Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Межигір'я, Сухолуччя і предмети розкоші: ВАКС конфіскував майно Януковича

Категорія:

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) виніс рішення про конфіскацію майна президента-втікача Віктора Януковича. Відтепер резиденції “Межигір’я”, “Сухолуччя”, а також квартири та історико-культурні пам’ятки переходять у власність держави. Таке рішення суд ухвалив 12 грудня, майже через місяць після подання позову Міністерством юстиції.

22121702.png

Фото: Інститут законодавчих ідей

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту і стягнув в дохід держави такі активи президента-втікача:

  • --резиденцію “Межигір’я”;
  • --квартиру площею 239 квадратів на Оболонській набережній в Києві;
  • --місця у підземному паркінгу;
  • --готельно-ресторанний комплекс в Сухолуччі;
  • --судно марки “Бриг”;
  • --100% частки у статутному капіталі ТОВ “Танталіт” та “Дом Лєсніка”;
  • --кошти на банківських рахунках: 31 047 676, 73 грн та 84 964,60 доларів США (на рахунках Ощадбанку);
  • --понад пів тисячі історико-культурних та матеріальних цінностей (картини, книги, предмети побуту тощо). Оціночна вартість цих предметів складає понад 18 мільйонів 778 тисяч євро;
  • --автомобіль Toyota sienna 2011 року.

Про це повідомив Інститут законодавчих ідей та відзначив, що рішення суду налічує 92 сторінки.

Але постають питання: Чому це сталося тільки зараз? Що має зробити Україна, щоб скористатися цим інструментом найефективніше?

LB.ua нагадало, що 9 квітня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО про довічні санкції стосовно колишнього президента-втікача.

12 жовтня 2022 року Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти Януковича та інших осіб. Так, активи експрезидента заблокували на 10 років. Це зроблено для того, щоб мати можливість застосувати новий механізм санкційної конфіскації за рішенням ВАКС, для якого потрібно заблокувати активи після набуття чинності відповідних законодавчих змін 24.05.2022.

Невдовзі Мінʼюст подав позов до ВАКС щодо конфіскації активів Януковича, якими він володіє напряму та опосередковано через дружину Людмилу, сина Олександра, коханку Любов Полежай та дві юридичні особи – ТОВ "Дом Лесника" і ТОВ "Танталіт".

Підставами для конфіскації стала участь Януковича в організації підготовки збройної агресії проти України, а також в організації безпосередньої збройної агресії проти України та сприяння збройній агресії проти України, окупації/анексії території України.

Окрім того, Мін’юст вказав на наявність у діях Януковича ознак терористичної діяльності та посилався на введені щодо нього санкції інших країн (Австралія, Швейцарія, США).

Логічним є запитання: а чому за 8 років цього не зробили? Існує декілька юридичних механізмів конфіскації:

1) Конфіскація за вироком суду в кримінальному провадженні
2) Спеціальна конфіскація
3) Санкційна конфіскація. Це – новий механізм, який застосовується виключно в період дії воєнного стану на підставах, вказаних у Законі України “Про санкції”.

Саме ефективне використання останнього інструмента допомогло оперативно конфіскувати чималі активи Януковича та пов’язаних осіб. Слід зазначити, що ці активи перебували під арештом у кримінальних провадженнях, однак закон дозволяє їх конфісковувати в порядку застосування санкційної конфіскації.

Наші інтереси: 

Прискорення подій і вирішення справ, які тривали 8 років.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи