Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Археологічна сенсація. Колесо, яке знайшли на Одещині, виявилося найдавнішим у Європі

Унікальній знахідці – чотири з половиною тисячі років. Одеське колесо лише на тисячу років молодше за шумерське, знайдене в Месопотамії. Вік нашого підтвердив радіовуглецевий аналіз. Історики навіть не можуть оцінити його вартість.
Колесо разом із возом знайшли біля поховання знатного вельможі часів енеоліту, а саме - ямної культури (2-а половина 3-го - початок 2-го тисячоліття до н. е. )

На тривалий час колесо залишили в запасниках Одеського археологічного музею. І лише зараз - після радіо-вуглецевого аналізу - підтвердилися найсміливіші припущення: це дійсно світова сенсація. Жодна знахідка європейських археологів до цього не була настільки цінною, - пишається археолог, який його відкопав.

Сергій Охотников, заступник директора Одеського археологічного музею:
“Для мене це була одна з перших експедицій, якщо не найперша, по-друге така знахідка вельми рідкісна для археолога. Знахідок коліс від Дунаю до Криму не більше десятка, а наша одна з тих, що краще збереглися.”

Нині сенсаційну знахідку перевезли в Одеський археологічний музей. За чотири з половиною тисячі років дерев'яний пристрій став схожим на купку вуглинок, але все ж зберіг форму. Решта - чотири колеса, знайдених археологами — розсипалися в порох.

Сергій Охотников:
“Ми його викопали цілком, відреставрували, але, не дивлячись на всі наші старання, - воно розсипалося на невеликі шматочки. Проте, уявлення про зовнішній вигляд цього колеса, про зовнішній вигляд воза, яким воно належало, у нас все-таки є.”

----------------------------------------
В тему:

Арійці: культурне переміщення в Китай

Земля Сонячного Вепра: Борія, Гіперборія, Вишня Борія

Олександр Поліщук: «Це дивовижний артефакт Трипільської цивілізації!»

Історико-археологічний музей “Прадавня Аратта – Україна” в с.Трипілля

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи