Зображення користувача Еней Харалужний.
Еней Харалужний
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Програмне забезпечення для обробки аудіо

Категорія:

Асортимент хвильових редакторів не багатий простими, доступними програмними продуктами, які можна спробувати, й відразу розпочати роботу. Тому в нас і піде розмова про те, з яким же програмним забезпеченням найзручніше працювати, та ази їх використання.

Обробку аудіофайлів прийнято  вважати  долею фахівців, музикантів, звукорежисерів. Воно раніше  так і було. На радіо підготовлялися передачі, у студіях народжувалася музика, записувалися сольні і вокальні партії. Але час на місці не стоїть. З розвитком обчислювальної техніки в 1980-90-х роках ХХ століття ситуація різко змінилася. У зв'язку з появою програмного забезпечення для редагування звуку, з’явилась можливість записувати і редагувати звук самому.  Ця можливість відкриває певні перспективи, як для освіти у школах та ВУЗах, так  і для самоосвіти.

Асортимент  хвильових редакторів не багатий простими, доступними програмними продуктами, які можна спробувати, й відразу розпочати роботу.  Тому, у нас і піде розмова про те, з яким же програмним  забезпеченням найоптимальніше та найзручніше працювати , та Ази в їхньому використанні.


І так, ми будемо розглядати дві різні програми це -  Audacity 2.0.3,

та  Sound Forge Pro 10.0а. Перша - простіша, а друга вже професійна.

Audasity 2.0.3

Програма Audacity 2.0.3 - вільний (з відкритими кодами) аудіоредактор, орієнтований на роботу з кількома доріжками. За доброю традицією програм з ярличком «Open Source», існують версії Audacity як для Linux/Unix, так і для Windows і Mac OS X. Завдяки своїм можливостям аудіоредактор Audacity може замінити кілька менш функціональних програм. За допомогою Audacity можна записувати, відтворювати та редагувати різні звукові файли, застосовувати ефекти, імпортувати і експортувати WAV, AIFF, Ogg Vorbis і MP3-файли.

З аудіо-файлом можна робити майже все: різати на частини, копіювати і клеїти фрагменти між собою, змішувати звуки і все це – з можливістю повернення до будь-якого кроку редагування (історія редагування обмежена тільки розміром жорсткого диска).

Деякі з можливостей Audacity:

  • Імпорт та експорт в WAV, MP3 (потрібен кодувальник LAME MP3), Ogg Vorbis, FLAC та інші формати.
  • Запис з мікрофона, лінійного входу (можна підключити касетний магнітофон, програвач грамплатівок або мінідисків) з одночасним прослуховуванням доріжок до 16 каналів одночасно (необхідна багатоканальна звукова карта).
  • Запис потокового аудіо (залежить від звукової плати).
  • Оцифровування аналогових записів (касет, грамплатівок, мінідисків).
  • Ефекти і додатки, як ті, що вже присутні в основній програмі, так і встановлювані окремо.
  • Індикатори гучності до, під час і після запису.
  • Використання «олівця» для редагування окремих точок семплів.
  • Зміна темпу зі збереженням висоти тону, зміна висоти тону зі збереженням темпу.
  • Видалення статичного шуму, гудіння, шипіння та інших постійних шумових дефектів запису.
  • Зведення доріжок з різними якісними характеристиками з автоматичним перетворенням до потрібної характеристики в режимі реального часу.
  • Запис результатів зведення у файли різних форматів.

 

Основи роботи з Audacity

Розбираємо інтерфейс програми по частинах.

 Відкрийте вікно Audacity. На перший погляд це вікно містить велику кількість різних елементів інтерфейсу, але не лякайтесь. Все дуже просто, і ви в цьому незабаром самі переконаєтесь. Розгляньмо головне вікно програми по окремих зонах:

  1. Управління звуком. Тут містяться стандартні елементи керування треками: відтворення, пауза, стоп, перехід до кінця та початку доріжки та запис звуку.
  2. Панель інструментів . З лівого верхнього кута до правого нижнього: виділення, зміна оминаючої, зміна семплів, масштабування, зсув у часі, багатоінструментальний режим.
  3. Індикатори рівнів . Лівий для виходу, правий для входу. При натисненні лівою кнопкою миші на вхідний індикатор, ми можемо активно контролювати рівень звуку, а права кнопка дасть вам варіанти зміни частоти оновлення.
  4. Панель мікшерів Audacity . Ці регулювання забезпечують управління вхідними і вихідними параметрами звукової карти. Права панель дозволяє нам встановити рівень звуку на вході, а ліва – на виході. Випадаюче меню дозволяє вибрати вхідний пристрій, з якого буде проводитися запис.
  5. Панель ярликів. Звідси можна отримати швидкий доступ до часто використовуваних команд – вирізати , копіювати, вставити , вставити тишу, масштабування і т.д.
  6. Аудіо треки . Тут відображаються а удіотреки, з якими ви працюєте в Audacity. Ця панель є головною в програмі, саме в ній виконується всі основні редагування файлів. У верхній частині розміщена доріжка часу.
  7. Інструменти вибору. За допомогою цієї шкали можна слідкувати за часом початку та кінця відрізку при виділенні фрагменту треку .

 

Збереження проекту:
Якщо під час роботи над тим чи іншим треком вам потрібно його зберегти (але ви ще плануєте продовжити роботу над ним) скористайтеся командою « Файл – Зберегти проект як…».
Якщо ви хочете зберегти ваш оброблений трек з усіма ефектами та налаштуваннями в один готовий файл (для використання в інших програмах та програвачах), його потрібно експортувати. Застосуйте одну з команду «Файл – Експортувати як…».
Як ви можете помітити, меню надає змогу зберегти файл у різних форматах.
При збереженні аудіо треку слід пам’ятати про те, що Audacity за замовчуванням не зможе зберегти результат вашої роботи у форматі MP3. Щоб це виправити, потрібно перед використанням Audacity завантажити архів LAME MP3 і розпакувати в якусь папку (наприклад , у директорію установки Audacity ) файл lame _ enc.dll. Програма запитає про місце знаходження цього файлу при першому використанні команди «Експортувати як MP3».

Sound Forge Pro 10 


Програма Sound Forge Pro - це одна з найпопулярніших і дійсно корисніших програм, призначених для обробки аудіо на професійному рівні.  В користуванні вона схожа на  Audasity, але  більш функціональна, програма може обробляти ще і відеофайли. Завдяки зручному інтерфейсу і великому числу передустановок з програмою можуть успішно працювати також аматори і непрофесіонали. З її допомогою можна обробляти аудіосигнал, змінюючи його до невпізнання або ж редагувати невдало записану партію якого-небудь музичного інструменту. Sound Forge успішно об'єднує у собі практично повний набір сучасних звукових ефектів і потужні засоби редагування звуків для наступного їх використання у семплері. 


Деякі можливості програми: 

  • всі стандартні можливості по редагуванню аудіо
  • підтримка 24-бітових і 32/64-бітних 192 кГц файлів
  • редагування моно, стерео і багатоканальних аудіо-файлів
  • більше 20 вбудованих DirectX плагінів
  • багатоканальне редагування та обробка
  • редагування та обробка аудіо в реальному часі
  • підтримка ASIO-драйверів
  • підтримка DirectX аудіо-плагінів
  • підтримка VST аудіо-ефектів
  • підтримка відео і AVI
  • необмежені рівні відміни і повтору дій
  • drag-and-drop редагування між каналами
  • повна підтримка файлів розміром більше 4 гбайт 

 В чому відмінності цієї версії:  

Професійний інструмент для повного і всебічного редагування аудіо файлів. Дозволяє створювати і редагувати звукові файли дуже швидко і з високою точністю, з сирого і необробленого звуку створити майстер-копію. За допомогою Sound Forge можна аналізувати і редагувати аудіо (обрізати, вирізати шматки, накладати фільтри і ефекти і багато іншого), виробляти цифровий ремастеринг і очищення старих записів, моделювати акустичні образи, створювати потокові медіа-файли і створювати майстер-диски .

  • Плагін Noise Reduction 2 допоможе усунути загальні звукові проблеми, такі як шипіння стрічки, перешкода від джерела промислової частоти, клацання та інше. 
  •  У Sound Forge 10 є закінчений набір інструментальних засобів для запису. Зробіть запис прямо через вашу звукову плату або використовуйте Record Timer для запуску запису за розкладом або по досягненню певного звукового порогу.
  •  Редагуйте стерео або мультіканальний звук в реальному часі. Використовуйте знайомі команди Windows для того, щоб вирізати, скопіювати, вставити, змішати або плавно накласти аудіо.
  •  Інтерфейс Drag and drop ще ніколи не був так зручний.
  •  Sound Forge підтримує повну роздільну здатність 24-біта і 32-bit/64-bit файли на 192 кГц з плаваючою крапкою для звукової точності. Фіксуйте тонкий підтекст, нюанси інструментів, вокалів і зміни ефектів.
  •  Застосовуйте більш ніж 40 професійних ефектів і процесів. Нормалізація, Затримка, Хор, Гучність, Динаміка, Логічні шуми, Зрушення, Гребінь, Вібрато та інші.
  •  Sound Forge 10 підтримує множинні відео формати, включаючи AVI, WMV, MPEG-1 і MPEG-2.
  •  Синхронізуйте звук і відео. Імпортуйте Flash (SWF) файли для візуальної синхронізації аудіо.
  •   Dolby Digital AC-3 експорт
  •  Використовуйте Sound Forge 10 для експорту багатоканальних файлів у формат AC-3.

 

На сайті YouTube, є дуже багато відео, як користуватися цією програмою. Це посилання лише на перше відео із циклу, а там їх аж 46.

Тому дивимося, навчаємося, робимо експерименти, ділимося своїми враженнями та досягненнями.

Якщо  в когось є досвід роботи з цими програмами, можливо з якимись іншими, будь ласка пишіть свої коментарі і побажання!

Хай Буде!                                      

Якщо вам сподобалась ця публікація, ви можете підтримати проект
Музика Золотої ери 
грошовими внесками - з приміткою "на музику" і своїми особливими побажаннями - див: 
Модернізуймо Народний Оглядач!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

1. екранований кабель треба купувати. часто він з видимим металевим плетенням, інколи захований під гумою. він не втрачає і не так викривлює сигнал, що проходить по ньому. це саме головне правило.

2. для хорошої передачі звуку джеки повинні бути з золотим напиленням (або інших потрібних металів), щоб добре брати електричний сигнал, і щоб з часом не відбувалось стирання.

3. описаний вами метод дуже звуковтратний, так як програвач опрацьовує файл (втрата якості п.1), перетворює його в аналог (п.2), передає через джек на шнур (п.3), імпульс проходить по шруру (п.4), входить в комп.гніздо(дуже неякісне по своїй природі, п.5) перетворюється портом в цифру (п.6) сприймаєтсья програмним забезпеченням (п.7).

Мені колись давно приходилось таким чином знімати лекції з аналогового диктофона в файли. Це був реквієм якості, хоча й кабель використовував екранований.

 

П.С. Дописую. Забув сказати, що при такій формі перекачки, краще використовувати лінійний вхід, а не для мікрофону. На лінійному буде менше шумів.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дуже корисна стаття! Дякую!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Маю досвід очищення записів, зроблених прихованим мп3плеєром на вулиці і в відкритих приміщеннях. Чистив з СФордж10, плагіном. Основні шуми почистив, але легко відновити до рівня чистого звучання не вийшло - там треба вже майстерність і точні знання налаштувань..

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Спас Ярий.
0
Ще не підтримано

Є суто технічне питання. Для аматорського запису можна кабелем, який на обох кінцях має штекери такі як для навушників, з'єднати джерело звуку і комп'ютер. В джерелі звуку запихаємо в порт для навушників, а в комп'ютері для мікрофона. Звук чомусь виходить спотворений і не можу знати причини...

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

1. екранований кабель треба купувати. часто він з видимим металевим плетенням, інколи захований під гумою. він не втрачає і не так викривлює сигнал, що проходить по ньому. це саме головне правило.

2. для хорошої передачі звуку джеки повинні бути з золотим напиленням (або інших потрібних металів), щоб добре брати електричний сигнал, і щоб з часом не відбувалось стирання.

3. описаний вами метод дуже звуковтратний, так як програвач опрацьовує файл (втрата якості п.1), перетворює його в аналог (п.2), передає через джек на шнур (п.3), імпульс проходить по шруру (п.4), входить в комп.гніздо(дуже неякісне по своїй природі, п.5) перетворюється портом в цифру (п.6) сприймаєтсья програмним забезпеченням (п.7).

Мені колись давно приходилось таким чином знімати лекції з аналогового диктофона в файли. Це був реквієм якості, хоча й кабель використовував екранований.

 

П.С. Дописую. Забув сказати, що при такій формі перекачки, краще використовувати лінійний вхід, а не для мікрофону. На лінійному буде менше шумів.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Спасибі за корисну статтю. Мені доводилось користуватися Sound Forge Pro 10. Справді гарна програма! Навіть для новачка. Все просто, через те - зрозуміло.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)