Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Після зняття мит електромобілі подешевшають майже на 2 тисячі доларів

Світ:

Верховна Рада України звільнила від мита операції з ввезення транспортних засобів, оснащених електричними двигунами. Зростання популярності електромобілів пояснюється тим, що в Україні вже створено мережу безкоштовних зарядок. Їх зараз понад 60. Встановлені здебільшого у великих містах і на трасах.

Верховна Рада скасувала ввізне мито на електромобілі. За законопроект №1674 проголосували 233 народні депутати.

"Ввізне мито складає 10 відсотків від вартості електромобіля. Наприклад Nissan Leaf коштує 18 тисяч доларів, його вартість знизиться на 1,8 тисячі доларів. Скасування цього мита не вирішує проблему великої вартості електричних машин. Якби депутати прийняли скасування ще й ПДВ, ціна електромобілів знизилась би на 30 відсотків", - каже  Сергій Богуш, член Асоціації учасників ринку електромобілів.

Зазначимо, депутати перенесли розгляд законопроекту №1912, який передбачає скасування ПДВ на електромобілі.

"Скасування ПДВ зрівняє вартість електромобіля з бензиновим. Перевагою електромобіля є те, що вони дешевші в експлуатації, не забруднюють оточуюче середовище, та знижують потребу держави закуповувати нафтопродукти з-за кордону", - каже експерт.

Метою закону є охорона навколишнього природного середовища, забезпечення енергетичної незалежності України, спрощення доступу українського населення до новітніх розробок та технологій, покращення якості та зменшення вартості пасажирських перевезень в Україні.

"Законопроект про ПДВ стосується закупівлі лише нових автомобілів. Тому він сприятиме покращенню якості автоперевезень в Україні", - додав експерт.

Законодавчий акт передбачає встановлення нульових ставок на ввезення транспортних засобів, оснащених електричними двигунами до 2020 року.

Якби ухвалили закон про скасування ПДВ, за наступний рік до України могли б ввести до 5 тисяч електромобілів, вважають експерти спільноти Electrocars.

"Звичайно, ринок не зупиниться. Статистика цього року чітко показує, що українці навіть без пільг почали дуже жваво закуповувати електрокари. Цього року їхня кількість у нашій державі зросла до 500 одиниць, і це означає зростання на 550% порівняно з минулим роком. Але якби закон ухвалили, за наступний рік до нас би завезли 5 тисяч екологічних авто. І ми би одразу наблизилися до Європи не на словах, а за духом європейських цінностей. Адже ЄС звикла відповідати за своє майбутнє", – говорить співзасновник Electrocars Олександр Кравцов.

За його словами, зростання популярності електромобілів пояснюється тим, що в країні вже створено мережу безкоштовних зарядок. Їх зараз понад 60. Встановлені здебільшого у великих містах і на трасах.

"У європейських країнах пільги на купівлю електромобілів діють давно, але немає таких темпів зростання: там ціна на пальне для людей не є відчутною. А в Україні люди вже зрозуміли, що електромобілі – це, по-перше, економія, а по-друге – патріотизм та екологія", – каже Олександр Кравцов.

Нагадаємо, законопроект №1912 передбачає тимчасово, до 1 січня 2020 року, звільнити від ПДВ та акцизного збору.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи