Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Хуцпа - супернахабство, що паралізує опонента

Світ:

Поняття «хуцпа» в сучасному івриті означає «нахабство». Однак ті, що говорять на ідиші та англійською мовою, не вкладають однозначно негативий зміст в позначену цим поняттям рису. Скоріше, вони розуміють його, як зухвалість, відважність, нахабство, безсоромство, які виходять за межі того, що менш успішні люди вважають за можливе, тим самим відрізняючи успішну людину від неуспішної і дозволяючи долати перешкоди, що здаються непереборними, наприклад, очевидну неправоту.

Хуцпа також визначається як «особливо цинічна, підла, зухвала брехня», "верх цинізму й нахабства, що паралізує опонента". В Євангелії хуцпа називається "хулою проти Святого духа" і вважається єдиним гріхом, який не має прощення. 

У гумористичній книзі Лео Росте висловлюється думка, що будь-які переклади слова «хуцпа» на інші мови неминуче неповні, тому що не відображають всіх відтінків його значення. Суддя Алекс Козинський та Юджин Волок приводять пояснення вживання цього слова в англійській мові на прикладі анекдоту: хлопець, винний у вбивстві своїх батьків, просить у судді поблажливості на тій підставі, що він сирота.

О.Забужко вважає, що хуцпа від початку була головним більшовицьким прийомом у політичній боротьбі, для прикладу вона наводить слова Леніна: «Действительное впечатление можно произвести только сверхнаглостью».

Також вона вживає слово "хуцпіст" і стверджує, що цей термін досі не ввійшов у наш лексикон, хоча на її думку українському політологічному дискурсу його бракує.
 


В тему:
Хула проти Святого Духа – інформаційна зброя дітей диявола
Остання хуцпа голого короля
Хуцпа (стаття з Вікіборії)
Наслідки брехні неможливо виправити спростуванням, - вчені
Великі містифікації
Вигадані хвороби
Головне послання Wikileaks: всім брехунам і фарисеям буде гаплик
Вікіпедія про Голокост
Індустрія Голокосту
ХУЦПА (Сверхнаглость) - рос.
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Хуцпа
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи