Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 15
  • Переглядів: 16

Що таке емоційний інтелект і як дізнатися свій рівень EQ?

Раніше вважалося, що саме високий IQ визначає успіх у житті. Проте сьогодні на Заході є  така  приказка: " IQ дає тобі роботу, а ЕQ - кар'єру".

Високий рівень IQ, без сумніву, допомагає домогтися певних успіхів - закінчити школу із золотою медаллю і інститут з червоним дипломом, влаштуватися на престижну високооплачувану роботу. Але для успішного просування по кар'єрних сходах потрібні інші якості.

Категорія: Успішність -> Мета -> Успіх -> Психологія

 

Поняття емоційного інтелекту в психології існує досить давно, але більшу популярність в країнах Західної Європи і США воно знайшло в середині 90-х років минулого століття.

Емоційний інтелект - EQ - це показник нашої здатності до спілкування, вміння усвідомлювати свої емоції та розуміти почуття інших людей.

 

ЕQ вважається емоційним еквівалентом пізнавального інтелекту (IQ) .

Якщо IQ відбиває здатності лівої півкулі нашого мозку, що відповідає за логіку і раціональне мислення, то ЕQ вимірює правопівсферні інтуїтивне мислення, емоційність.

Раніше вважалося, що саме високий IQ визначає успіх у житті. Проте сьогодні на Заході є  така приказка: " IQ дає тобі роботу, а ЕQ - кар'єру".

Високий рівень IQ, без сумніву, допомагає домогтися певних успіхів - закінчити школу із золотою медаллю і інститут з червоним дипломом, влаштуватися на престижну

 

Опубліковано 8 квіт. 2015 р.
1 квітня 2015 року ми презентували книжку відомого нейробіолога, доктора медичних наук Джона Медіни: "Правила розвитку мозку дитини".
Презентувала книжку українська письменниця, співачка і мама - Ірена Карпа.
Було багато дітей, купа цікавої інформації про їх виховання та невеличкий розпродаж на користь бійців АТО.

високооплачувану роботу. Але для успішного просування по кар'єрних сходах потрібні інші якості.  

IQ визначає лише чверть нашого життєвого успіху, решта залежить від нашого ЕQ, або, простіше кажучи, здорового глузду, вміння спілкуватися з людьми і приймати правильні рішення.

Особливо активно знання про емоційний інтелект використовується в психологічному консультуванні бізнесу, коли мова йде про лідерство та управління персоналом. Очевидно, що людина з низьким ЕQ не здатний стати ні лідером, ні хорошим керівником.

Для того щоб визначити ЕQ, існують спеціальні психологічні тести, але на даний момент всі вони експериментальні й не мають єдиного, прийнятого в усьому світі варіанту, як тест на IQ.

Ніхто не знає вас краще, ніж ви самі, тому дізнатися приблизний рівень свого ЕQ можна навіть без використання тестів. Для цього спробуйте подивитися на себе з боку. Які вам властиві риси характеру? Як ваша поведінка залежить від тих чи інших ситуацій? Відповівши на ці запитання, ви зможете оцінити свій ЕQ і зробити для себе якісь висновки. Можливо, це допоможе вам вирішити проблеми, пов'язані з роботою і кар'єрою.

Отже, людина з високим ЕQ уміло знаходить вихід зі складних ситуацій, легко і конструктивно вирішує проблеми, доброзичлива і приємна у спілкуванні, намагається уникати конфліктних ситуацій, самодостатня і незалежна, реалістично оцінює свої здібності, ініціативна.

Людина з низьким ЕQ часто агресивна, конфліктна, неприємна у спілкуванні, погано контролює свої миттєві бажання і швидкоплинні імпульси, не впевнена у собі, не задоволена життям, не прагне до самовдосконалення і не знає, чого хоче в життя, не вміє говорити про почуття і не бажає розуміти почуття інших людей, часто відчуває неспокій, співчуття, почуття провини, холодна, закрита, важко йде на контакт.

Звичайно, ЕQ багато в чому залежить від характеру і темпераменту, але не є статичною величиною, що нам дана від народження. З життєвим досвідом ЕQ неминуче зростає і розвивається.

Тому при бажанні кожен може піднятися по кар'єрних сходах і досягти великих успіхів у житті!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Цікаве спостереження: успіх українців більше помітний в еміграції "Добре там де нас немає" , про москалів: "Россию лучше любить издалека" Олексій Арестович каже що якщо Ти хочеш займатись а нашій країні любимою справою то будеш бідним, а за кордоном будеш мати всі умови і матеріально забезпеченим, як мінімум в серадньому класі :)

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Дивна стаття. І геть нелогічна.

Цитата:
Отже, людина з високим ЕQ уміло знаходить вихід зі складних ситуацій, легко і конструктивно вирішує проблеми, доброзичливий і приємний у спілкуванні, намагається уникати конфліктних ситуацій, самодостатній і незалежний, реалістично оцінює свої здібності, ініціативний.

Вміння знаходити вихід і конструктивно вирішувати проблеми не залежить від вміння розрізняти емоції.
Доброзичливість цілком спокійно може поєднуватися з конфліктністю.
Можна бути самодостатнім і абсолютно не ініціативним, але добре розуміти емоції людей.

Цитата:
Людина з низьким ЕQ часто агресивний, конфліктний, неприємний у спілкуванні, погано контролює свої миттєві бажання і швидкоплинні імпульси, не впевнений у собі, не задоволений життям, не прагнути до самовдосконалення і не знає, чого хоче в життя, не вміє говорити про почуття і не бажає розуміти почуття інших людей, часто відчуває неспокій, співчуття, почуття провини, холодний, закритий, важко йде на контакт.

Можна не вміти висловити почуття, але чудово відчувати емоції інших.
Співчуття і високий рівень тривожності як раз свідчать про високий EQ.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Важливо це:

Цитата:
...Звичайно, ЕQ багато в чому залежить від характеру і темпераменту, але не є статичною величиною, що нам дана від народження. З життєвим досвідом ЕQ неминуче зростає і розвивається...

Звідси слідує, що:

  1. "характер і темперамент" - дані нам "від народження", тобто генами.
  2. в українців (які в сукупності своїй ЕІІ) високий IQ (див. фільм "ДНК - код нації"), але досить помітна потреба в розвитку EQ... тому і успіх українців більше помітний в еміграції (так писалося в нас на НО)... що дозволяє скоригувати EQ.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Цікаве спостереження: успіх українців більше помітний в еміграції "Добре там де нас немає" , про москалів: "Россию лучше любить издалека" Олексій Арестович каже що якщо Ти хочеш займатись а нашій країні любимою справою то будеш бідним, а за кордоном будеш мати всі умови і матеріально забезпеченим, як мінімум в серадньому класі :)

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.