Зображення користувача Віктор Макаренко.
Віктор Макаренко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Мітіо Каку: дипломи зникнуть через непотрібність

Світ:

Торік газета The New York Times назвала Мітіо Каку одним з найрозумніших людей Нью-Йорка. Американський фізик японського походження, провів низку досліджень в галузі вивчення чорних дір і прискорення розширення Всесвіту. Відомий як активний популяризатор науки. В активі вченого - кілька книг-бестселерів («Введення в теорію суперструн», «Фізика неможливого», «Фізика майбутнього»), цикли передач на BBC та Discovery. Каку - викладач зі світовим ім'ям: він професор теоретичної фізики в нью-йоркському Сіті-коледжі, багато подорожує світом з лекціями. 

michio_kaku_presentation.jpg

Мітіо Каку
Мітіо Каку

Нещодавно Мітіо Каку розповів в інтерв'ю виданню «Власть Денег», яким він бачить освіту майбутнього.

У своїй книзі «Фізика майбутнього» ви пишете, що освіта буде базуватися на інтернет-технологіях і гаджетах типу Google Glass. Які ще глобальні зміни відбудуться в сфері навчання?

Найголовніше - навчання вже не буде базуватися на запам'ятовуванні. Зовсім скоро комп'ютери і окуляри Google Glass трансформуються в крихітні лінзи, що надають можливість завантажувати всю необхідну інформацію. Вже існують окуляри додаткової реальності, в яких є така функція. Тому через рік-два школярі та студенти на іспитах зможуть запросто шукати відповіді на питання в інтернеті: досить моргнути - і з'явиться потрібна інформація. З одного боку, не потрібно буде перевантажувати мозок марними знаннями, основний відсоток яких, як показує практика, згодом не використовується. З іншого - звільнений розумовий резерв переорієнтується на розвиток здатності думати, аналізувати, аргументувати і приймати в підсумку вірні рішення.

У такому випадку відпаде необхідність і в іспитах, і у викладачах?

Безумовно, ми станемо більш автономними, будемо брати більшу відповідальність за своє життя, відповідно, не знадобляться які-небудь «контролюючі органи». Люди стануть утворювати самі себе, причому реально усвідомлюючи, які саме знання їм потрібні. А якщо необхідна консультація, вони отримають її, наприклад, у «розумної» стіни. Дуже скоро такі пристрої, засновані на технологіях штучного інтелекту, будуть розташовуватися повсюдно: у квартирах, офісах, на вулицях. Досить буде наблизитися до стіни і сказати: «Я хочу поговорити з професором біології». І тут же на стіні з'явиться вчений, який може дати вам всю потрібну інформацію. Така система буде застосовна не тільки в сфері освіти, а й в інших сферах: медицині, юриспруденції, дизайні, психології тощо. Звичайно, реальні фахівці, наприклад хірурги, будуть потрібні, але прості проблеми можна буде вирішити віртуально. Що стосується вчителів, то вони «живцем» вже точно не знадобляться.

Чи зможуть люди швидко перелаштуватись на самоосвіту, online-навчання?

Університетські online-курси вже існують, це дійсно блискуча ідея. Щоправда, відсоток тих, хто кинув навчання на таких програмах поки дуже високий. Це пов'язано з тим, що люди ще не призвичаїлись, не навчилися працювати без наставника за принципом «тільки ти і монітор комп'ютера», у них немає високої мотивації. З іншого боку, online-система тільки зароджується, її потрібно коригувати. Але розвивається і вдосконалюється вона досить швидко, і, безумовно, саме за нею освіта майбутніх 50 років. Університети збережуться, але це будуть переважно віртуальні ВНЗ, навчання в яких заснована на хмарній системі. Тих, хто відвідує лекції в традиційних навчальних закладах, будуть вважати невдахами. Про них будуть говорити: «Він не зміг сам сконструювати свою освіту».

Зараз підтвердженням отриманого багажу знань є диплом. Яким чином у майбутньому фахівець буде підтверджувати свою компетентність в тій чи іншій області?

Дипломи зникнуть через непотрібність - насамперед тому, що освіта перестане обмежуватися якимись тимчасовими і просторовими рамками. Скоріш за все, з'являться центри сертифікації, у яких фахівці будуть здавати кваліфікаційні іспити, що визначають набір навичок і компетенцій. Залежно від результату людина отримає або не отримає певну посаду. Ймовірно, з часом введуть також уніфіковану шкалу балів - їх кількість дозволить зайняти певне положення в суспільстві. Відповідно, університети стають постачальниками послуг, які самі ці послуги не оцінюють. У США, Канаді, Японії, Європі дуже популярна система портфоліо, коли за час навчання людина накопичує дипломи, свідоцтва, сертифікати та надає їх роботодавцю. У майбутньому накопичений інтелектуальний багаж стане одним з ключових елементів системи освіти, а інформаційні технології зроблять заслуги людини доступними і прозорими.

Якщо від дорослих можна очікувати свідомого підходу до освіти, то діти навряд чи будуть вчитися без постійного контролю...

Будуть активно розвиватися дитячі освітні сервіси. У найближчі 10-15 років можливості того, що зараз називають позасистемною освітою, стануть безмежні. Зокрема, буде такий сервіс, як педагогіка онлайн. Причому онлайн - це не означає, що всі сидять перед комп'ютерами і дивляться в монітори: змінюється саме середовище, в якому люди живуть, і інтерфейси, які з ними взаємодіють. Міста майбутнього, наповнені інформаційно-комунікаційними рішеннями, стануть самі по собі активними учасниками нового освітнього середовища. Зокрема, стануть пропонуватися великі ігри для дітей, які протягом багатьох днів і місяців будуть проходити в реальних міських чи спеціально підготовлених просторах. Підручники навчаться начиняти штучним інтелектом, і він зможе підбирати освітні матеріали - фото, тексти, відео, завдання, схеми під потреби кожного конкретного учня незалежно від того, скільки йому років - шість чи шістдесят. Таких розробок дуже багато, вони поступово впроваджуються.

Зараз, щоб стати хорошим фахівцем, потрібно напрацьовувати базу знань і набувати досвіду. Що потрібно буде для того, щоб стати успішною людиною в майбутньому?

Щоб домогтися реального успіху, потрібно розвивати ті здібності, які недоступні роботам: креативність, уяву, ініціативу, лідерські якості. Суспільство поступово переходить від товарної економіки до інтелектуально-творчої. Не дарма Тоні Блер любить говорити, що Англія отримує більше доходів від рок-н-ролу, ніж від своїх шахт. Набагато більше шансів на успіх у тих країн, які зможуть збалансувати товарні ринки і когнітивно-креативний потенціал. Нації, які вірять тільки в сільське господарство, довго не протягнуть, вони приречені на бідність.

Більшість футурологів передрікають, що левову частку робочих місць скоро займуть роботи. Що залишиться людині?

Самими грошовими будуть біотехнології, нанотехнології та штучний інтелект. Змінюється не тільки система освіти, а й система роботи. Зовсім скоро не залишиться людей на фабриках, зате з'явиться багато нових спеціальностей в інтелектуальній сфері. Найголовніше - вчасно зорієнтуватися і переключитися. Проблема більшості людей в тому, що вони інертні і ні кроку не можуть зробити без оглядки на натовп. Перше, чому потрібно навчитися, якщо ви хочете домогтися успіху в майбутньому, - не боятися бути несхожим на інших, брати на себе повну відповідальність за своє життя, не страшитися в один день все змінити і послідувати новим шляхом.

Зараз рівень безробіття високий як ніколи, в першу чергу серед молоді. Чи варто списувати це тільки на світову кризу або частка провини лежить у тому числі і на неефективній системі освіти?

Діюча система освіти готує фахівців минулого. Ми вчимо їх для того, щоб вони йшли на роботу, якої вже не існує, забезпечуємо тими інтелектуальними інструментами, які давно неефективні. Тому в світі такий високий відсоток безробітних. З якого дива власникові бізнесу приймати на роботу випускників: мало того, що у них немає належних знань, так ще й відсутній досвід. Як результат, в більшості провідних світових компаній домінують 50-60-річні. Але ж вони будуть продовжувати вчитися - як тільки люди будуть спокійно доживати до 120 років і слідувати неминучій, на мою думку, концепції безперервної освіти. Тому зараз фахівці освітньої сфери кардинально переглядають навчальні програми з природничих наук, які мають безпосереднє відношення до технологій майбутнього.

Але ж далеко не всі мають схильності до інтелектуальної праці. Завдяки яким талантам не схильна до розумової діяльності людина зможе вижити в світі роботів?

Жоден високорозвинений штучний інтелект не в змозі повністю замінити людину. У нас насправді набагато більше переваг перед машинами, ніж ми собі може уявити. Приміром, у роботів відсутня образне мислення, у них немає свідомості, інтуїції. Тому вони, скажімо, не можуть замінити фондових брокерів, для яких головне не інтелект, а інтуїція. Виживуть садівники, будівельники, працівники фізичної праці, у яких робота зав'язана на креативі - тобто передбачається не автоматичне виконання функцій, а зміна підходу на різних етапах. Найближчим часом «робочими» будуть визнані спеціальності, які зараз вважаються інтелектуальними: програмування, веб-дизайн, 3D-проектування. Чим би людина не займалася, у нього до всього повинен бути творчий підхід, жива уява, здатність швидко орієнтуватися в мінливих обставинах і добре розвинена інтуїція.

Які зміни очікують людський інтелект у зв'язку з розвитком сучасних технологій - від медицини до кібернетики?

Цілком реально, що до 2050 року буде створено надрозум, значно переважаючий кращі уми людства практично у всіх галузях. Наприклад, зовсім недавно інтернаціональна команда вчених в рамках європейського проекту Human Brain Project з інвестиціями в $1млрд. створила унікальну карту людського мозку Big Brain, що показує його деталізовану структуру з точністю до 20 мікрометрів. Такий анатомічний атлас не тільки спростить роботу неврологів і нейрохірургів, допоможе лікувати важкі захворювання, а й надасть можливість побачити, як мозок обробляє емоції, сприймає інформацію. Це суттєво прискорить процес створення надрозуму, а також дозволить максимально безпечно удосконалювати і стимулювати природні когнітивні процеси, напрацьовувати базу знань. Мозкові чіпи, що забезпечують безперервну подачу інформації, - технологія недалекого майбутнього.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Щодо "дипломної" теми згадую як ми з дружиною товкли свого сина (який схоже має інтуїтивний соціотип) щоб отримав диплом про вищу освіту. Я розумів що воно не треба, але якось по-інерції... Син аргументував, що у виші в якому він "навчався" нічого потрібного йому не дають (звукорежисура). Скінчилось тим що він поклав мамі диплом бакалавра зі словами: "Ти хотіла, - тримай". А знання по спеціальності зодбував сам. Читаючи, спілкуючись, працюючи. І прождовжує здобувати. І став фахівцем доброго рівня: музика, аранжування, звукорежисура, інструметаліст. Ще й бек-вокал освоїв. І все це поза межами вишівської освіти. Тпер вже і мене консультує.

Коментарі

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Цей япошка розумні речі каже, він нині в інтернеті дещо є популярним. І його справді є що слухати..

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Щодо "дипломної" теми згадую як ми з дружиною товкли свого сина (який схоже має інтуїтивний соціотип) щоб отримав диплом про вищу освіту. Я розумів що воно не треба, але якось по-інерції... Син аргументував, що у виші в якому він "навчався" нічого потрібного йому не дають (звукорежисура). Скінчилось тим що він поклав мамі диплом бакалавра зі словами: "Ти хотіла, - тримай". А знання по спеціальності зодбував сам. Читаючи, спілкуючись, працюючи. І прождовжує здобувати. І став фахівцем доброго рівня: музика, аранжування, звукорежисура, інструметаліст. Ще й бек-вокал освоїв. І все це поза межами вишівської освіти. Тпер вже і мене консультує.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цитата:
"- Чим би людина не займалася, у нього до всього повинен бути творчий підхід, жива уява, здатність швидко орієнтуватися в мінливих обставинах і добре розвинена інтуїція." (Мітіо Каку, американський фізик японського походження)

То ж, у кого інтуїція не є базовою функцією мусять її розвивати в собі? Уже сьогодні!
Хай буде!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"звільнений розумовий резерв переорієнтується на розвиток здатності думати, аналізувати, аргументувати і приймати в підсумку вірні рішення." це помилкове твердження..можливо одиниці і переорієнтуються..але не більше ніж тих 5-10 відсотків людей,котрі творять при любих умовах і тягнуть прогрес на своїх горбах..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Не переймайся ти так цим. Пройде ще 10 років, і через 10 років будуть уявляти майбутнє геть зовсім інакшим аніж зараз.
Для прикладу ще 10 років тому про 3D принтери й гадки не мали, а тому уявляли майбутнє без них, а тепер коли про них стає все більше і більше чути то відповідно і уява про майбутнє геть кардинально змінилася у багатьох уявників (інтуїтів напевно скоріж за все, та аналітиків також це точно).
А ось іще один наочний приклад, подивися фільм "Назад у майбутнє" (трилогія)
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4_%D1%83_%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%BD%D1%94_(%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%8F)
У якому теперішній час ну прямо вже ці роки у яких у тих фільмах були обігрували як майбутнє нині зараз так кумедно виглядає, що у вК цілі приколи по цьому складають мало не що місяця коли беруть дані з того фільма)
Подивися, адже ті фільми знімали з 1985 по 1990, тобто на ще з десяток років скоріше аніж як ще 10 років тому були уявляли про майбутнє..

Тим не менш майбутнє динамічне і якщо ми його побачили, то скоріш за все воно і не реалізується, окрім як хіба що закономірних явищ...
Пусте! Як то кажуть забавляйтеся дітки, забавляйтеся поки ще маленькі=)

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дякую..Подивлюся те кіно,бо вже його забув..давно дивився..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Приємного перегляду!
Я до речі також хочу якось з часом ще раз переглянути цей мій улюблений у дитинстві фільм) І думаю ще також посміятися з того, що ми у 2015 і досі ще не літаємо на машинах)

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Альберт Саїн каже:
Приємного перегляду!
Я до речі також хочу якось з часом ще раз переглянути цей мій улюблений у дитинстві фільм) І думаю ще також посміятися з того, що ми у 2015 і досі ще не літаємо на машинах)

дехто вже літає!
технологія поки що ще дорога, але вже можлива :)

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

в Україні немає жодного університету...

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.