Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 189
  • Переглядів: 205

Адміністрація Байдена: військову допомогу Україні на $4 млрд блокуємо через «ризик втрати комфорту»

Категорія:

Своє власне блокування допомоги Україні протягом двох останніх місяців адміністрація Байдена використовує для лицемірних нападок на республіканців у Палаті представників, які не мають жодного стосунку до долі 4 млрд доларів, які є у винятковому розпорядженні Білого дому.

24022202.jpg

Сабрина Сингх

Адміністрація Байдена вкотре підтвердила, що в її розпорядженні є повноваження щодо передачі військової допомоги Україні на суму в 4 млрд доларів. Адміністрація визнала, що військову допомогу Україні вона не передає через "ризик втрати комфорту", написав Андрей Ілларіонов.

На брифінгу 20 лютого заступник прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх пояснила відмову адміністрації Байдена надавати військову допомогу Україні, яка є в її розпорядженні, таким чином.

Запитання: Я думаю, що у Пентагона ще залишилися повноваження в розмірі 4 млрд доларів.
Сінгх: Точно.
Запитання: ...ви можете передати цю допомогу, але у вас немає коштів для поповнення запасів. То чому ж організація з бюджетом у 800 млрд доларів не може взяти й ризикнути та передати цю військову допомогу на 4 млрд доларів, припускаючи, що в якийсь момент ви отримаєте це фінансування від Конгресу? Чи обговорюється це питання взагалі в міністерстві?
Сінгх: Ну, ви відповіли так само, як і я б відповіла на це питання, – тому що це ризик. Для нас це абсолютний ризик. У нас немає коштів на заміщення, необхідних для поповнення наших запасів. Тому якщо ми не можемо цього зробити, то ми не можемо... або... ми не почуваємося достатньо комфортно, щоб використовувати... або ж передати ще один пакет PDA, поки ми не отримаємо ці кошти поповнення. І знову це те, що ви бачили не тільки звідси, з цієї трибуни, а й у міжвідомчому просторі, який продовжує закликати Конгрес ухвалити закон про додаткове фінансування.
Запитання: (нерозбірливо)?
Сінгх: Звичайно.
Запитання: Тут ви керуєте ризиками, але ми говоримо про 155-мм снаряди та велику кількість зброї, яку не використовуватимуть у війні з Китаєм. Чи обговорювалося питання про те, чому б нам просто не спрямувати [Україні] пакет PDA на суму в 4 млрд доларів, виходячи з припущення, що ми все одно отримаємо фінансування, причому, можливо, найближчим часом?
Сінгх: Знову ж таки, ми можемо сказати, що зрештою ми отримаємо фінансування, але ми б'ємо на сполох із жовтня. Отже, вже настав лютий, наприкінці тижня буде дворічна річниця вторгнення Росії в Україну. Ми не знаємо, коли отримаємо фінансування. І ми збираємося продовжити... дискусії, які ми ведемо просто зараз на рівні міністра, на міжвідомчому рівні, оскільки нам потрібно, щоб Конгрес затвердив закон про поповнення. Ось що обговорюється.

І, як ви знаєте, оскільки ви стежите за цим уважно, у нас немає затвердженого бюджету навіть на 2024 фінансовий рік. Нам треба починати розмову про бюджет на 2025 фінансовий рік. А ми на ділі діємо з однією рукою, зв'язаною за спиною, і в цей вирішальний момент не в змозі надати Україні допомогу, військову допомогу, якої вона потребує. І ви прямо бачите ціну цього на полі бою...
...
Запитання: ...Чи можете ви сказати, які ще міста України можуть опинитися під загрозою залишення після Авдіївки? Оскільки минулого тижня Пентагон заявив, що ситуація, як і раніше, залишається критичною (нерозбірливо).
Сінгх: На жаль, Авдіївка – це був стратегічний вихід [збройних сил], який Україна зробила, щоб заощадити свою артилерію і боєприпаси. Послухайте, якщо ми не отримаємо додаткового фінансування – я відзначила це на самому початку – якщо ми не отримаємо необхідного фінансування від Сенату або, вибачте, якщо Палата представників не підтримає проголосований у Сенаті законпроект, то ми не зможемо надавати ці критично важливі пакети PDA, а Україні доведеться зробити вибір і ухвалити рішення щодо того, які міста, які селища вони можуть утримувати з тими ресурсами, що в них є, і чим партнери можуть продовжувати їх постачати.

Повний текст брифінгу

Таким чином, офіційна представниця Пентагону підтвердила:
1. Адміністрація Байдена припинила передавати військову допомогу Україні з 27 грудня 2023 р. Вона не передає її жертві агресії протягом уже майже двох місяців.
2. Адміністрація Байдена блокує ці поставки попри те, що в її розпорядженні є повноваження на передачу військової допомоги Україні каналом PDA на 4 (насправді – на 4,2) млрд доларів.
3. У розпорядженні адміністрації Байдена є також кошти в розмірі 7.9 млрд доларів за каналом USAI, які призначені для розміщення в якості замовлень на виробництво військової продукції для України, але які за два роки так і не були розміщені.
4 Таким чином, за два роки адміністрація Байдена не використала у якості військової допомоги Україні загалом щонайменше 12.1 млрд доларів, що становить четверту частину із суми в 47.8 млрд доларів, виділеної на ці цілі Конгресом.
5. Причиною припинення передачі військової допомоги Україні адміністрація Байдена називає "ризик втрати комфорту". У законодавстві США цей термін відсутній, а таке обґрунтування невиконання законів США виконавчою владою є новацією.
6. Адміністрація Байдена згодна з тим, що білль про додаткове фінансування, проголосований у Сенаті, зрештою буде схвалений Конгресом, і тоді кошти для поповнення військових запасів будуть отримані. Але навіть ця впевненість не змінює нинішнього рішення адміністрації про блокування військової допомоги Україні, підстави для якого відсутні в законодавстві США.
7. Адміністрація Байдена визнала, що ціною блокування нею військової допомоги Україні стало залишення ЗСУ стратегічного укріпленого району в Авдіївці, що супроводжувалося значними втратами серед Збройних сил і цивільного населення України.
8. Адміністрація Байдена прогнозує, що подальша відсутність з її боку військової допомоги Україні призведе до залишення ЗСУ й інших українських міст і селищ.

Як відомо, закон про додаткове фінансування, який було проголосовано в Сенаті та який наразі перебуває на розгляді в Палаті представників, не містить заходів для зупинки багатомільйонної нелегальної імміграції до США через її південний кордон, але містить багатомільярдне фінансування для Сектора Газа і Палестинської Автономії.

Крім того, цей закон не містить точних величин військової допомоги США Україні, обов'язкових до передання жертві агресії у 2024 і 2025 фінансових роках.

Навіть у разі ухвалення Палатою зазначеного закона адміністрація Байдена може зайняти стосовно нього і цих, невідомих на цей час сум точно таку саму позицію, яку вона займає зараз щодо 4,2 млрд доларів за каналом PDA і 7,9 млрд доларів за каналом USAI.

Іншими словами, надання військової допомоги Україні за каналом PDA може бути адміністрацією в будь-який момент зупинено через "ризик втрати комфорту", а кошти на замовлення озброєнь і військової техніки за каналом USAI можуть бути не розміщені серед виробників навіть без пред'явлення будь-яких обґрунтувань.

Тоді власну провину за невиконання ухвалених Конгресом законів адміністрація знову постаралася б покласти на своїх політичних опонентів, намагаючись змусити їх підтримати якісь інші вигідні для неї рішення.

Дії адміністрації Байдена щодо України, яка бореться за своє виживання, і Палати представників Конгресу не можна назвати інакше як цинічним подвійним шантажем, платою за який є життя десятків і сотень тисяч українців сьогодні і знищення сучасних США завтра.

Нагадаємо, раніше ця пані розказувала про "помилку" бухгалтерії Пентагону. За її словами, помилка становила 3,6 мільярда доларів у 2023 фінансовому році та 2,6 мільярда доларів у 2022 фінансовому році.

Наші інтереси: 

 Бачимо політичні ігрища чинної адміністрації Білого дому і розуміємо, що Україна для них – лише інструмент впливу і маніпуляцій перед президентськими виборами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи