Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що буває, коли закінчується божевілля – American Greatness (США)

Спецтема:

Ентузіастам сьогоднішньої «корпоративної революції» варто готуватись до неминучого розвороту. Епоха Терору закінчиться, і реакція Термідора вже на горизонті.

20200629madness.jpg

Timothy A. Clary/AFP via Getty Images

Коли щось не може тривати далі, воно не буде тривати далі. Але які є ознаки того, ЩО і КОЛИ вже не буде тривати далі?

Є дві історичні червоні лінії, і ця революція наближається до обох.

Коли нормальні люди втомлюються

Перша червона лінія: коли пересічні люди – і білі, і небілі; які не ототожнюють себе ані з лівими, ані з правими; «пробуджені» і «не пробуджені» – налякані та приголомшені насильством та анархією.  Це врешті-решт приводить до «демонтажу гільйотини», лезо якої все більше стриже друзів, кумирів, земляків.

Їхнє ставлення може бути проявлено демонстраціями, бойкотуванням, голосуванням або масовою громадянською непокорою. У якійсь момент сьогоднішній герой YouTube, який підпалює ресторанчик Wendy, або на екрані CNN дає копняка впалому полісмену – завтра перетворюється на пересічного лиходія, на якого оформлено ордер на арешт, а його подальша доля нікого не цікавить, окрім його батьків.

Губернатори і мери можуть вимагати носіння масок та дотримання соціальної дистанції. Але після того, як вони проголосили, що під ці правила потрапляють лише ті, хто не бере участі в демонстраціях, грабежах та заворушеннях, в той час, коли мільйони як мирних протестантів, так і погромників під ці правила не потрапляють – слова таких мерів та губернаторів втрачають сенс. Більше ніколи не можна буде вірити їх словам. Є вірус чи нема вірусу – переповнені автостради та заповнені торгівельні центри незабаром стануть де-факто референдумами про довіру до таких губернаторів, як Ґевін Ньюсом (Gavin Newsom) та Гретхен Вітмер (Gretchen Whitmer).

(Ґевін Ньюсом – губернатор Каліфорнії, демократ.  Гретхен Вітмер – губернаторка Мічигану, демократка – прим. перекладача).

Нам обіцяють, що за кілька тижнів мультимільйонери гравці NFL (національна футбольна ліга) та їх тренери в єдиному пориві не встануть при виконанні державного гімну. Ну-ну…

Спортивні телекоментатори похвалять їх за це – бо інакше імовірно втратять свою роботу. Але мільйони американців просто відвернуться від NFL. Їх мовчазне зникнення буде таким масштабним, що втрата частини вболівальників через скандал з Каперніком (Kaepernick) здаватиметься дитячою забавкою. Те саме може статись і з більш хитрою NBA (національна баскетбольна асоціація), якщо вони здуру змавпують NFL. Мільйони вболівальників прийдуть до висновку, що мільярдери баскетболісти зможуть краще заробляти свої мільярди в Китаї. Якщо вже гравці та тренери так боготворять Китай та бояться його диктатури, в той час як критикують власну демократію.

(Колін Капернік/Colin Kaepernick – гравець в американський футбол, афроамериканець. У 2016 році почав демонстративно сидіти на полі під час виконання національного гімну. За його словами він так протестував проти расової несправедливості. Пізніше замість сидіння почав вставати на одне коліно під час гімну. Зараз такі організації, як Black Lives Matter та інші подібного спрямування вимагають від всіх американських спортсменів повторити демарш Каперніка. Ходять чутки, що нібито NFL збирається при відновленні ігор після повного закінчення карантину вимагати таких демонстративних дій від усіх гравців. – прим. перекладача).

А ще нещодавно сталося вбивство в Автономній Зоні Капітолійського пагорба в Сіетлі, там наростає рівень насильства. Невдовзі пересічні громадяни Сіетлу захочуть повернути центр міста і повною мірою повернути дію служби 911. Коли поліція починає не з’являтись під час нападів, крадіжок, взломів, а злочинці безкарно все це творять – потенційним жертвам та групам ризику залишається або стати біженцями, або організовуватись.

Губернатор Куомо та мер де Блазіо навипередки красуються на телеекрані. Але коли камери вимкнуться – а це буде скоро – обом залишаться мільярди доларів збитків, втрачена комерція, збанкрутілий бюджет та спустошене місто. І їх слізливі заклики до американців про фінансову допомогу будуть виглядати як дешева комедія. От що робитиме мультимільйонер губернатор Каліфорнії Ґевін Ньюсом, коли закінчаться його дурні прес-конференції, але його 13,3-відсоткова ставка податку на прибуток та 47-відсотковий податок на газ навіть близько не закриють щорічний дефіцит у 50 мільярдів доларів? Прочитає кілька дитячих лекцій про те, як вірус та карантин «призводять до переосмислення прогресивної епохи відносно капіталізму»?

(Ендрю Куомо/Andrew Cuomo – губернатор штату Нью-Йорк, демократ. Білл де Блазіо/Bill de Blasio – мер міста Нью-Йорк, демократ – прим. перекладача)

Коли важливі люди раптом помічають, що їм «не щастить у грі»

Друга червона лінія: коли важливі люди починають самі страждати від конкретних наслідків власної абстрактної ідеології – в такі моменти революція розпорошується. Це подібно до ситуації, коли в рамках акції #MeToo Тара Рід (Tara Reade) звинуватила Байдена у сексуальних домаганнях. І тут красивий і важко дихаючий Джо, котрий колись присягав «жінкам треба безумовно вірити» раптом почав посилатись на термін давності, презумпцію невинуватості та право на перехресний допит. Такий собі Робесп’єр, котрий раптом почав засуджувати безладне використання гільйотини.

Коли істерія загасне, то рухи «антифа» і BLM підуть у «сплячий режим», насолоджуючись мільйонами, що вони отримали від переляканих жертводавців, які таким чином намагались засвідчити свою «доброчесність». Коли Раз Сімоне (Raz Simone), розпаковуючи AR-15, проголошує себе звільненим від своєї минулої гомофобії та бридкої лексики, і озброєний до зубів ходить з важним виглядом на чолі свого загону, і при тому перешкоджає поліції надавати допомогу пораненим та помираючим – суспільство перестає існувати. І ті, хто бажає відновлення суспільства – будуть діяти, незалежно від того, буде це тишком чи відкрито. І не важливо, чи буде Раз заарештований, чи буде викуплений у правосуддя якимось мільйонером і поселений у затишному будиночку на березі озера – в будь-якому разі незабаром його тут не буде.

(AR-15 - самозарядна (напівавтоматична) гвинтівка, цивільний варіант військової гвинтівки M-16. Раз Сімоне – сценічне ім’я американського репера Соломона Сімоне (Solomon Simone). Зараз цей афроамериканець є самопроголошеним лідером Автономної Зони Капітолійського пагорба в Сіетлі – прим. перекладача).

Для всіх консерваторів, котрі цнотливо зауважували, що пам’ятники конфедератом можливо варто демонтувати – логічним продовженням угодовства стало скидання статуй Улісса Гранта (Ulysses S. Grant), Колумба і Отця Хуніперо Серра (Father Junipero Serra) та розмальовані статуї Лінкольна, Джефферсона і Вашингтона. І не варто дивуватись абсурду вандалізму стосовно пам’ятників аболіцістам, Сервантесу та чорним ветеранам Громадянської війни. Врешті-решт, з часів розтерзання римського поета Цинна, натовпи тільки це і роблять під час бунтів: спрямовують гнів на невинних.

(Отець Хуніперо Серра/ Father Junipero Serra – чернець францисканець, засновник католицьких місій на території сучасної Каліфорнії. Його називають «батьком Каліфорнії». Аболіцісти – учасники руху за відміну рабства у XVIII-XIX ст. Гай Гельвій Цинна – давньоримський поет, помилково розтерзаний натовпом через те, що його сплутали з претором Луцієм Корнелієм Цинна, учасником заколоту проти Цезаря – прим. перекладача).

Якщо ви виступаєте за демонтаж статуй конфедератів, але тільки після відповідного обговорення по формі, то це похвально. Але ви очікуєте, що такі демократичні дискусії і так дадуть потрібний вам результат і просто заводите натовп «навіщо чекати повільного голосування, яке тільки підтвердить наше насильство?». Якщо тверезий та розсудливий спостерігач раптом заявляє, що всі генерали конфедератів однакові, а всі їхні кам'яні та бронзові зображення не мають права бути у публічному просторі, і всі ці демонтажі мають бути схвалені більшістю голосів – тоді чому треба мати оцю більшість голосів і при тому не вірити в легітимність старого радянського Верховного Совєту та іракського парламенті часів Саддама Хусейна?

І ліберали, і консерватори мають червоні лінії, за якими не існує цивілізації, в котрій ліберали і консерватори можуть обійтись без групового та ритуального насильства. Коли потенційні мародери та погромники повернули в бік ліберальних Беверлі-Хіллз, їх зустріли політнекоректним сльозогінним газом. І щось жоден з колишніх голів Об'єднаних начальників штабів або високих військових чинів у відставці не сказав, що нібито Америка закінчилась в той день, коли люди у формі травили сльозогінним газом цивільних.

(Натяк на те, що міністр оборони США Марк Еспер (Mark Esper), а також кілька колишніх високих військових чинів висловились проти застосування армії для подавлення цих бунтів і засудили застосування військовою поліцією сльозогінного газу для розгону бунтівників, які загрожували Білому Дому. Хоча це сталось тому, що мер Вашингтону демократка Мюріел Боузер (Muriel Bowser) відкликала поліцію, тому для захисту Білого Дому було введено військові підрозділи. – прим. перекладача).

Коли вночі відбивають голову статуї Роберта Е. Лі в якомусь міському парку – це одне. А от марш з динамітом серед білого дня до Кам’яної гори, щоб знищити місце пам’яті конфедератів – це вже зовсім інше. Якщо б таке сталось, то тоді і Форт Брегг в Каліфорнії перестає бути безпечним, а школа Вілсона в Принстоні (Wilson School at Princeton) стає наступним об’єктом на знищення.

(в парку Кам’яна гора (Stone Mountain Park) у штаті Джорджія в скелі вибито гігантський барельєф героїв Конфедерації: президента Джефферсона Девіса (Jefferson Davis) і генералів Роберта Лі (Robert Lee) та Томаса Джексона (Thomas Jackson) – прим. перекладача).

Сьогодні науковці отримують вал електронних листів зі списками вимог BLM та їх адміністративного схвалення. Але коли дим очиститься і полум’я вщухне, то тоді Гедлі, Коннору та Палмер доведеться відмовитися від своїх спадкових місць у Стенфорді та Єлі, щоб задовольнити вимогу збільшення числа афро-американських студентів. Чи буде гостроязикий радикальний професор в своєму залатаному на ліктях твідовому костюмі таким само доброчесним на словах, коли для його дитини 800 балів SAT та «відмінний» шкільний атестат вже не вважатимуться достатніми для вступу, а його власна зарплата жодним чином не відповідатиме збільшенню донорських «вливань» від патронів із Силіконової долини.

(Елізабет Гедлі/ Elizabeth Hadly – професорка біології Стенфордського університету, декан факультету. «Спадкові місця» – мається на увазі практика, коли при інших рівних умовах перевага надається абітурієнтам – дітям професорів університету. SAT – стандартизований тест для вступу до вишів США. – прим. перекладача).

Коли божевілля вщухне, то що казатимуть самі університети, стягнувши кошти за навчання та проживання і харчування у гуртожитках зі студентів-боржників, щоб вони навчались через zoom, сидячі вдома у батьків? Вони посилатимуться на «накладні витрати», або хвалитимуть нове «цифрове навчання», чи відніматимуть щомісячну допомогу зі студентських виплат, або проголосять, що додаткові витрати на нових координаторів та адміністраторів різноманітності для боротьби з привілеями білої шкіри призводять до бюджетних обмежень?

А як бути з генеральним директором Chick-fil-A, котрий переживав через корпоративні втрати від погромів своїх закладів та минулого поганого піару через гей-бойкот – і котрий тепер закликає білих мити ноги чорношкірим? Що він робитиме, коли знову почнуться погроми та приниження, і коли мало кому з чорношкірих буде цікаве таке плазування біля своїх ніг?

(Генеральний директор мережі ресторанів швидкого харчування Chick-fil-A Деніел Кеті (Daniel Cathy) у 2012 році публічно заявив, що він проти одностатевих шлюбів. Через це почалась кампанія цькування та бойкоту його ресторанів. Після чого він вимушений був публічно виправдовуватись, що "це була помилка". – прим. перекладача).

Насувається контрреволюція Термідора

Якщо революція побудована на неправді, що нібито білі щодня тероризують чорношкірих, то що буде, коли з’ясується, що це не відповідає дійсності? Що буде, коли до людей дійде, що у цих порівняно рідкісних міжрасових злочинах чорношкірі насправді набагато частіше вчиняють насильство, ніж білі? А коли люди узнають, що понад 7000 чорних в рік вбивається саме чорними? Коли істерія спадає, такі дані підтверджують істину, що зараз нема расової війни білих проти чорних.

Настав час і для бувших знаменитостей демонструвати свою доброчинність, якщо бажають уникнути долі двох Джіммі – Феллона і Кіммеля. От чи могли ці двоє (що зараз знаходяться у вимушених «творчих відпустках») уявити собі, що вони зараз важливіші для американського політшоу, ніж обезголовлені Дантон і Ебер для революції Робесп'єра та Сен-Жуста? У культурній революції радикалізм – це плинний і відносний стан, і ні в кого немає захисту від насильства.

(Джиммі Феллон /Jimmie Fallon – американський комік, в одному з давніх скетчів початку 2000-х загримувався під чорношкірого і на питання «Чому чорні не беруть участі в шоу «Перший мільйон»? відповів: «Тому що чорні не люблять відповідати на питання!». Цього року запис цього давнього скетчу почав масово поширюватись інтернетом, і почалась масова кампанія цькування коміка.  Джиммі Кіммел/Jimmy Kimmel – американський комік. На початку 2000-х мав серію пародій, зокрема і на відомих афроамериканців. За ці пародії останнім часом почалась масова кампанія його цькування і звинувачення в расизмі. – прим. перекладача).

Подібно тому, як колись реформатори хотіли, щоб король Людовик XVI поділився владою, але не втратив голову, так і зараз занадто мирні протестувальники лише прагнули відповідальності недобросовісних копів. Але як тоді конституційний парламент був забутий з початком Епохи Терору, так і зараз легітимні протести через смерть Джорджа Флойда заглушені підпалами у Санта-Моніці та вандалізмом щодо пам’ятників Другої світової війни.

Натомість це неспокійний час таємничого пробудження шістдесятирічного генерала від політично некоректної дрімоти, щоб оголосити, що він повісив собі на стіну портрет раптом ставшого «неприйнятним» генерала Роберта Лі – як гарний захист, або що він на порозі сьомого десятка років відкрив для себе, що його довічна асоціація з Фортом Брегг може бути перешкодою у раптово скам’янілому корпоративному світі.

Епоха Терору закінчиться, і реакція Термідора вже на горизонті. Сьогоднішній наївний чесний протестувальник завтра перетвориться на постраждалого дурня. А сьогоднішній бравий грабіжник і палій завтра перетвориться на справжнього злочинця. Сьогоднішні агресивні борці за соціальну справедливість завтра будуть визнані сучасною подобою маккартизму. А бажаний і поважний розпалювач расового питання незабаром буде підданий остракізму як расист.

Американці вірять, що є річ, гірша за фальсифікатора – це кон’юнктурний і кар’єрний фальсифікатор.

Джерело: Victor Davis Hanson. «What Happens When the Madness Ends? » - June 21, 2020, «American Greatness»

Переклав Володимир Щербина



Віктор Девіс Гансон (Victor Davis Hanson) – військовий історик, професор Каліфорнійського державного університету, дослідник античної військової історії, колумніст. Сьогодні є старшим науковим співробітником Гуверівського інституту Стенфордського університету. Автор низки книг, найбільш відомою з яких є «Погроза і культура» (Carnage and culture), де на історичних прикладах показує вплив культури суспільства на військову потугу, і чому армія, створена вільною культурою, завжди матиме перевагу.

Наші інтереси: 

Результати сьогоднішнього протистояння "лівих" і "правих" в Америці матимуть тривалий вплив на події в усьому світі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Схоже, що ні. Я знайшов лише одну його книгу про греко-персидські війни у перекладі російською. Українською нічого. Хоча у вікіпедії перелічено зо два десятки його книжок.

Творю, отже існую.

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Чи є доступна книжка Віктора Девіса Гансона «Погроза і культура», тобто, перекладена українською, чи хоча б російською?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Схоже, що ні. Я знайшов лише одну його книгу про греко-персидські війни у перекладі російською. Українською нічого. Хоча у вікіпедії перелічено зо два десятки його книжок.

Творю, отже існую.

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

nothing is lower
than niggers and jews,
except the police
that protect them

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Oxford Students Stand For Racism

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Будь-ласка, шановний добродію Володимире, наведи посилання!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Ось посилка на цю книгу: "Творцы античной стратегии"
Це збірка статей різних авторів, де пан Гансон є одним з авторів і упорядником.
Ось стаття про нього у Вікіпедії Victor Davis Hanson
В статті перелічена низка його книжок. Але українських або російських перекладів я поки що не знайшов.

Творю, отже існую.