Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Прихований геноцид. Тяжке похмілля від легкого алкоголю

Світ:

Українські наркологи б’ють на сполох: молодшим стає обличчя вітчизняного алкоголізму – 16-річні пацієнти наркодиспансерів уже нікого не дивують. Однією з причин загрозливого для здоров’я нації становища медики називають поширення серед молоді, підлітків і навіть дітей слабоалкогольних коктейлів (так званих алкопопсів).
Усе почалося в 1994 році, коли у вітчизняній торгівельній мережі з’явився перший слабоалкогольний коктейль – джин-тонік. Підприємці, затамувавши подих, спостерігали за просуванням нового продукту. Потім з’явилися ром-кола і бренді-кола. Попит на них був схожий на бум. Наразі ринок слабоалкогольних міксів постійно оновлюється: виробники готові експериментувати, щоб розширити коло споживачів.

В Україні виготовляють в основному слабоалкогольні мікси на основі спирту з додаванням ароматизаторів, що імітують популярні спиртні напої (віски, текілу, ром тощо). Вміст алкоголю у вітчизняних готових коктейлях варіюється в межах максимально допустимого – 8%. У Європі ж населення віддає перевагу напоям з нижчим вмістом спирту – 4-5%.

Основна небезпека, на думку фахівців, полягає в тому, що істинний "зміст" слабоалкогольного коктейлю прихований. Горілка, джин, коньяк, врешті, самогон – для підлітків напої не такі доступні, як джин-тоніки та бренді-коли, які продаються майже в кожному кіоску та й коштують не дорого. Згідно з правилами торгівлі, їх не мали б продавати особам, молодшим за 18 років. Але мало хто з продавців зважає на вікове обмеження. А якщо й задасть для проформи питаня, чи є покупцеві 18, то цілком задовільняється відповіддю самого покупця.

Далеко не кожний юнак чи юнка буде в захваті від гіркого, терпкого алкогольного напою з неприємним різким запахом. А от солоденька водичка – зовсім інша річ, і тут, за словами директора Українського інформаційного центру з проблем алкоголю та наркотиків Костянтина КРАСОВСЬКОГО, на підлітків чатує особлива небезпека. Адже людина, яка п’є горілку, розуміє, що через деякий час вона сп’яніє, і психологічно до цього готується. А для дитини, яка напилася "коктейлю", це сп’яніння буде неочікуваним – так само, як і його наслідки.

"У спеку можна не напружуючись випити 3-4 пляшки прохолодного коктейлю, – говорить К.Красовський. – Але ж потім підліток буде зовсім п’яний. У нього погіршується координація рухів, "пливе" земля під ногами. Декого "тягне на подвиги", і в такому стані дитину набагато легше примусити зробити щось неадекватне, скажімо, підбурити на сексуальний контакт чи на крадіжку. Вживання міксів також може закінчитися алкогольним отруєнням, бо підліток не завжди спроможний розрахувати свої сили і не знає, що півлітра алкопопсу містить стільки ж спирту, що й 100 г горілки. Коли ми запитуємо в батьків, чи дозволять вони своїй дитині випити 200 г горілки, ті відповідають: "Ні, у жодному разі!" А на запитання, чи можна підлітку випити літр оцих алкопопсів, деякі дорослі відповідають інакше: "Це ж тільки водичка з алкоголем. Нехай п’є!" Тоді ми пропонуємо узяти калькулятор і порахувати. В літрі 8-градусного коктейлю міститься 80 г чистого алкоголю, узяти 200 г 40-градусної горілки – маємо ті самі 80 г спирту. А батьки не розуміють, що для організму все одно, з якої пляшечки надійшли токсини."

З думкою пана Красовського погоджується і завідувач кафедри гігієни харчування Київського національного медуніверситету Віктор ЦИПРІЯН. "Не можна проводити чітку межу, говорячи, що існують напої алкогольні й слабоалкогольні. Вони однаково діють на центральну нервову систему", – наголошує він. Наслідки раннього захоплення алкоголем сумні: формування соматичної і психічної патології, зменшення тривалості життя, у тому числі через нещасні випадки. Легкі алкогольні напої, реклама й упаковка яких розраховані на привернення уваги молодої аудиторії, тільки погіршують ситуацію. "Їх випускають маленькими дозами, коштують вони дешево – це робить коктейлі доступними для молоді й підлітків, які звикають до маленьких доз алкоголю, легко переходять на більші, – б’є тривогу В.Ципріян. – У результаті ми маємо нове покоління алкоголіків. Ми виступаємо за те, аби щодо слабоалкогольних напоїв посилили контроль над реалізацією – не продавали особам до 18 років, та й коштували щоб вони дорожче."

У країнах з високим рівнем доходів алкогольні коктейлі в основному подають у барах, де їх готують з "чистих" інгредієнтів. Готові мікси з пляшки – це продукти не для заможних. Статистика свідчить: як тільки рівень доходів громадян зростає, споживання слабоалкогольних міксів зменшується.

За словами К.Красовського, алкогольні мікси – це біда не однієї лише України. "Європейські держави уже давно визначили, що ці напої дуже небезпечні для людського здоров’я, бо саме через них дуже багато підлітків призвичаюються до алкоголю, – каже він. – Зазвичай вміст алкоголю в цих коктейлях становить близько 8%, а наукові дослідження показали, що за такої концентрації споживачеві дуже важко зрозуміти за смаком, чи є у воді спирт. Якщо ж туди накидати різних підсолоджувачів, консервантів, ароматизаторів, напій вже важко відрізнити від звичайного лимонаду! І діти, які змалечку вподобали смак газованої солодкої води, дуже легко переходять на схожі за смаком алкогольні коктейлі..."

За даними міністерства охорони здоров’я Німеччини, за ніч, проведену на дискотеці, підліток здатний випити 6-8 пляшок алкопопсів, що для сильного сп’яніння цілком достатньо. І хоча офіційно дітям до 18 років купувати алкогольні напої у Німеччині заборонено, за інформацією уряду цієї країни, в 2003 р. кожну другу "газировку з градусами" було куплено саме молоддю віком від 14 до 19 років. У зв’язку із загрозливо швидким зростанням дитячого й підліткового алкоголізму (близько 160 тис. молодих німців страждають на алкогольну залежність) у серпні 2004 р. федеральний уряд встановив додатковий податок на такі напої. Тепер кожна пляшка з коктейлем коштує майже на 1 євро більше, що для багатьох підлітків задорого.

У Франції рекламу алкогольного "лимонаду" в ЗМІ суворо заборонено. Через акциз, запроваджений у 1997 р., ціна однієї банки коктейлю подвоїлася. Відповідно, обсяги продажу спиртовмісних сумішей значно скоротилися. Зараз будь-який коктейль в роздрібний торгівлі там коштує близько 90 центів. Така ціна навряд чи зупинить дорослого. А от для дитини, яка має небагато кишенькових грошей, це вже значна сума. Скорочення ж рівня продажів може свідчити про те, що продукція залишилася без цільової аудиторії.

Поступово відмовляються від слабоалкогольних міксів і в Англії. З кожним роком таких напоїв продається все менше. Результатом продуманої соціальної політики стало те, що серед британських підлітків сформувалася думка, що пити коктейлі не престижно. За прогнозами, до 2008 р. обсяг реалізації слабоалкоголки у Великій Британії скоротиться на чверть.

В Україні першою на сполох медиків зреагувала київська влада. Працівники служби у справах неповнолітніх КМДА протягом літа вивчали вплив реклами слабоалкогольних напоїв на поведінку підлітків. Результати цих досліджень мають бути оприлюднені найближчим часом. За словами заступника начальника служби Руслана ГРЕБІНІЧЕНКА, якщо дослідження підтвердить негативний вплив, то служба рекомендуватиме столичній держадміністрації обмежити розміщення зовнішньої реклами цих напоїв на вулицях міста. Але чи буде достатньо тільки цього, щоби ситуація змінилася на краще?

Довідка

Український інформаційний центр з проблем алкоголю та наркотиків (УIЦПАН) створено в 1995 р. з метою запобігання проблемам, викликаним вживанням алкоголю, тютюну та наркотиків серед населення України та її сусідів.

Центр було засновано за ініціативою Костянтина Красовського, який до того працював консультантом у відділі алкоголю, тютюну та наркотиків Європейського регіонального бюро Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я. З першого дня існування УІЦПАН спирався на найкращі світові взірці профілактичних дій і намагався сприяти їх впровадженню в Україні. В своїй діяльності Центр тісно співпрацює з ВООЗ та іншими міжнародними організаціями, з державними, громадськими та приватними організаціями України та інших країн.

-------------------------
В тему:

Пляшка для недолітків

Тотальна війна

Спокійно, ви в руках Матриці!

Реформація: 25 пунктів
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи