Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Помер ще один міф – про правдивість Бі-Бі-Сі

Ну не можна було допускати “Пшеницю без куколю” до конкурсу! Але ніхто із ВВС-них “експертів” не вірив, що ця книга набере якісь там голоси. Як не вірив в можливість Майдану Л. Кучма, навіть для “лідерів опозиції” активність громадян виявилася шоком. Таким самим ідеологічним шоком для ВВС стало інтернет голосування щодо “Книги року ВВС” в цьому році.

Міфу про об’єктивність і неупередженість ВВС багато десятиліть. Ще в радянські часи ця радіостанція вважалась найоб’єктивнішою. На мою думку, переважна більшість слухачів ВВС плутала, та й зараз плутає, професійність, вміння тонко, майже непомітно маніпулювати думками слухачів — із об’єктивністю.

На мою думку, в Україні саме такою “витонченістю” в маніпулюванні вирізняється радіо “ЕРА”, яке відкрито подає себе як послідовник технологій ВВС. Неупередженому слухачеві, з моєї точки зору, “витончені” антиукраїнські маніпуляції радіо “ЕРА” стають очевидними, якщо прослухати його висилання принаймні одну добу. “Об’єктивні” ВВС та “ЕРА” можуть навіть когось запросити на передачу, щоб продемонструвати свою “неупередженість”. Запросити один раз, щоб потім сотні разів опосередковано заперечити його позицію.

Легко маніпулювати думками слухачів підбором “експертів” та гостей передач. Значно важче маніпулювати прямим інтернет-опитуванням в режимі реального часу. Тут ВВС потрапила в велику халепу.

Конкурс “Книга року ВВС”, на мою думку, також було задумано як засіб м’якого, в стилі ВВС, маніпулювання культурними процесами в Україні із використанням ретельно відібраних ручних “експертів”. Але цього року стався фатальний для ВВС прокол.

Ну не можна було допускати “Пшеницю без куколю” до конкурсу! Але ніхто із ВВС-них “експертів”, скоріш за все не вірив, що ця книга набере якісь там голоси. Як не вірив в можливість Майдану Л. Кучма, та що там Л. Кучма, навіть для “лідерів опозиції” активність громадян виявилася шоком. Таким самим ідеологічним шоком для ВВС стало інтернет голосування щодо “Книги року ВВС” в цьому році.

З точки зору ідеологічної не можна допустити “Пшеницю без куколю” Ігоря Каганця навіть до півфіналу. Господарі ВВС не можуть визнати, що ця книга стала КУЛЬТУРНИМ ЯВИЩЕМ, яке спростувало просторікування недолугих “експертів” ВВС щодо обов’язковості перемог белетристики в опитуваннях. Насправді люди потребують ІДЕОЛОГІЇ – ІДЕОЛОГІЇ ПЕРЕМОГИ!

Участь в інтернет-опитування взяло більше чотирьох тисяч респондентів. Можна скільки завгодно говорити про нерепрезентативність таких опитувань. Але очевидно, що в опитуванні взяли участь ті із десятків тисяч відвідувачів веб-сторінки ВВС, кого це питання цікавить (на вибори у демократичному суспільстві ходять також тільки ті, кого вибори цікавлять і саме вони обирають, а не “експерти”).

Відвідувачами веб-сторінки ВВС є інтелектуальна еліта, принаймні до тепер так вважалося. Тому не можна заперечувати, що ці чотири тисячі відвідувачів веб-сторінки ВВС є не менш репрезентативними експертами у своїй сукупності ніж п’ять “експертів” ВВС.

Хто може засвідчити неупередженість та незацікавленість цих “експертів”? Хто? Може дирекція ВВС? Яким чином? Для мене ж неукраїнськість, зарозумілість та упередженість “експертів” ВВС є очевидною, оскільки вони навіть не навели причин, виходячи із яких, зігноровано книги, які посіли перші два та четверте місце в інтернет опитуванні і які разом набрали більше половини голосів. Таке мовчазне ігнорування, як на мене, є проявом розгубленості.

Ситуація дійсно схожа із ситуацією в яку потрапив “підрахуй” під час виборів 2004 року. Типова ситуація цуг-цвангу. Правду не можна сказати, бо господар проти, а брехня для всіх відразу є очевидною. Але воля господаря понад усе – тож грець із нею із правдою!

Про розгубленість свідчить також те, що ВВС не зупинила голосування. Опитування триває й досі. Відвідувачі можуть і надалі висловлювати свою позицію голосуванням. Тож треба закликати відвідувачів дати оцінку півфіналістам, яких визначили “експерти” ВВС, та книгам, які проігноровано “експертами”, голосуванням на веб-сторінці ВВС, яке, повторюю, триває. Відвідувачі веб-сторінки ВВС можуть порівнювати позицію зацікавлених проблемою респондентів із позицією ВВС та її “експертів” – дуже промовиста виходить картина.

-------------------------------------
В тему:

Текст книги «ПШЕНИЦЯ БЕЗ КУКОЛЮ. Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень» (1,3 МВ)

«Книжка року 2006»: випадковість чи світоглядне відродження?

Дискусія про конкурс на сайті Майдан

Книга Андруховича вилучена зі списку фіналістів конкурсу «Книга року Бі-Бі-Сі 2006». Хто наступний?

Світлана Пиркало (Бі-Бі-Сі) стверджує, що фальсифікація півфіналу конкурсу була здійснена з ідеологічних причин

Історія інформаційного злочину

“Підрахуї” на Бі-Бі-Сі

Фіналіст конкурсу “Книжка року Бі-Бі-Сі 2006” Отар Довженко звинувачує технічну службу Бі-Бі-Сі в некомпетентності


Отже, голосування за найважливішу книгу 2006 року ще триває. ЯКЩО БАЖАЄТЕ ВИСЛОВИТИ СВОЮ ДУМКУ, то треба вийти на сторінку Книжка року Бі-Бі-Сі 2006. Список для голосування включає 45 позицій, розміщених в алфавітному порядку за прізвищем автора.
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи