Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна підписала угоду про умови приєднання до континентальної енергомережі Європи

Світ:

28 червня 2017 року, на Асамблеї об'єднання європейський операторів енергоринку ENTSO-E національний системний оператор магістральних мереж НЕК "Укренерго" підписав договір про умови приєднання України до європейської енергосистеми. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор з комунікацій "Укренерго" Михайло Бно-Айріян.
 

"Угода про умови приєднання української енергетичної системи до ENTSO-E підписана сьогодні в Брюсселі. Попереду багато роботи, але тепер наша мета на євроінтеграцію закріплена в чіткій угоді з чіткими дедлайнами", - зазначив Бно-Айріян.

Що важливо знати про ключові аспекти цієї події?

1. Це угода не приєднання до ENTSO-E, а про умови майбутнього синхронного об'єднання з ENTSO-E. В цьому полягає її сутність: ми підписали договір, який створює чіткі інституційні можливості для майбутньої синхронізації з ENTSO-E. Він містить зобов'язання, деллайни та конкретні механізми моніторингу. 

2. Розмови про синхронізацію почали вестися на початку 2000-их. Але ніколи до вчорашнього дня вони не завершувалися конкретними двосторонніми та багатосторонніми домовленостями. 

3. Нам потрібно зробити величезну підготовчу роботу. Угода - це домашнє завдання усій країні. Усім стейкхолдерам, державним та приватним енергетичним компаніям, незалежному Регулятору, ну і звісно, Укренерго.

4. Виконати це потрібно швидко. За договором - це п'ять років. Ще рік потрібен, аби довести, що ми спроможні працювати в ізольованому режимі. Вони минуть швидко. Але, на нашу думку, робити це можна і значно швидше, якщо буде скоординований підхід щодо виконання усіх технічних та організаційних заходів, передбачених угодою. 

5. Координація дій - ключовий елемент, необхідний задля успішної її реалізації. Не буде координації - нам не бачити синхронізації навіть і через п'ять років. Синхронізація як і  безвіз не буде подарунком долі, а стане можливим після виконання чіткого плану дій та рішення ENTSO-E, що ми впоралися.

6. Укренерго - ключовий технічний та інтелектуальний учасник інтеграції української енергетичної системи до європейської. Ми - і процесор, і оперативна пам'ять, і відеокарта цього проекту.

7. Європа не чекає на нас з обіймами - для когось ми конкуренти, для когось - просто незрозумілі партнери з відсутністю ринку електроенергії та вкрай високим рівнем його монополізації. Тому ключове завдання - вибудувувати довіру. А довіра - це нові прозорі правила гри, конкуренція, злагоджена робота усіх учасників ринку. 

8. Синхронізація з ENTSO-E - це не лише об'єднання системи за допомогою інтерконекторів. Це, насамперед, інтеграція ринків. Створення єдиного простору генерації, розподілу та постачання електронної з єдиними правилами та можливостями. Тому вона була б неможливою без нового ринку електроенергії. Слава Богу, ми його прийняли, хоча до його імплементації ще далеко. Справедлива і зворотня теза: не буде синхронізації - не запрацює повноцінно ринок електроенергії в Україні, оскільки споживач не отримає альтернативу у постачанні електроенергії, а постачальник - альтернативного українському ринку збуту електроенергії. 

9. Синхронізація з ENTSO-E - це від'єднання від пострадянської енергетичної системи включно із Росією. Альтернативи цьому немає. І причина не лише в політиці та страгічних загрозах. Ключовий сенс - ми з'єднані з Росією дротами, але не ринками. Простими словам, в нас зовсім інша природа об'єднання, а ніж вона буде з ENTSO-E.

10. Синхронізація не буде простим проектом. Навпаки, це буде найскладнішим завданням, певно, за часів Незалежності в електроенергетиці. Це буде домашня робота з іспитом на здатність країни здійснювати доленосні зміни. Не менше, не більше.

Опір буде, і вдома, зі Сходу, і навіть, в якихось речах, з європейському напряму. Але це єдиний шанс здійснити повноцінну євроінтеграцію країни: на дотик, без електрики, такі речі не робляться 

Наші інтереси: 

Україна реформує енергосистему у відповідності з європейськими стандартами.
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи