ВНЗ по всьому світу. Але потім я, звичайно, зрозумів, що, якщо зайнятися ще й вихованням еліт в Грузії, то створенням англомовного університету це завдання не вирішується. Дуже важливо вчити грузинською мовою. Інакше люди, які вчаться в бакалавріаті іноземною мовою, перестають повноцінно володіти рідною мовою - принаймні, у своїй спеціальності. Я зустрічав хороших юристів, які навчалися в Німеччині, але не здатні написати закон грузинською. Вони просто такими конструкціями не користуються.
Загалом, я створив суто грузинський університет. З відомими викладачами вирішив не морочитися: я вважаю, що важливіше мати дуже конкретний, чіткий куррікулум. Судячи з постійно зростаючої популярністю нашого ВНЗ, у нас все вийшло.

Сутінки університетів

- Яким Ви бачите майбутнє вищої освіти? 

- Система освіти в другій декаді ХХІ століття зазнає найглибшої революції за всю історію свого існування - тобто за останні 800 років. Освіта - це ж не стародавній продукт, хоча і досить старий, що виник у ХІІ столітті в Парижі, Тулузі, Болоньї, Оксфорді, Кембриджі. І до недавнього часу цей продукт майже не змінювався.

Сьогодні освіта - це інтегрована модель: ви живете, вчитеся, здаєте іспити, пишете наукові роботи в одному місці. Університети - це сильно вертикально інтегровані компанії. Але якщо подивитися на будь-які вертикально інтегровані бізнеси, що починалися кілька століть тому, то більшість з них зазнали серйозних змін. Як було влаштовано судноплавство 500 років тому? Ви будували корабель, ставали його капітаном, ходили за тридев'ять земель, купували спеції, привозили їх, продавали і тощо. Зараз цього немає. Ви будуєте кораблі, я володію кораблем, він - орендує корабель, четвертий - вантажовласник.
Виникла спеціалізація.

У вищій освіті цього не сталося. Тому що існує дуже великий бар'єр для входу на цей ринок за рахунок сили бренду і держрегулювання. Держава заважає створенню нових незалежних університетів у всьому світі. І навіть якщо створюються нові ВНЗ, оскільки це - продукт довгограючий, заснований на довірі до виробника, то популярним він стає далеко не відразу.

І все ж спеціалізація в освіті поступово відбувається. Щоб здати іспит на вступ до ВНЗ- GMAT, GRE, TOEFL, - не потрібно їхати до університету, можна зробити це у своєму місті. А розвиток інформаційних технологій взагалі перевернув все з ніг на голову. Сьогодні в Америці щотижня виникає як мінімум одна венчурна компанія в галузі освіти. Студенти нашого ВНЗ, яким цікава якась галузь знань, яка не є частиною їх куррікулуму, завантажують лекції з Coursera, MIT і вчаться.

Зрозуміло, що це трансформує існуючу модель освіти. Студенти замислюються: "Навіщо мені слухати якогось середнього професора у Львові чи Тбілісі, якщо я можу те ж саме прослухати у видатного фахівця світового значення?". Виходить, що університети в тій формі, в якій ми їх знаємо - будівлі з цегли, скла, бетону, паркету, де треба ходити, слухати, - будуть відмирати.

- Тобто фізично ВНЗ зникнуть? 

- Вони залишаться в якомусь вигляді, оскільки не все можна вивчити онлайн. Наприклад, у ВНЗ залишаться лабораторії для проведення дослідів або клініки. Але в цілому освіта переміститься в інтернет.

Більше того: насправді вся ця вища освіта - нісенітниця. Ось Ви, наприклад, займаєтеся журналістикою, але Вас не у ВНЗ ж навчили цієї професії? Дипломи нікому не потрібні. Вся ця дипломоманія - результат останніх ста або двох сотень років. 700 років тому студентам не давали диплом державного зразка. Леонардо Да Вінчі писав: "Я вмію будувати фортеці, споруджувати рови, монтувати артилерію, відливати гармати. Я можу також малювати". І без жодного диплома. Я навіть мрію про те, коли ми зможемо просто вчити людей, без корочки.

- Але як без диплома люди будуть підтверджувати свою кваліфікацію і знання? 

- З допомогою іспитів, організованих за типом TOEFL або GMAT.

Я переконаний, що ці зміни в глобальній системі освіти відбудуться рано чи пізно, тому що вони неминучі.

Переклад Широкової Наталії
 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи