Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

МЗС Литви: "Росія - це не наддержава, це надпроблема"

Про це заявив голова литовського МЗС в інтерв'ю BBC. Він дуже боїться за майбутнє балтійських країн та сирійського міста Алеппо. У балтійських країнах за процесом передачі влади в США спостерігають пильніше, ніж будь-де.

Влада Литви висловила побоювання, що російський президент Володимир Путін може випробувати НАТО на міцність, не чекаючи вступу на посаду обраного президента США Дональда Трампа.

За словами міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічюса, він дуже боїться за майбутнє балтійських країн та сирійського міста Алеппо.

У балтійських країнах за процесом передачі влади в США спостерігають пильніше, ніж будь-де.

Литовська влада вважає, що їх передчуття щодо намірів Москви має географічне та історичне пояснення.

Якщо раніше країна входила до складу СРСР, то тепер вона є членом НАТО та Євросоюзу, зберігаючи при цьому кордон з Калінінградською областю - російським анклавом в Балтії.

У Литві побоюються, що з приходом Дональда Трампа США будуть зацікавлені в Росії як в потенційному партнері і навряд чи охоче погодяться з думкою східноєвропейських країн про те, що Росія є для них безпосередньою і дуже серйозною загрозою.

"Росія - це не наддержава, це надпроблема", - заявив голова литовського МЗС в інтерв'ю BBC.

Москва наполягає, що відповідальність за ескалацію напруги в регіоні лежить на командуванні НАТО, що продовжує розширення альянсу на схід і наближається до російських кордонів.

За словами Лінаса Лінкявічюса, існує небезпека того, що Володимир Путін скористається періодом між обранням Дональда Трампа американським президентом і його офіційним вступом на посаду, щоб випробувати військову готовність та дипломатичну рішучість Північноатлантичного альянсу.

"Нова адміністрація почне управляти країною тільки в другій половині січня, - сказав він. - Я відчуваю великі побоювання щодо цього часу - не тільки через регіони поблизу (Росії. - Ред.), а й через Алеппо, який, сподіваюся, на той час ще не зітруть з лиця Землі".

У Литві з тривогою відзначають, що останнім часом Москва зміцнює свої військові бази в Калінінграді.

"Найкраще Росію розуміють країни-сусіди", - говорить BBC опозиційний політик Габріелюс Ландсбергіс.

"Я все ще пам'ятаю з дитинства шум танків, які йшли по вулицях Вільнюса, так що навіть моє покоління - а мені 34 - все ще пам'ятає, коли росіяни були тут як радянська армія. Але це були російські війська, і вони нападали на нас, тому наївними в сенсі нас називати не можна".

Наші інтереси: 

Литва - наш союзник у боротьбі з Москвою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Литовцям треба згадати про досвiд "лiсових братiв". На НАТО iз Трампом сподiвання марнi...

Хай Буде!

Коментарі

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Литовцям треба згадати про досвiд "лiсових братiв". На НАТО iз Трампом сподiвання марнi...

Хай Буде!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Схоже, що Трамп просто використав московські інформаційні ресурси. Реальна політика США буде жорстко антимосковська. Незабаром у цьому переконаємось.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!