Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 102
  • Переглядів: 105

Британія і Франція відроджують Антанту, щоб РФ програла

Світ:

Міністри закордонних справ Британії та Франції Девід Кемерон та Стефан Сежурне написали спільну колонку в The Telegraph щодо безпекової ситуації у світі та заявили про «оновлення Антанти» – воєнного блоку часів Першої світової війни.

24040901.jpg

Стефан Сежурне та Девід Кемерон. Фото: Tobias Schwarz / AFP

Ціль – перемогти Росію, яка в минулому столітті була учасником цього союзу. Тепер Росія має програти війну, адже "якщо програє Україна, програємо ми всі". Глави МЗС Британії та Франції заявили, що "ціна нездатності підтримати Україну зараз буде набагато більшою, ніж ціна відсічі Путіну".

Про це йдеться у спільній колонці для The Telegraph на честь 120-річчя співпраці між державами.

Антанта (від фр. entente – згода, початок виразу фр. Entente cordiale – сердечна згода) – військово-політичний союз, основними членами якого були Велика Британія, Французька республіка і Російська імперія, створений у 1904-1907 роках.

Міністри зазначили, що Велика Британія і Франція є ядерними державами Європи та несуть відповідальність за те, щоб спрямовувати НАТО на подолання викликів, які стоять, і щоб Альянс залишався наріжним каменем європейської безпеки.

Країни пишаються своєю підтримкою України, тим, що дали Україні ракети Scalp і Storm Shadow, а також навчанням пілотів на F-16. При цьому кажуть, що необхідно зробити ще більше.

"Світ спостерігає за нами й буде судити нас, якщо ми зазнаємо невдачі", йдеться в колонці.

Чи це не просто риторика, розповів  в ефірі Radio NV дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко:

"Я думаю, що це, скоріше, злам. І він буде поступово рухатися в бік того, що Європа буде шукати свою стратегічну ідентичність і відстоювати її. Давайте просто факти проаналізуємо. За останній місяць у нас що з’явилося? У нас відродився Веймарський трикутник – це діалог в політичній сфері між країнами, які не спілкувалися активно з 90-х років. Це – Франція, Німеччина і Польща. Тому що Польща орієнтувалася через голову Франції й Німеччини на Сполучені Штати Америки.

А зараз ми бачимо відродження такої військово-політичної складової – Антанти. Це – Британія і Франція, дві ядерні держави, які розуміють і усвідомлюють ризики, які наближаються вже до Західної Європи.

І третій момент. Це означає те, що європейці вже не розраховують на Сполучені Штати. Після засідання на рівні міністрів закордонних справ країн-членів НАТО лунали заяви. Я проаналізував ці заяви. Це говорить про те, що європейці усвідомили, що паралельно треба розвивати свої безпекові і оборонні структури, паралельно поки що з НАТО, не відмовляючись від НАТО. Але вони розуміють, що НАТО може і не виконати ті політичні і військові зобов’язання, які давало Європі.

Тому головний акцент був зроблений на єдності європейців, на силі й на співробітництві. Тобто, щоб вони могли розвивати, наприклад, свої ВПК. Вони зараз сконцентрувалися на військово-промисловому комплексі, відродженні армій. А це говорить про те, що вони не вірять вже Сполученим Штатам Америки, вони не покладаються повністю, на 100% на них. [Не вірять], що якщо будуть бомбити, умовно кажучи, Литву, Сполучені Штати зможуть накрити ядерною парасолькою всю Європу.

І тому дві ядерні держави, як локомотиви… Вони також, нагадаю, постійні члени Радбезу ООН. Це не просто ядерні держави, а постійні члени Радбезу ООН, які брали участь у Ялтинській угоді розподілу світу і створенню всіх безпекових структур, що дало нам можливість 70−80 років жити безпечно. От ці дві держави висловлюють занепокоєння: Штати пішли в внутрішню дискусію, а вони перебирають на себе більше відповідальності".

Україна не отримає запрошення на ювілейному саміті, вважає експерт. Це – вже друга відмова. У Вільнюсі відмовили, і зараз кажуть: "Не завищуйте очікування, запрошення не буде. Ми придумаємо для вас якусь формулу, якийсь план і будете рухатися за цим планом, наближатися до НАТО".

Сполучені Штати залишають собі це питання для великого геополітичного розміну з російсько-китайським альянсом, вважає Осипенко. При цьому – для перемовин з Китаєм, а не з Москвою. Москва є виконавцем волі Китаю, але вони діють в альянсі.

Тому, на його думку, відбувається відродження і Веймарського трикутника, і Антанти – європейці занепокоєні позицією Сполучених Штатів Америки.

Наші інтереси: 

Спостерігаємо за політичним процесом в Європі, розуміємо, що Європа нарешті прокинулася і готується до війни з РФ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи