Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

В СБУ встановили прізвища понад 14 тисяч жертв Биківні

Служба безпеки України встановила прізвища 14 191 особи, яких у 30-ті роки розстріляли та захоронили на околиці Києва у селищі Биківня. Про це повідомили у прес-службі СБУ.

14 травня у Службі безпеки України в рамках державних заходів з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій відбулись громадські слухання “Трагедія Биківні: як це було”.

“Ми стверджуємо, що вибір місця під масові захоронення в Биківні – не випадковість, а передбачена та спланована дія», - наголосив співробітник СБУ професор Василь Даниленко.

Як повідомили в СБУ, у 1936 році тут було створено спецоб’єкт, який суворо охоронявся НКВД, а вже 20 березня 1937 р. Президією Київської міської ради о 2-й годині ночі було прийнято таємну постанову про відведення та відмежування землі для спеціальних потреб. Ця земля стала місцем поховань для розстріляних у Києві за рішенням судів та позасудових органів. Вироки виконувалися в підвалах приміщення Київського обласного управління НКВД (нині там знаходиться Український інститут національної пам’яті, вул. Липська, 16), звідки тіла вночі відвозили до Биківні. Перед радянсько-німецькою війною заарештованих знищували безпосередньо біля виритих у лісі ям.

В СБУ відзначають, що вже документально доведено, що Биківня стала останнім притулком для тисяч жертв, серед яких фундатор Академії мистецтв, професор Київського художнього інституту М. Бойчук, письменник Я. Савченко, поети М. Семенко й М. Скуба, художник, член Президії Академії наук УРСР, директор інституту економіки О. Асаткін.

Вшанування жертв комуністичних репресій розпочалося з ініціативи громадськості Києва. “Необхідно зробити наступний важливий крок – належно впорядкувати Меморіальний заповідник “Биківнянські могили”, якому потрібна постійна державна підтримка” - підкреслив Роман Круцик, Голова Київського обласного товариства “Меморіал”.

Нагадаємо, що Президент України Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів протягом двох тижнів розробити план заходів до Дня пам’яті жертв політичних репресій, який відзначатиметься 17 травня.
 


В тему:

Причина смерті: Українець

ВОНИ ОРГАНІЗУВАЛИ ГЕНОЦИД УКРАЇНЦІВ: Керівний склад НКВС УСРР сер. 1930-их рр.

Правда про Бабин Яр

Постгеноцидна нація має право на нестандартні програми відродження

52 мільйони (аудіо)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи