Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новий прем’єр провінції Альберта (Канада) – етнічний українець Ед Стельмах

Категорія:

Офіційний вступ на посаду відбудеться 15 грудня 2006 року.

Біографія

Едвард Стельмах (Ed Stelmach) народився 11 травня 1951 р., у м. Ла Монт (Альберта, Канада). Походить з канадсько-української родини, яка мешкала в провінції Альберта принаймні з 1898 року. Саме в цьому році прадід його батька Микола Стельмах з дружиною Теодорою Кучера прибув до канадських прерій з теперішнього Радехівського району Львівської області. Родина Стельмахів оселилася біля теперішнього канадського міста Веґревіль в Альберті, де за переказами вони допомагали будувати українську греко-католицьку церкву Покрови Пресвятої Богородиці.

Едвард був молодшим з п'яти дітей, виріс на фермі поблизу міста Веґревіль в Альберті. Певний час пан Стельмах навчався в Альбертському університеті, потім працював в роздрібній торгівлі протягом 11 років, а пізніше повернувся на родинну ферму. Зараз Едвард Стельмах з дружиною Марією Варшавською (з польсько-української родини) мають четверо дорослих дітей: трьох синів й одну дочку. Найстарший син Лесь - фінансовий аналітик в м. Калґарі, Тері працює в Едмонтоні, інший син Натан - інженер в м. Едмонтон, наймолодша дочка Лінетт закінчує Альбертський університет. Пан Стельмах і його родина продовжують жити в родинній фермерській садибі поблизу столиці провінції.

Крім англійської Ед Стельмах володіє й українською мовою.


Політична діяльність

Перед початком політичної діяльності на провінційному рівні Пан Стельмах досить активно працював головою місцевої адміністрації, опікуном шкільної ради, головою місцевої ради Охорони Здоров'я, був членом ради багатьох лікарень та інших суспільних закладів.

В 1993 Едвард Стельмах перший раз виставив свою кандидатуру і переміг на виборах в Законодавчі збори провінції Альберта від Прогресивно-Консервативної партії Альберти. З того часу, працюючи в парламенті провінції пан Стельмах був призначений головою Інституту Дослідження Сільського Господарства Альберти. Пізніше завдяки своїй наполегливій роботі він був призначений заступником, а в 1995 р. секретарем партії в парламенті провінції. Пан Стельмах служив міністром провінційного уряду чотири терміни:

Міністром сільського господарства (1997 до 1999 рр.)
Міністром Інфраструктури (1999 до 2001 рр.)
Міністром транспорту (2001 до 2004 рр.)
Міністром Міжнародних і Міжурядових Справ (2004 до 2006 рр.)

Едвард Стельмах пропрацював в законодавчій владі провінції 13 років, входив до складу декількох впливових урядових комітетів, зокрема п'ять років в комітеті по порядку денному і пріоритетах парламенту, і шість років в управлінні Казначейства провінції.

В неділю, 3 грудня, 2006 р. пан Стельмах був обраний лідером Прогресивних Консерваторів Альберти і таким чином з 15 грудня 2006 р. - він голова уряду і прем'єр провінції Альберта.

Едвард Стельмах також приймав активну участь в програмі Канадсько-українського законодавчого обміну, яке спонсорується Канадським Міжнародним Агентством Розвитку. Ця програма передбачає візити українських політиків для огляду парламентської діяльності в Канаді.

(За матеріалами Wikipedia)

----------------------------------------------------

В тему:

Ед Стельмах за те, щоб Альберта мала власну імміграційну програму

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи