Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Конституційний суд скасував політреформу 2004 року і повернув у дію Конституцію 1996 року

Категорія:

Тепер немає жодного легітимного органу – ані Президента, який обирався з іншими повноваженнями, ані парламенту, який також обирався з іншими повноваженнями, ані місцевих адміністрацій, ані уряду, який так само призначений, згідно з рішенням Конституційного суду в нелегітимний спосіб.
(клацайте на фото, щоб збільшити)



Рішення оголосив голова Конституційного Суду Анатолій Головін.

Рішення складається з чотирьох пунктів:

1. Визнати таким, що не відповідає Конституції (є неконституційним) закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV у зв’язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та прийняття.

2. Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV втрачає чинність з дня ухвалення цього рішення.

3. Згідно з частиною 2 ст. 70 закону України «Про Конституційний Суд» покласти на органи державної влади обов’язок щодо невідкладного виконання цього рішення стосовно приведення нормативно-правових актів у відповідність до Конституції України від 28 червня 1996 року в редакції, що існувала до внесення до неї змін Законом України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-4.

4. Рішення Конституційного суду є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржено.

Таким чином форма правління в Україні перетворюється з парламентсько-президентської на президентсько-парламентську.

«У країні стався державний переворот, порушено Конституцію – Основний Закон країни», – так заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв прокоментував Радіо Свобода рішення Конституційного Суду про скасування політреформи 2004 року.

«Розділ про внесення змін до Конституції ніхто не змінював, він був і в старій, і в новій редакції. Цей розділ передбачає, що виключно парламент має право змінювати Конституцію», – сказав Соболєв.

Після рішення Конституційного суду про скасування політреформи країна живе за умов, вважає Соболєв, «коли немає жодного легітимного органу – ані Президента, який обирався з іншими повноваженнями, ані парламенту, який також обирався з іншими повноваженнями, ані місцевих адміністрацій, ані уряду, який так само призначений, згідно з рішенням Конституційного суду в нелегітимний спосіб».

Єдиний вихід із цієї ситуації – дострокові президентські і парламентські вибори, вважає Соболєв. «Інакше в країні буде узаконена диктатура і антиконституційна влада», – зазначив Соболєв.

Конституційний Суд своїм рішенням про скасування політичної реформи 2004 року підтвердив, що мали місце порушення процедури при ухваленні Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV. Про це Радіо Свобода заявив керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Конституційний суд визнав закон № 2222 неконституційним з моменту оголошення свого рішення. «З одного боку, він не мав права інакше вирішити, з другого боку, незрозуміло, як тоді у нас понад чотири роки діяла фактично «неконституційна» Конституція», – сказав Ігор Коліушко.

«Я не розумію, звідки взялися повноваження у Конституційного Суду змінювати своїм рішенням чинну Конституцію. З логіки цього рішення випливає, що до сьогоднішнього дня діяла Конституція 2004 року, а з сьогоднішнього дня Конституційний Суд сказав, що всі закони та інші законодавчі акти мають ухвалюватися відповідно до положень Конституції 1996 року. Це означає, що Конституційний суд перевищив повноваження, надані Конституцією», – сказав Радіо Свобода Ігор Коліушко.


В тему:

Паралельне суспільство як цивілізаційна надбудова (настанови для снайперів)

Ліберальна ідея не спрацювала. Що далі?

Яку нову країну ми будуємо?

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи