Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Друга Пречиста — арійське жіноче свято

Світ:

Сьогодні, 21 вересня, український народ відзначає Різдво Пресвятої Пречистої Богородиці, яке також називається Другою Пречистою.
Перша Пречиста відзначається на Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня, а Третя Пречиста припадає на свято Введення 4 грудня.

Про ці три «Пречисті» мовиться в народній приказці: «Перша пречиста жито засіває , друга – дощем поливає, а третя снігом покриває». Справді, на Другу Пречисту, зазвичай, йдуть дощі по всій Україні.

А ще в народі збереглася така приказка: «Прийшла перша Пречиста - одягла природа намисто, прийшла друга Пречиста - взяла комара нечиста, а прийшла третя Пречиста - стала діброва безлиста».

Як після першої, так і після другої Пречистої в народі прийнято засилати сватів, а весілля справляти після Покрови. Якщо ж молоді вже зіграли весілля, то в цей день до них у гості йде рiдня, а молодим треба звiтувати перед гостями про своє подружнє життя.

Молоді також йдуть в гості: як правило, до батькiв молодої разом з свекром i свекрухою для встановлення та пiдтримки добрих стосунків мiж невiсткою та батьками чоловiка і мiж родинами сватiв.

Свято Другої Пречистої традиційно вважається жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду. Це свято, очевидно, успадковує давнє арійське свято Рожениць.

Жiнки, в яких немає дiтей, справляють обiд i запрошують бiдних, — «щоб молилися Богородицi за її дiтей». Такi жiнки також замовляють службу Божу в церквi, а пiсля богослужiння запрошують людей до себе на обiд.

Кажуть, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, в цей день мають особливу силу.

На Другу Пречисту заготовляли калину, а пасічники остаточно утеплювали на зиму бджолині вулики. Власники ж овець вдруге проводили стрижку.

«Прийшла Пречиста — на дереві чисто, а прийде Покрова — на дереві голо».

---------------------------
В тему:

Дивна давня легенда

Знайди хоч один доказ, що Ісус не був українцем

Хрестос чи Христос? Відповідь дає Синайський кодекс IV століття

Великдень душі

Євангеліє наполовину сфальсифіковане?

Гіперборійські традиції українців

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи