Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому працює путінська пропаганда. "Це ідеологія нового типу, цих деталей ми не знали", — соціолог

Світ:

Спецтема:

Володимир Путін набагато більш майстерний противник Заходу в тій ідеологічній війні, яку сьогодні Росія веде проти США та Європи, чим був СРСР у часи Холодної війни. Каже російський соціолог Ігор Ейдман у своєму Facebook.

“Нинішня ідеологічна війна проти Заходу набагато підступніша та ефективніша, ніж за часів Радянського Союзу. Якщо СРСР обстрілював світ цілісним ідеологічними болванками “комунізму”, то путінський Кремль використовує пропагандистські снаряди з боєголовками, що розділяються, кожна з яких летить до певної мети.

Різним групам населення надсилаються різні, іноді протилежні ідеологічні меседжі, які дають змогу ефективно на них впливати”, — відзначає Ейдман.

Ігор Ейдман

“Пропаганда розрахована на всі верстви західного суспільства, але є і пріоритетні цільові групи.

Це праві і ліві радикали, а також російськомовні і просто активно незадоволені громадяни. Радикали завжди були і будуть.

Завдання путінської пропаганди забезпечити їм масову підтримку і використовувати для руйнування демократичних інститутів.

Правих лякають іновірцями, геями і Соросом. Їм розповідають про навалу мігрантів, розпусну сексуальну освіту, права меншин, підступи лібералів і демократів.

Лівим надсилається меседж про лиходійства світової фінансової олігархії і транснаціональних корпорацій.

Російськомовних, які живуть за кордоном, розводять на патріотизм за принципом “наших б'ють”.

Перед правими Кремль позиціонує себе як останній захисник традиційних християнських цінностей; перед лівими – як противник американської гегемонії і світових буржуазних еліт”, — пише соціолог.

При всьому еклектизмі пропаганда путінського режиму має цілісний ідеологічний стрижень – це антилібералізм і атиамериканизм (для всіх, крім самих американців). На цьому сходяться і ліві, і праві західні радикали, і російськомовні “ватники” за кордоном.

Ця пропаганда завжди спрямована на підрив довіри населення до демократичних інститутів і цінностей, на руйнування атлантичної єдності.

Головний меседж для європейців і жителів інших демократичних країн – “у всіх світових бідах винні США, ваша “демократія” всього лише – американська маріонетка; Путін хоче миру, а американці ведуть до війни”.

Самим американцям надсилається інший меседж: “європейці і інші союзники обманюють і оббирають вас”.

“Ідеологія гібридної війни вкрай еклектична, однак вона існує. Це ідеологія нового типу, що відповідає епосі таргетованої реклами, коли кожному дається тільки те, що він хоче почути. Тому вона особливо небезпечна”, — говорить експерт.

Наші інтереси: 

В умовах гібридної війни слід бути особливо обачним.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Саме так.
Чи не тому вірною є теза про те, що "Найгірше робити добре те, чого не треба було б робити взагалі".
Бо якщо не політолог (аналіз проблеми і пропозиція щодо її вирішення), то вже політтехнолог (маніпуляція настроями).

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

В основному політологи правильно говорять про стратегію російської пропаганди.

В той же час вони не можуть сформулювати основні принципи протидії цій пропаганді! Нинішній рівень підготовки політологів не забезпечує їм необхідних знань для вироблення ефективної контрпропаганди!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Саме так.
Чи не тому вірною є теза про те, що "Найгірше робити добре те, чого не треба було б робити взагалі".
Бо якщо не політолог (аналіз проблеми і пропозиція щодо її вирішення), то вже політтехнолог (маніпуляція настроями).

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Анатолій Творець.
0
Ще не підтримано

Якщо діяльність кремлеагітпропу дає результат, то слід визнати високу фаховість і потужну наукову базу для реалізації проектів.
Визнання методології - то вже крок до подолання

В мудрості - сила

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

Путін - величезної харизми чувак, які з'являються раз на сто років. А то й рідше. Це талантище - відверту хуцпу завуалювати так, що вона має логіку та змахує на чистісіньку правду. А прибрати його з цієї шахівниці, що залишиться? А залишиться неприваблива брєжнєвська болванка... Не оранжерея ж там у них, у Кремлі, де вирощуються путіни. Цей крякне. А новий-то з'явиться не раніше, аніж за сто років. А за цей час імперія зла вже давно зникне, як слина на сонці.

Хай буде!

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Наврял путінська пропаганда буде діяти у Просторі Волі, тож наша тратегія залишається незмінною: підніматись наверх і тягнути за собою всіх інших бажаючих (в тому числі західні арійські країни). Решта разом з путінцями поступово вимре.

Все починається з Любові.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Хіба "розділяй та володій" - то сучасна технологія?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!