Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

V означає вендетта, або хто такий Anonymous

Цієї суботи у багатьох країнах - протести проти АСТА (Торговельної угоди проти контрафакту). Цей документ викликав хвилю обурення інтернет-спільноти, а також представників хакерського руху Anonymous (рух "Анонімів") через побоювання, що він обмежить свободу користувачів мережі та сприятиме посиленню цензури.
Очікується, що дехто з протестувальників одягне вже традиційні маски "анонімів", запозичені у головного героя коміксів письменника Алана Мура "V означає вендетта" - таємничого революціонера, який за підтримки народу намагається знищити тоталітарний режим у країні.

Напередодні суботніх протестів ВВС попросила автора коміксів розповісти про те, як його книжка стала натхненням для багатьох протестувальників в усьому світі.

На думку Алана Мура, все, що існує у всесвіті, бере свій початок у Нортгемптонширі (Велика Британія), і запозичення маски революціонера з його книжки не виняток.

У XVII столітті архітектор Томас Трешем збудував біля англійського містечка Раштон церкву в формі трикутника, яка донині вважається одним із найдивовижніших архітектурних витворів у Великій Британії.

Храм, що мав символізувати святу трійцю, затятий католик Трешем звів на знак незгоди зі спробами влади запровадити по всій країні протестантизм.

Саме ця церква в 1605 році стала осередком католиків-дисидентів, серед яких був і син Трешема. Вони готували Порохову змову - спробу підірвати будівлю парламенту, яка закінчилася невдачею.

На початку XVII століття вогнища, які народ традиційно запалював у перші дні листопада, перетворилися на атрибути антикатолицьких святкувань, під час яких спалювали опудала Папи Римського.

Проте невдовзі на цій ганебній "посаді" первосвященика змінив терористичний діяч тогодення, головний організатор Порохової змови - Гай Фокс.

Але через 300 років у післявоєнній Британії похмурий образ бунтаря набув трохи іншого забарвлення, і батьки вже із захопленням розповідали дітям про Гая Фокса та його спробу підірвати Парламент. Принаймні, так було у Нортгемптонширі.

І хоча у ті часи дітлахи навряд чи сприймали Фокса як героя, вони напевне не вважали бунтівника підлим зловмисником, яким його змальовували здавна.

На початку 80-х років минулого століття Великою Британією прокотилася хвиля протестів проти політики партії Маргарет Тетчер. Настрої та ідеї цих протестів згодом відобразяться у книжці "V означає вендетта".

Саме в цей час протестувальники знову звернулися до образу Гая Фокса - революціонера, що уособлював протест однієї людини проти диктатури.

Паралель із Фоксом вперше провів художник-графік Девід Ллойд, який власне готував ілюстрації до книжки коміксів "V означає вендетта".

Для створення образу революціонера Ллойд придбав маску Гая Фокса, які в той час сотнями продавалися у крамницях напередодні традиційного святкування "Ночі Гая Фокса".

Дивовижно, але це сталося саме тоді, коли традиційну маску бунтаря Фокса почали витісняти американізовані образи Гелловіну, а сама назва свята "Ніч Гая Фокса" майже вийшла з ужитку, поступившись місцем більш нейтральній назві "Ніч вогнищ".

Тобто ілюстратор та автор книжки неначе врятували образ революціонера від зникнення зі сторінок англійської іконографії.

Якщо у 80-і влада і виявляла якесь занепокоєння з приводу цієї маски та історичного підтексту, то до початку XXI століття ці занепокоєння забулися, аж доки за справу не взялися голлівудські майстри, які вирішили додати свіжих барв до історії революціонера з книжки коміксів.

Голлівудська стрічка вийшла на екрани саме в період ухвалення антитерористичного законодавства. Вочевидь, вона здалася британському урядові настільки переконливою, що він заплющив очі на події на Парламентській площі, де бешкетували демонстранти в масках найвідомішого терориста країни.

Незабаром сотні інших протестувальників в усьому світі почали виходити на демонстрації під масками Гая Фокса, а нині їх можна побачити дедалі частіше.

Безумовно, сучасні методи боротьби з диктатурою сильно змінилися та стали гуманнішими. Проте "обличчя" сьогоденних протестувальників, запозичене у бунтаря-католика, нагадує, що дух революціонера досі живий і завжди готовий повстати проти несправедливості можновладців, навіть якщо знаряддям боротьби проти них є соціальні мережі, а не порох.


Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи