Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Rzeczpospolita: Ізраїль: голод – це не геноцид

Категорія:

Звернення Президента Ющенка залишилося без відповіді. Ізраїль не визнає спровокований Сталіним Великий голодомор геноцидом. Він не хоче псувати відносин з Росією, пише польське видання Rzeczpospolita.
Президент Віктор Ющенко має намір звернутися до Ізраїлю, щоб він офіційно визнав Великий голодомор в Україні геноцидом. «Президента, який сюди приїде через два тижні, справді має такі наміри. Ми сподіваємося, що єврейський народ, який сам відчув жахливу трагедію, нас підтримає», – сказав газеті Rzeczpospolita Максим Осаволюк, аташе українського посольства в Тель-Авіві.

Однак сподівання українців можуть не здійснитися. Як написала газета «Хаарец», ізраїльський уряд збирається відхилити прохання президента Ющенка. Він не хоче псувати відносин з Росією, яка не визнає злочином голодомору, спровокований більшовиками. Ізраїльська влада набрала в рот води. «Ми не коментуємо цієї статті», - сказав газеті Rzeczpospolita прес-секретар уряду Давид Бейкер [David Baker]. «Сподіваюся, ізраїльтяни нас усе-таки не підведуть», – прокоментував статтю в газеті «Хаарец» Максим Осаволюк.

Він підкреслив, що дипломатичне представництво України вже досить довгий час намагається звернути увагу ізраїльської громадської думки на проблему Великого голоду. На цю тему проводяться лекції, покази фільмів і зустрічі з істориками. Дипломати поширюють брошури і книги. «Україна веде кампанію на користь визнання цього злочину геноцидом в цілому світі. Однак голос Ізраїлю для нас особливо важливий», – сказав М. Осаволюк.

З неофіційних джерел відомо, що ці прагнення зіштовхуються з опором через діючу в історії теорії «Винятковості Холокоста». Відповідно до цієї теорії, знищення 6 млн. євреїв німцями було злочином, рівних якому не було в світовій історії. Визнання Великого голоду геноцидом могло б зрівняти ці події.

«Ініціатива Президента Ющенка досить невдала», – сказав газеті Rzepospolita Іцхак Арад, колишній директор інституту «Яд Вашем», який під час війни був радянським партизаном. «Звичайно, кожен народ має право на власний погляд на історію, але у Великому голоді не було расистського елемента», – додав він. Як вважає Іцхак Арад, у той час як метою Холокоста було знищення цілого народу, Великий голодомор в Україні був спрямований проти «багатих селян». «Так що ми тут маємо абсолютно різні мотиви. Тут одержимість расизмом, а там – боротьба класів», – стверджує історик.

Такий підхід викликає обурення багатьох євреїв. «Кожному відомо, що Сталін знищив мільйони людей. А його прихильники на Заході, у тому числі й члени єврейських марксистських партій, мовчали», - написав на Інтернет форумі газети «Хаарец» Боб зі США. «На нас лежить моральний обов’язок визнати геноцид українських селян», - пише Фортуна з Колумбії.

Метою спровокованого в 1932-1933 р. голоду було знищення «куркулів», тобто селян, що виступали проти колективізації. У такий спосіб було убито від 5 млн. до 10 млн. людей. Зневірені селяни їли траву і кору дерев. Доходило також до канібалізму.

Переклад з польської Uk2watch
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи