Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 32
  • Переглядів: 37

Зелена революція: Перетворення медичного канабісу в Україні з можливості в справжній галузі

Від реєстрації законопроєкту під номером 7457 до його прийняття Верховною Радою України пройшло майже два роки. З липня 2024 року цей Закон вступить в силу, що означатиме легалізацію вирощування, імпорту та застосування канабісу в медичних цілях в Україні. 

Автори проєкту стверджують, що це важливо для близько 6 мільйонів українців, які потребують медичних препаратів на основі канабісу.

Контроль над вирощуванням та обігом

Один з найпоширеніших аргументів, які зустріли автори законопроєкту на етапі дискусій, - це страх суспільства перед неконтрольованим обігом наркотичних речовин. 

Однак у Законі вже закріплено повний контроль на всіх етапах: від посіву до реалізації в аптеці. Так, кожне зернятко для вирощування канабісу матиме відповідне маркування, а кожен кущ або суцвіття буде обладнано GPS-трекером для відстеження. 

Як пишуть Економічні новини, такий контроль та увага до кожного етапу фактично унеможливлюють неконтрольований обіг речовини. Реалізація відбуватиметься виключно в сертифікованих аптеках за рецептом лікарів.

Перспективи ринку в Україні

Легалізація медичного канабісу матиме позитивний вплив не лише на охорону здоров'я, а й на економіку країни. Наприклад, в Німеччині ринок медичного канабісу оцінюється в €300 млн, і такі обсяги було досягнуто за 6 років після легалізації.

Медичний канабіс є перспективною галуззю для розвитку. Спочатку в Україні з'являться імпортні медичні препарати, проте через 2,5 роки розпочнуть працювати внутрішні виробники. Ганна Глущенко, міжнародний експерт з медичного канабісу, розповідає про широкі можливості ринку. Вона має досвід створення компанії з виробництва медичного канабісу у Португалії і тісно співпрацює з Українською асоціацією медичного канабісу. За її словами, успіх ринку медичного канабісу в першу чергу залежить від нормативно-правового регулювання.

Ганна впевнена, що ринок розвиватиметься подібно до інших європейських країн, таких як Німеччина чи Нідерланди. Вона зазначає, що війна, яка триває в Україні, лише прискорить цей процес, оскільки зростає кількість запитів. Серед складнощів, з якими стикається галузь, Ганна вказує на обмежену кількість сертифікованих аптек та низький рівень обізнаності серед лікарів.

"В Європі ліки з медичного канабісу виготовляються в аптеках, які мають ліцензію на виготовлення ліків на місці. В Україні це буде працювати аналогічно. Але лише 200 з 18 000 аптек мають ліцензію на виробництво ліків. Збільшення кількості ліцензованих аптек є рішенням цієї проблеми, інакше пацієнти продовжуватимуть не отримувати необхідні препарати, незважаючи на прийняття Закону.

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи