Зображення користувача Михайло Харачко.
Михайло Харачко
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 10

Секрети успіху: Як стати володарем свого часу

Світ:

Якщо час став для вас коштовнішим ресурсом ніж валюта або ви хочете навчитись грамотно його використовувати, щоб досягти життєвого успіху, то ця стаття для вас.

Головний ресурс

Ми часто зосереджуємось на таких другорядних ресурсах як валюта, продукти харчування, золото, залишаючи поза увагою найкоштовніший ресурс - час, який не буває в надлишку і грамотне його використання є життєво важливим для досягнення успіху. Слово успіх значить успівати, встигати чинити все вчасно. Але що робити, коли спроби привчити себе до планування провалилися? Як бути, якщо життя за жорстким графіком викликає відчуття монотонності? Чи існує засіб від небажання виконувати поставлені завдання?

Річ в тім, що деяким людям не підходять системи управління часом, побудовані на постановці мети, плануванні і розміщенні пріоритетів.

Поради таких спеціалістів з управління своїм часом, як Девіда Аллена (автора GTD) виступають проти внутрішньої природи деяких людей. Їм потрібна інша система!

Без покрокового плану;

Без пріоритетних справ, які потрібно зробити в першу чергу;

Без термінів і чітких дат;

І, нарешті, система без цілей!

Інтригує?

Тоді читайте далі, і ви отримаєте незвичайну систему управління часом: ефективну, перевірену і ґарантовано робочу. Систему для тих, хто не любить планування.

"Абсолютно реальні факти"

Якось видатний психолог і тренер Олег Матвеєв поділився секретом своєї мега-продуктивності. Це вельми здивувало!

Олег розповів про методику, яка збільшила його продуктивність в п'ять разів! Можете собі на секунду уявити, що станеться, якщо ваша продуктивність збільшиться в п'ять разів? Хоч якою б вона була зараз.

Але здивувало не це, а сам підхід до управління часом. В книгах по тайм менеджменту такого не знайдеш. Те, про що розповів Олег настільки просто і незвично, що викликає подив.

До речі, необов'язково знати Олега особисто, щоб побачити результати його бурхливої ​​діяльності. Він встигає регулярно проводити тренінги, робити неймовірну кількість записів в блог, працювати з питаннями людей, зміцнювати свої знання в англійській мові, читати книги, викладати нове відео, дивитися фільми англійською, управляти безліччю сайтів і спілкуватися на своєму форумі.

Багато хто спитає: "Коли він встигає все це? Як йому вдається бути настільки продуктивним відразу в декількох галузях?" Відповідь вже близько. Але спершу ...

Цікавий факт: Близько восьми років тому Олег Матвеєв вважав себе досить ледачою людиною. В глибині душі він знав, що не реалізовує свій потенціал на всі 100% і міг би встигати набагато більше ... якби не лінь!

Це тривало допоки він почав застосовувати систему, про яку ви скоро дізнаєтеся. Але спершу зосередимось на важливій інформації, по якій кожен визначить чи підходить методика йому особисто.

"Тайм менеджмент далеко не для всіх"

У будь-якій книзі про тайм менеджмент червоною ниткою проходить образ успішної і продуктивної людини. Це дисциплінований професіонал, який контролює свій час і досягає поставлених цілей до наміченого терміну. Він пунктуальний, веде щоденник і користується програмним забезпеченням для планування.

?Але чи підходить цей образ кожному без винятку? Звичайно, ні! Попри велику кількість рекомендацій про те, як стати такою людиною, більше половини населення планети просто не можуть втілити цю мрію.

Тих, хто народжений літати, книги по тайм менеджменту вчать бігати по суші!

false

Створюється враження, що постановка мети, складання плану, розстановка пріоритетів, делегування, управління ризиками та контроль термінів - мало не єдино правильний підхід для всіх, хто хоче бути успішним.

Розберімось, кому дійсно підходить планування, тайм менеджмент і система GTD, а кому потрібен зовсім інший підхід.

"Дві категорії людей"

У психології, соціоніці, езотериці, астрології та нумерології існує безліч типів і підтипів людей. Але всі вони діляться на дві великі категорії: раціонали та ірраціонали.

Перший тип - це люди послідовні, систематичні, зважені, організовані і продумані. Другий тип - це люди спонтанні, імпульсивні, винахідливі і гнучкі в нестандартних ситуаціях.

Майже всі сучасні системи управління часом ідеально підходять тільки раціоналам. Але для ірраціоналів ці методи неприродні. Коли ірраціонал намагається привчити себе до планування, він пливе проти течії і діє проти своєї внутрішньої природи. Він ламає себе.

З кожним ірраціоналом, що примушує себе працювати за графіком, відбувається наступне: він перегорає! Тобто, настає момент, коли життя за графіком стає поперек горла: мотивації нема, а думки про працю не заводять.

До речі, найбільший дискомфорт для ірраціонала - це робота в великих компаніях і корпораціях, де панує атмосфера управлінської бюрократії з її раціональними вимогами: звіти, терміни, плани, графіки і т.д. Все це не для них.

Ідеальний варіант для ірраціоналів - це праця на себе, або в невимушеній творчій атмосфері, де нема жорстких вимог.

"Раціонали vs Ірраціонали"

Сперечатися хто з двох кращий - все одно, що доводити якою рукою краще писати. Кожен має свої шляхи досягнення мети. Проте, раціоналів часто ставлять в приклад, а ірраціоналів незаслужено критикують і вважають людьми непостійними і легковажними.

У книгах по соціоніці пишуть, що Ірраціонали - це люди, які беруться за безліч справ і не доводять їх до кінця. Так відбувається тому, що ірраціоналам ніхто не розповів про той великий потенціал, який в них закладений і про те, як ним користуватися.

Це не справедливо. Адже в світі повнісінько інформації, як раціоналу розкрити свій потенціал, але порад щодо розкриття потенціалу ірраціоналам дуже мало. І поради ці маловідомі.

Цікавий факт:

Співвідношення раціоналів до ірраціоналів на планеті Земля приблизно 49% до 51%.

?Ти вже знаєш, до якого типу належиш? Якщо ні, то подальша інформація допоможе визначитися.

Ознаки раціональний:

Люблять скласти чіткий план і неухильно слідувати йому для досягнення своєї мети. Мають одну глобальну мету і кілька проміжних;

Працездатність і виконання поставлених завдань мало залежить від настрою. Раціонали налаштовуються на роботу, навіть якщо емоційний стан не має до цього;

В арсеналі раціонала завжди кілька способів досягти мети. Якщо не підходить один, вони пробують інший;

Спокійно ставляться до одноманітної роботи;

Раціоналу зручно, коли є визначеність і контроль над ситуацією;

Раціонала виводять з рівноваги непередбачені обставини, що змушують переробляти весь план. Тривалі невизначеності призводять до сильного стресу, якщо довго не вдається взяти ситуацію під контроль;

Люблять порядок. Їм комфортно, коли речі лежать на своїх місцях;

Вивчають новий матеріал, прочитуючи книгу послідовно: від початку до кінця;

З ранку планують, що будуть їсти на вечерю. У середу планують о котрій годині поїдуть за покупками в супермаркет на вихідних.

Раціональний можна порівняти з машиністами поїздів. Вони планують маршрут, час і тривалість зупинок на проміжних станціях. Прибувають в пункт призначення з точністю до хвилини і дуже не люблять непередбачених затримок поїзда.

Великий потенціал раціоналів:

Стати великими професіоналами в одній обраній царині. Це потенційні гуру в своїй справі. Вони діють продумано і виконують намічене вчасно. Їх цінують за якість виконаної роботи, пунктуальність і швидкість.

Успішні раціонали - той самий образ, до якого пристрасно, але безуспішно, прагнуть Ірраціонали. Прагнуть, оскільки не знають про свій потенціал і про те, як його реалізувати.

Отже, настав час визначитися з ознаками ірраціоналів і дізнатися в чому їх сила.

Ознаки ірраціоналів:

Мають цілий арсенал різноманітних цілей. Прагнуть досягти успіху в різноманітних галузях;

Коли не вдається досягти одну мету, Ірраціонали переключаються на іншу. На відміну від раціонального, які змінюють не мету, а спосіб її досягнення.

Працездатність сильно залежить від настрою. Якщо у ірраціонал поганий настрій, він буде уникати запланованої роботи, відкладаючи її "на потім";

Одноманітність і монотонність пригнічує їх. Люблять виконувати роботу в формі гри. Часто шукають нові підходи для виконання однієї і тієї ж роботи;

Спонтанні і непередбачувані. У непередбачених обставин діють швидко, гнучко і ефективно. Відсутність контролю над ситуацією не турбує їх;

Не люблять наводити порядок. Їх не хвилює, лежать речі на своїх місцях чи ні. Термін "творчий безлад" придуманий ірраціоналами;

Рідко досягають бажаного, якщо намагаються застосувати рекомендації загальновизнаних систем управління часом;

Мотивація падає, якщо доводиться вивчати новий матеріал, прочитуючи книгу в суворій послідовності. Часто їм хочеться забігти вперед і перейти до більш цікавих розділів;

Ірраціоналам складно відповідати на такі питання як: "Що будеш їсти на вечерю?", "Скільки часу будеш в гостях?", "Скільки часу тобі потрібно, щоб виконати цю роботу?";

Коли про щось розповідають, часто відволікаються на сторонні теми, потім повертаються до основної теми, потім знову відволікаються.

Ірраціонали схожі на водіїв автомобілів, які в будь-який момент можуть відхилитися від наміченого шляху і поїхати іншою дорогою. Наприклад, якщо попереду затор, вони швидко згортають і об'їжджають її. Якщо раптом подзвонив родич у терміновій справі, вони розвертаються і їдуть у зворотний бік.

Швидко реагувати на непередбачувані ситуації машиністам поїздів набагато складніше, ніж автомобілістам. Зате вони частіше досягають пункту призначення, ніж водії, які постійно змінювали напрямок.

Великий потенціал ірраціоналів

Успішні ірраціонали рідкість. Це тому, що їм непросто знайти ключ до своєї успішності. Але якщо знайдуть, то до глибини душі дивують оточуючих. Це люди, успішно вчать кілька мов, управляють трьома бізнесами, займаються двома видами спорту, приділяють час сім'ї, відвідують нові семінари, подорожують, спілкуються з новими людьми, за день бувають в найрізноманітніших місцях, вивчають кілька дуже несхожих царин діяльності і т.п.

Тобто, вони успішні в дуже різних царинах і створюють враження людей, які примудряються робити сто справ одночасно.

Олег Матвєєв - яскравий приклад ірраціонала, який одного разу знайшов ключ до свого спонтанного типу особистості. До речі, той період життя, коли він вважав себе ледачим, відноситься до періоду малоефективних спроб застосувати загальноприйняті раціональні підходи в досягненні цілей і успіху.

Отже, якщо ви визначилися, що ставитеся до ірраціоналів, значить, вас потішить і дуже надихне подальша інформація. Дізнавшись про спонтанне планування, ірраціонали відчувають внутрішній підйом, оскільки ця система резонує з їхньою внутрішньою природою.

Але якщо ви ставитеся до раціоналів, не варто відкладати читання. Можливо, одного разу ви зможете надати неоціненну допомогу знайомому ірраціоналу, який, скриплячи зубами, прищеплює собі планування :)

"Перетворюємо слабкості ірраціоналів в потужний двигун прогресу"

Що ж, пора дізнатися про секретну зброю ірраціоналів. Чому я кажу "секретне"? Тому що логічним шляхом його годі й шукати, так як вони сховані в тих аспектах особистості, які в суспільстві прийнято називати слабкостями і недоліками.

Парадокс в тому, що всі недоліки, з якими так старанно борються ірраціонали, таять в собі величезний потенціал, здатний перевернути їх життя з ніг на голову. При правильному використанні, звичайно ж.

Тому зараз розберемося, що це за недоліки і як їх використовувати.

1. Ірраціонали не доводять розпочате до кінця і хапаються за іншу справу"

Як ми пам'ятаємо, в своєму арсеналі ірраціонали мають цілий набір різношерстних цілей. Вони одночасно хочуть навчитися грати на гітарі, створювати свій сайт, писати книгу, виступати на сцені, знятися в кіно, стати вченим, облетіти земну кулю, зайнятися дизайном і т. п.

З цього довгого переліку бажань ірраціонали вибирають одну мету і надихаються нею, переповнюючись ентузіазмом до країв. Через певний час вони переходять до дій і прагнуть швидше отримати хороші результати.

Нове заняття, як ковток свіжого повітря, наповнює їх життя сенсом і урізноманітнює. Спершу справи йдуть добре, але скоро настає перша трудність. Вони долають її, а потім знову стикаються з черговою перешкодою.

І ось, через деякий час, заняття починає набридати. Вони розуміють, що успіх не так близький, як хотілося. Розуміють, що досягнення хороших результатів базується на довгій і наполегливій праці, яка вже не передбачає різноманітності. Нова територія освоєна, інтерес вичерпався, а далі треба просто працювати.

Нарешті, чергова перешкода остаточно гасить ентузіазм. Ірраціонали тимчасово перестають займатися досягненням мети, обіцяючи собі, що обов'язково повернуться до цього пізніше. Але, як правило, той самий "пізніше" більше не настає, бо вони знаходять інше заняття і з головою занурюються в нього.

Перша помилка ірраціоналів:

Вони прагнуть до однієї мети, ізолюючи себе від інших цілей. Наприклад, вивчаючи Adobe Photoshop, вони паралельно хочуть освоїти програму для створення музики, але пригнічують в собі це бажання.

Розмірковують вони так: "Я не можу дозволити собі вивчення декількох програм одночасно. Спершу я освою одну, а вже потім перейду до іншого. Інакше заплутався, і моє навчання буде неефективним "

Розв’язок питання. Будь-якого нормального ірраціонала це рішення змусить стрибати від радості і передбачення неймовірних можливостей, які щойно відкрилися. Ось воно:

ДОЗВОЛЬТЕ СОБІ РУХАТСЯ ОДРАЗУ В КІЛЬКОХ НАПРЯМАХ!

Шановні ірраціонали, та ви просто створені для цього! Навіщо вам те, що говорять інші! Забудьте за правила розумності, які змушують вас рухатися послідовно: спершу одне, потім інше. Це правило не для вас.

Ви створені бути багатозадачними! То будьте ними! Вивчайте одночасно англійську, іспанську та французьку. Одночасно будуйте свій сайт і пишіть нову книгу. Одночасно вивчайте Photoshop, Cubase, 3D Max, Adobe Illustrator, Corel Draw, Sony Vegas, Affter Effects, Flash, Dreamweaver і програмуйте на десяти мовах програмування відразу!

Монотонність і однозадачность вбиває вас, зрозумійте! Зараз же подумайте і перерахуйте три або чотири цілі, які ви хотіли б досягти. А тепер скажіть собі: "Я можу займатися всім цим відразу!". Уявили? Ну і як вам така перспектива? :)

2. Одноманітність і монотонна праця вбивають мотивацію"

Ірраціонали дійсно не люблять одноманітності. Саме тому вони схильні кидати прибуткові проекти, перемикаючись на щось більш цікаве.

Як ви пам'ятаєте, ірраціоналу властиво шукати нові підходи до роботи. Ними рухає прагнення до різноманітності, тому що різноманітність підтримує інтерес і є джерелом їх мотивації. Жага нового у них в крові.

Внутрішня природа ірраціонала добре резонує з Правилом золотої середини, яке варто взяти на озброєння і раціоналу.

От тільки - в будь-якій роботі одного разу настає одноманітність. І тут криється ...

Друга помилка ірраціоналів:

У гонитві за результатом вони геть ігнорують природну потребу нових вражень. Тут діє подібна установка: "Так, зараз я хочу зайнятися іншим. Але я не повинен розпорошуватися, якщо хочу добитися успіху. Я повинен продовжувати розпочате! "

Ця установка вилазить боком. Ірраціонали примушують себе рухатися далі, коли відчувають, що їх інтерес ослаб. Замість того, щоб наповнити себе новими враженнями, тимчасово переключившись на іншу діяльність, вони продовжують діяти, вбиваючи мотивацію.

Розв’язок питання: різноманітність! Воно доповнює заклик бути багатозадачним і відповідає на питання: "Як я можу досягати відразу кількох цілей?"

Для того, щоб уникнути монотонності і доводити справи до кінця, спонтанно перемикайтеся з одного виду діяльності на інший протягом дня багато разів.

Кілька годин пограйте на гітарі, потім годину приділіть написанню книги, за п'ятнадцять хвилин дайте відповідь на пошту, півгодини почитайте книгу про бізнес, після чого займіться роботою для замовника, а вже потім вчіть англійську.

Тиждень в такому ритмі - і вас приємно здивують результати. Через два тижні ви скажете: "І все це я?". Через місяць ви будете приголомшені! А через півроку ближні не повірять, що таке взагалі можливо.

Олег Матвєєв, через місяць роботи в спонтанному ритмі, озирнувся назад, оцінив кількість зробленого і з захопленням сказав собі: "Поза всяких сумнівів, цей місяць був найпродуктивнішим місяцем за все моє життя!"

3. Продуктивність за настроєм"

Працездатність ірраціоналів сильно залежить від настрою. Це факт. Примусьте ірраціонала натхненно і старанно працювати, коли у нього немає настрою, і вам поставлять пам'ятник за життя!

Саме цей "недолік" повністю анулює будь-які спроби жити за графіком. Сьогодні ірраціонал запланував, що завтра о 14 годині він буде робити презентацію для керівництва. Але завтра, несподівано для себе, він раптом усвідомлює, що не має ні найменшого бажання робити цю роботу.

І передбачити такий поворот подій він просто не в силі!

Причина в тому, що настрій ірраціональний змінюється самим непередбачуваним чином. Мова йде про настрій до різних видів діяльності, а не про емоційний стан. Тепер вони хочуть одне, через годину інше, через дві вони самі не знают, чого хочуть :)

Саме тому великою помилкою ірраціоналів є планування справ на завтра, післязавтра і т.д.

Нема змісту планувати на вівторок справи А,Б,В, середу Г,Ґ,Е. Бо ми не знаємо чи буде бажання їх виконувати в той день. Це неможливо передбачити, тому просто перестаньте це чинити.

Секретний розв’язок питання: якщо у ірраціонала нема настрою робити щось, то в нього є настрій чинити щось інше! :) Але ірраціонал наперед не знає чого схоче, тому тримайте при собі список різноманітних справ, якими хочете займатись і періодично переглядайте його, шукаючи заняття до душі

Основні тези

Загальноприйняті системи опанування часом не дієві для ірраціоналів.

Великий потенціал ірраціоналів — бути успішними в кількох зовсім різних царинах;

Ірраціоналам треба дозволити собі безсистемно рухатися в кількох напрямах одночасно - це основа їх успіху.

Різноманіття, якого прагнуть ірраціонали досягають шляхом перемикання на різні види діяльності протягом дня.

Тримайте при собі список областей, де хочете досягти успіхів постійно заглядайте тули в пошуку занняття для душі в даний момент.

Список - не обов’язок, а джерело цікавих справ.

Продовження тут :)

Наші інтереси: 

Радо працюємо над вдосконаленням душі. Починаємо інсталяцію природовідповідних програм планування власного часу. Час - найкоштовніший ресурс, тому підходом до його грамотного використання є сприйняття кожної хвилини як інвестиції в щось прекрасне.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Надзвичайно корисна стаття ...для мене.Вдячна,Святославе!Недаремно Ви Сонячний.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Надзвичайно корисна стаття ...для мене.Вдячна,Святославе!Недаремно Ви Сонячний.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Небагато людей вміє цінувати свій час, такі гравці завжди досягають висот.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.